Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor chemie Barney se učí ovládat svůj tep a chystá neobvyklý experiment, který osudově zasáhne do života mladých snoubenců Jeffa a Diany. Ti si vyrazili ze Seattlu na výlet, a přestože se cestou pohádali, hned si slíbili, že se nikdy neopustí. Vzápětí však Diana během krátké zastávky u benzínové pumpy záhadně zmizí. Policie se jejím zmizením odmítne zabývat, protože se domnívá, že dívka milence opustila. Jeff se však nevzdává a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Po třech letech, bez práce a bez peněz, však stále nemá žádnou stopu. Ve chvíli, kdy se v baru seznámí se sympatickou servírkou Ritou, všimne si jeho plakátu s prosbou o pomoc skutečný pachatel, který Dianu unesl a zabil, profesor Barney. Přestože žije jako usazený a spokojený otec rodiny, nedokáže odolat nutkání a rozhodne se ve svém zrůdném experimentu pokračovat s Jeffem. Vyhledá ho a přesvědčí, aby s ním odjel na místo zločinu. Cestou mu podrobně vypráví nejen o svých pohnutkách, ale také o přípravách na zločin. Nakonec ho přesvědčí, že pokud chce zjistit, co se s ní opravdu stalo, musí se vydat do jeho rukou. Mezitím Rita zjistí, že Jeff odjel s vrahem své snoubenky a když neuspěje na policii, vydá se ho sama hledat. Podaří se jí zjistit polohu chaty, kam Barney Jeffa odvezl. Dorazí včas? A pokud ano, podaří se jí zachránit Jeffův život? Začíná smrtící závod s časem a ví to ona i vrah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se dívala hlavně kvůli Kieferu Sutherlandovi. Pak mě také zaujal popis příběhu a řekla jsem si, že by to mohlo být zajímavé. Čekala jsem však, že hlavní myšlenková náplň "jestli chceš vědět, co se s ní stalo, uděláš, co ti řeknu", bude více a nápaditěji rozvinuta. I konec jsem si, soudě popisu, již na začátku filmu představovala poněkud vědecko-fantasticky. Film má v první půli hezký spád, ale jakmile se překotí do druhé poloviny, začne být nedotažený. Je zde pár nedomyšlených scén, pro mě také mírná, pro někoho možná nepostřehnutelná nenávaznost děje a velké skoky mezi záběry. Niceméně Jeff Bridges byl ve své roli velmi působivý a svým "fíglem" se zlomenou rukou mi připomínal muže jménem Ted Bundy, který s tímto trikem prvně přišel za účelem lákání dívčích obětí do svého vozidla. A ačkoli toto Záhadné zmizení vzniklo dříve, než Kill Bill, jedna scéna mi s ním přišla nápadně podobná. Stejně jako jsem zaznamenala odkazy na filmy Psycho a Misery. Možná jen můj dojem, ale povšimla jsem si jich. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vzácných příkladů, kdy remake výrazně předčí originál. Herecky výraznější, vygradovanější, s mnohem hustší atmosférou. Originál vyniká pouze závěrem, který je v tomto případě kapku pohollywoodštěný. Od mala jeden z mých top filmů a jeden z nejděsivějších thrillerů, které jsem měl tu čest vidět. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Georgi Sluizerovi se tento film celkem povedl. Není se čemu divit, neboť se jedná o remake jeho vlastního filmu Spoorloos, jejž natočil ještě ve své vlasti, v Nizozemsku. Film se líbil i v Hollywoodu, ovšem - jak už to bývá - kritikům, pročež byl Sluizer vlastně přiměn k tomu, aby si ho zopakoval, k čemuž mu byly poskytnuty i poněkud slavnější herecké osobnosti. Mě tedy originál zaujal o dost více. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Koukat se na hvězdy v jejich začátcích je opravdu k smíchu a podobně směšný mi připadal i celý film. A to se nebudu pitvat ve smyslu a vysvětlení samotného únosu. Nevěřil jsem ničemu, vše mi připadlalo trapné - hlavně k smíchu byl Jeff Bridges. Ten měl ale tenkrát ránu... - 8. 12. 2012 - 20% ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když režisér podlehne síle Hollywoodských peněz a kývne na nabídku natočit remake vlastního skvělého filmu čistě pro americké publikum... I když děj zůstal prakticky stejný a herci se opravdu snaží, režisérovi se už nepodařilo dosáhnout mrazivé atmosféry původního filmu, což je škoda, protože to byla jeho hlavní deviza... A k pohollywoodštěnému konci se raději nebudu ani vyjadřovat... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Film je remakem nizozemského snímku Spoorloos (1988), oba filmy jsou prací stejného režiséra. (Caminzind)
  • Americký hitchcockovsky ladený triler nakrútil režisér George Sluizer podľa románu Tima Krabbého Zlaté vajce. (ash99)

Reklama

Reklama