Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem jiné snímky Jiřího Bárty, který v 80. letech natáčel především krátké animované a loutkové filmy s hororovými či fantastickými motivy. Krysař je z nich nejdelší a má slušně vybudovanou strašidelnou atmosféru, která ve společnosti zpupných vládců, rafinovaných krys a jejich zkostnatělého vůdce s kapucí a flétnou, panuje v průběhu celého příběhu a vždy se po chvilkovém zvolnění navrací zpátky. I tak jsem si ale nemohl pomoct, že ten film šlo v několika místech určitě ještě zkrátit, protože místy se mi ten jednoduchý legendický příběh v tomto zpracování táhl. Celkové provedení včetně výtvarních kulis, animací a hudby tu však podle mě dosahuje velkého účinku i s odstupem téměř 40ti let od svého vzniku a osobně na mě Krysař s příchodem nočních hodin hodně působil... zvláště ty krysy v detailních záběrech vypadaly úplně jako živé a nesrozumitelná mluva postav plná divných pazvuků místy taky docela naháněla strach. Toto dílko představuje další ojedinělý příspěvek na poli československého animovaného hororu (tentokrát i v kombinaci s loutkami), což je specifická kategorie, z níž mě Zemanův Čarodějův učeň nadchl nedávno při repríze určitě víc. Líbí se mi ale, jak je Bártův styl od Zemana úplně odlišný, zároveň však, řekl bych, rovněž unikátní a jedinečný. [75%] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech mě tenhle film opět chytl za srdce. Jen považte - všechny loutky, kulisy, scenérie - ruční práce! Nemluvě o malované sekvenci v duchu romanticko naivistických krajin. Původní záměr použít cvičené krysy se neukázal jako dobrý, tudíž až na pár záběrů i ony jsou animované. Hudba členů Pražského výběru + skřeky části z nich snímku na kvalitě přidaly. Obecné poselství je aktuální v každé době, dnes možná ještě více. Honba za penězi a majetkem nemůže nakonec skončit jinak než záhubou. Celkově chmurná atmosféra snímku předpovídá od začátku jeho směřování... Stará německá legenda zůstává nadčasovou stejně jako např. zpracování V.Dyka. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Pro story o Krysařovi mám slabost. Tohle dílko jsem viděl kdysi dávno před lety jako malej capart a moc jsem si to nepamatoval. Teď jsem si to připomněl a mé nadšení nezná hranic. Tohle je pecka. Navíc potěší, že v tom mají prsty český ruce. Hororovej příběh, kterej ještě víc posiluje výborná hudba M. Kocába a luxusní loutky. Samotnej Krysař je fakt hodně povedenej. Souhlasím s Isherwood(em) je to zatraceně charismatickej kus dřeva. Tenhle temnej, loutkovej příběh by rozhodně neměl nikomu uniknout. Kdo neviděl tak by to měl urychleně napravit, protože tohle fakt stojí za to. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dokonalé po všech stránkách. Krysaře jsem se dříve bál. Dnes z něj sice "jen" mrazí, nicméně z působivosti neztratil vůbec nic. Loutky jsou bezchybné (stále žasnu nad tím, jak živě vypadají animované krysy), režie nesmírně nápaditá, hudba jedinečná... A ten příběh, to je zkrátka klasika nejklasičtější, která má stále co říct. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

První polovina je velmi stereotypní a zdlouhavá a divák na ní může ocenit akorát styl animace a forma, která ze začátku drtivě nad obsahem vítězí. Jakmile však přichází krysí invaze a na plátně se objevuje krysař, snímek dostává rozměr i po příběhové stránce a dokáže zapůsobit. Kdyby tenhle kraťas někdo zkrátil 30 minut, doporučoval bych ho maturantům jako osvěžení knihy (nikoliv nahrazení!) před ústní zkouškou. V tomhle případě však úvodní část nekopíruje věrně knižní předlohu a mohla by studenty zmást. Jinak 30 minut na prostý příběh, jakým Krysař je (před pár lety jsem ho zhltnul během pár hodin), by rozhodně stačilo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)
  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)

Reklama

Reklama