Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Ústřední postavou Guru je Alice (Anna Fialová). Ta oznámí na policii, že byla znásilněna. Její výpověď však nejdříve u policistů a následně u lékařů vzbuzuje nedůvěru. Jejího případu se ujímá vyšetřovatelka Petra (Zuzana Stivínová), která v rámci pátrání začne rozkrývat zneklidňující skutečnosti a pojme důvodné podezření, že guru Marek (Vojta Kotek), kterého Alice ze znásilnění obviňuje, spáchal za pomoci spolupracovnice Kláry (Kristýna Podzimková) v rámci rádoby terapeutických lekcí jógy sexuální násilí až na desítkách žen. Je třeba jej co nejrychleji zastavit, zahájit trestní stíhání a postavit před soud. Kromě samotného procesu vyšetřování příběh odkrývá i soukromí Alice, její dlouhodobě nepříznivou životní situaci i neustálý boj o malou dceru Emmu s bývalým partnerem Radkem (Lukáš Melník). Vychází najevo, že se Alice ve vztahu nechovala v minulosti ideálně, což ještě více podrývá důvěru okolí v Alicinu verzi toho, co se jí a ostatním ženám mělo stát. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Nehovorím to často, ale táto problematika mohla byť pokojne rozpracovaná aj na viac ako 3 časti, v závere sa mi zdalo, že som tak nejak z celého príbehu chcela vidieť viac, viac osudov obetí, viac scén s Kotkom atď. Aby to celé bolo, takpovediac, komplexnejšie.⚪Ono ako miniséria to samé o sebe funguje dobre, v závere už to ale celkom pridáva plyn a niektoré momenty pôsobia trochu uponáhľane, napr. objavenie ďalších obetí, celá linka mladej ,, samovražednej" študentky, to všetko sa odbyje viac-menej na pôde dialógov, čo nie je úplne najšťastnejšie, celkovo to pôsobí, že ešte aspoň jeden diel by vôbec nebol naškodu.⚪Rovnako postava Kotka je vcelku zvláštne využitá, ono je zaujímavé, akou cestou sa vybral scenárista a že z hlavnej hybnej sily príbehu urobil viac-menej subtilnú postavu na pozadí, ktorá má význam, ale je akoby tieňovým hráčom, veľkým bratom, ktorý všetko len pozoruje z diaľky a vždy už len ,,príde na hotové." ( v tomto prípade aj doslova).⚪Týmto ale Kotek dostal málo príležitostí niečo odohrať, a tak okrem tých zmenených čiernych očí (čo by mu inak celkom svedčali) v pamäti diváka veľa nezostane.⚪To, že je to na motívy realnych udalostí je na zamyslenie, znova sa budem opakovať, ale niečo iné je robiť relaxačne jógu, robiť tantru a ine je veriť tomu, že zlá energia odíde z tela v procese odháčikovania. A to, že tam chodili hlavne intelektuálne založené ženy je asi vrcholom vtipu a výnimkou potvrdzujúcou pravidlo.⚪ Miniséria celkovo však má úroveň, aj keď takých tých klasický krimi-socio-drám, ale má, Arichtev to režisérsky vedie veľmi zručne, fandím mu ako tvorcovi a dúfam, že sa ako diváci dočkáme ďalších sociálnych drám z jeho dielne.⚪ ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na to jak jsem se tvorby Voya zdráhal a jak nakonec trochu domrvili Případ Roubal, je Guru příjemným zjevením, které se dá považovat za skoro až kvalitní minisérii. Ta svůj půvab a minimum zbytečných a hluchých míst staví především na skvěle odehrané záporné roli Kristýny Podzimkové, spousta dalších za ní ale vůbec nezaostává. Voyo si u mě zvyšuje pozornost, snad to dalšími projekty opět nezkazí. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Tak čakal som niečo oveľa horšie podľa komentárov ale nakoniec to bolo celkom v pohode. Súhlasím s tým, že to mal byť klasický celovečerný film a možno by výsledok bol lepší. Každopádne téma bola spracovaná pomerne dobre a uveriteľne. Až na pár výnimiek to bolo aj herecky zvládnuté. Čo sa týka reálnej udalosti tak je smutné ako sa stále nájdu jedinci ktorý podľahnú rôznym pochybným sektám. Nechajú si vygumovať hlavy a potom sú o niečo okradnutý. Smiešne bolo ako tá úchylná dekadencia šla štrajkovať pred USA ambasádu, naozaj tam by našli útechu keďže vrana k vrane sadá.  60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Osobně se domnívám (a je to možná jen tím, že jsem zatím neměl nějakou zásadnější potřebu u takových lidí hledat pomoc), že všechny ty kouče a všelijaké guru vyhledávají spíše jedinci co se neumí rozhodovat sami za sebe. A tak shánějí rádce pro svůj nenaplněný intimní život, neúspěchy v práci , nedostatek energie atd... Je možné, že to nějaké nešťastné duši i pomáhá už jen proto, že se s dotyčným vůbec někdo baví a věnuje se mu (po hříchu mnohdy za hodně tučný peníz). Nemám nic ani proti meditacím a budhismu, ať si každý dělá to co ho baví a co jej naplňuje takříkajíc pozitivní energií (ať zůstaneme terminologicky  v prostředí tohoto seroše). A jelikož jak jsem psal výše vyhledávají kouče hlavně ti, co se neumí sami koučovat, hodně pak záleží koho si na ty rady vyberou. Může to být věci oddaný člověk, který živíc se v tomto oboru může skutečně lidem pomáhat. A pak to může být vlk v rouše beránčím.  Hajzl, který zoufalci hledajícím u něj pomoc ještě ublíží. Okrade, nebo pokud je mladá fešná slečna dokonce odháčkuje. Odháčkuje, to je  překrásně ryze české slovo, které se díky skutečnému guru Járovi podle nějž je seroš natočen dostalo mezi lid a zlidovělo. Nelíbí se mi termín - blbky - jak zde v komentech mnohdy padlo (i když asi by byl leckdy na místě) a tak použiji raději ,,zraněné ženy".  Nevím jak moc zraněnou ženou bych musel být, abych se dobrovolně nechal Járou odháčkovat. Nechce se mi věřit že byly v takové paralýze a že nevěděly co je čeká po splnění zápočťáku. Kdyby byly znehybněny nějakými léky, hypnózou... neřeknu. Ale při dechovém cvičení se nechat odháčkovat s dalšími dvěma dívkami hned vedle na rohožce... No nevím. Seriál mi tak potvrdil jen mé původní přesvědčení a i když Járu odsoudili naše zákony, nejsem si jist zda si za to tak trochu dotyčné nemohou samy. Seriálu jednoznačně uškodily ty 3 díly. Být z toho celovečerák, mohlo to být asi intenzivnější. Herecké výkony celkem fajn, Fialová, Fridrich fajn, Kotek s hnědými čočkami a drdolem v roli predátora působil docela hnusně, přesně jak měl. Na mně to ale bylo málo drama. Celé to tak nějak už během sledování odznívalo k nudě a ta tantrická erotika (když je to hlavní věc celé zápletky) tam také nemusela být natočena tak, aby seriál mohl jít hned po Kouzelné školce v hlavním vysílacím čase.  Škoda zmařeného potenciálu.  Dávám tedy za dva sarongy. * * ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Minisérie celkem hezky ukazuje (a je asi v tomto případě celkem jedno, jak moc přesně se drží nebo nedrží reality), jak snadno se může člověk nechat zmanipulovat, pokud je v nějakém zranitelném postavení, pokud prožívá nějaké těžké období; jak je schopen přistoupit na věci, které lidem, co v tom sami "nežili", připadají neuvěřitelné. Myslím si, že zkušenost, jakou oběti sesbíraly ať už se smyšleným guru Jarošem nebo s tím skutečným guru Járou, by mohlo mít mnoho z nás, i když si to takto "z venku" a pokud nás aktuálně třeba nic moc velkého netrápí, neumíme či nechceme připustit. A tohle uvědomění je pro mě vlastně hodně děsivé... Asi jsem čekala, že to bude trochu více krimi, ve výsledku tu ale šlo spíše o zprostředkování postavení obětí. Což určitě není na škodu, už proto, že obětem se obecně nedostává (ve filmu ani v reálu, bohužel) tolik pozornosti, kolik by mělo. I zde vidíme (hlavně ze začátku) krásné ukázky toho, jak by se s (potenciální) obětí trestného činu nemělo zacházet (ze strany policie i dalších zainteresovaných osob, typicky např. gynekologa prohlížejícího jednu z obětí krátce po slavném "odháčkování"). I když se v minisérii setkáme se slušnými hereckými výkony a zejména ze začátku to dokáže zaujmout a navnadit na další vývoj, postupem času z toho na mě čím dál víc šel takový nepřirozený nadhled, moc velký klid a vyrovnanost některých postav vzhledem k tomu, jaká svinstva se tam děla. A dost mi to vadilo. Typicky Anna Fialová na mě čím dál více působila ne jako žena, která řeší znásilnění a to, že se možná nebude moct vídat se svým dítětem, ale spíš jako holka, které někde ukradli pastelky a teď neví, jestli si půjde koupit nové nebo se na to radši vykašle - a to proti ní obecně nic nemám a myslím, že je to schopná začínající herečka/zpěvačka. Naopak linka okolo druhé "hlavní" oběti a její rodiny na mě působila svým podáním přirozeněji, a to i přesto, že samotný základ v podobě počínání matky může řadě lidem, chápu, připadat už hodně za hranou, k neuvěření. V minisérii mi dále místy vadila různá klišé v dialozích nebo na sílu použité "efektní" vsuvky typu kriminalistky běhající za zvuků dynamické hudby po parku. Jo a myslím, že Vojta Kotek by vypadal dostatečně démonicky a "guruovsky" i bez těch tmavých kontaktních čoček :) Celkově takový lepší průměr a 60 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Pro Annu Fialovou (Alice) byla psychicky nejnáročnější scéna, když natáčela vyšetření lékařem po znásilnění. (hansel97)
  • Anně Fialové (Alice) se po natáčení ozvala známá s tím, že byla také znásilněna jako její postava. (hansel97)
  • Seriál je inspirován skutečnými událostmi. (SONY_)

Reklama

Reklama