Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 1
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele zdepapepa k tomuto seriálu (10)

Nikaragua (2010) (S21) 

Moje gateway drug ke znovukoukání na Survivora. Sympatický cast, až na pár výjimek nevystřihnutá znělka, spokojenost s osobou, která vyhrála. Dokonce i nějací ti villains a "underdog" příběhy. Trochu nefér prvotní rozdělení kmenů, product placement hraničící až se sebeparodováním a případ "quitters on the jury". ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

Spoilery, neboť bez nich by tento text byl jen snůškou vágních vět. V době premiéry jsem bohužel, zřejmě znuděn "zábavností" Russella Hantze a Roba Mariana v předchozí sérii, Survivor: South Pacific vynechal. Navrátil jsem se k němu až nyní, nabuzen výkonem zde vítězné osoby v Survivor: Winners at War. Ve spojitosti s WaW jsem se pak utvrdil v myšlence jak moc mi ve WaW chyběl Cochran vzhledem k tomu, jak moc mě bavil v Survivor: Caramoan. Tady mě bavil taky, ale trochu jiným způsobem. Nejvíce mě bavila Sophie, takže její výsledné umístění jsem jí velmi přál. Příliš mnoho z této série nestojí za zmínku s výjimkou zmíněné dvojice a jejich confessionals (Sophie, Cochran) a pár memetických věcí - absolutní zbytečnost redemption islandu po sloučení, šílená výzva s prasetem s ještě šílenější odměnou a zraněními soutěžících, odměna v podobě filmu a reakce soutěžících na něj (zejména Sophie) a Coachův kult. Celé to beru jako takovou hezkou vzpomínku na doby klidnější - bez prohazování lidí v kmenech nebo bez konstantních honů za hidden immunity idols. ()

Caramoan (2013) (S26) 

Co si z této série pamatovat - Francesca zase vypadla první. Brandon je stejné číslo jako Russel. Vždy je radost vidět někoho ze Survivor: Nicaragua. Dawn je nuda. Zachraňuje to vítězná osoba série, jejíž vzestup ke slávě je radost sledovat. ()

San Juan del Sur – Blood vs. Water (2014) (S29) 

Tato série mě bavila. Ono taky těžko "gamebotovat", když máte ve hře želízko v ohni v podobě nějakého svého blízkého. Nejvíce asi stojí za zmínku dvě věci - první z nich je komediální duo Keith a Wes Naleovi, kteří však přesto zatápěli jiným hráčům a hráčkám. Druhá věc je vítězná osoba. Survivor je reality show a pořadem hýbou dějové linky a tady ta linka byla fakt super. Ve finále byla jedinou osobou, které jsem fandil a fandil jsem jí i o pár let později ve Winners at War. ()

Cambodia – Second Chance (2015) (S31) 

I po jednatřiceti sériích (což si myslím, že je jednou o tolik víc než by bylo potřeba) dokáže tato Reality Show zaujmout. Z mého omezeného pohledu od zhruba první S:Nicaragua (tuším 21 + první dvě série) se vždy laškovalo s návratem hráčů, kteří hrou již jednou proběhli. Ale teprve nyní se a) zúčastnili pouze "veteráni" a b) tyto "veterány" si odhlasovali sami fanoušci. Celou sérii bylo vidět, že ústřední dvacítce na vítězství skutečně záleží a chtěli udělat radost lidem, kteří pro ně hlasovali. Ne jako v některých sériích, kdy někdo to měl jako trochu zvrácenou formu dovolené nebo seznamovacího kurzu případně jako snahu navštívit trochu dospělejší skautský tábor. Naplno se šlo jak do výzev, tak do sociální hry. Ale dost už o soutěžících. Pochvalu si zaslouží i producenti, kteří nám udělali pro mě sympatickou "gólparádu" výzev na výdrž, ale i jiných. Stejně tak nejsou talismany imunity nudně zakopané kdesi hluboko v lese, ale šikovně schované, kde je skutečně vzít či nevzít je oč tu běží. Kmenovky taky lahůdka, blindside kam se podíváš, žádné pevné aliance. Několik pěkných story arcs už je jen třešničkou na dortu této série. Přesto se ale nemůžu zbavit dojmu, že v nejlepším by bylo vhodné přestat. ()

Kaôh Rōng (2016) (S32) 

(Prepare for spoilers, obviously.) Hezky vybraný název - Kaoh Rong - skvěle se to rýmuje s anglickým "go wrong" - pokazit se. A kazilo se hodně, nejvíce bohužel mé favoritce Aubry, hned dva členové její aliance byli evakuováni kvůli ohrožení zdraví. OK, říkám si, tak aspoň budou v porotě a moci jí dát hlas - ne, speciální gimmick dovolil konkurenci jednoho z nich odstranit. Možná za moji slepou víru ve vítězství může ztotožnění s "brains" kmenem, možná to, že byla tzv. "island hot", možná její hodně inteligentní confessionals v čele s legendárním přirovnáním ke hře Oregon Trail. Další zábavné věci: Tai+Slepice, Debbie a její nekonečná sbírka zaměstnání, Nealovy zmrzlinové kalhoty, Brawn hon za HII, atd. ()

Millennials vs Gen X (2016) (S33) 

Koncept podobný jako 21. S: Nicaragua, která mě dostala zpět ke sledování po cca 20-řadové pauze, takže to už samo o sobě asi bylo určité plus. Velmi sympatický cast, zejména ke konci. Stejně jako u předchozí série, i tentokrát jsem zklamaný z výsledného hlasování poroty, ale co se dá dělat. Stále bylo na co koukat - falešná HII, challenge s plazením v písku, challenge na vlnách, kmenové rady (zejména blindsides a kameny), vývoj charakteru některých postav (zejména mých oblíbenců David-Hannah-Ken), opíjející se Bret, hlášky Hannah, Taylorovy sklenice, trust-clustery, atd. ()

Game Changers (2017) (S34) 

Co se dalo čekat, že se stane, se stalo. Takhle to dopadá, když produkce nasadí pár legend a převahu lidí, kteří si reputaci teprve budují. Přesto mi ale byl cast z větší části sympatický, škoda, že jich tolik odešlo pre-merge. Ze série si hlavně budu pamatovat těch několik pamětihodných kmenových rad, občas zbytečně moc změn, twistů a skrytých výhod a sympatickou osobu, která vyhrála. ()

Winners at War (2020) (S40) 

(no spoilers) Survivor: Winners at War by se dala shrnout mnoha slovy, já bych vybral asi dvě varianty: Lidská stránka hry, zvratům navzdory. a Se vztyčenou hlavou se postavit minulosti čelem. Ad první věta - tradičně mnoho twistů/zvratů (soutěže o fire tokens, různé (ne)výhody, nemluvím o EoE), jak už je téměř běžnou praxí v moderním Survivoru. Ty, včetně jejich výsledného vlivu na hru, byly ale daleko méně zajímavé než reakce lidí na ně. Je to však dostatečný důvod je ponechávat ve hře? Ad druhá věta - Bylo tu mnoho ryze lidských momentů - Vítězové, kteří přijeli s cílem ospravedlnit zde své kontroverzní vítězství (zde bych rád udělal vsuvku, že se to všem povedlo, např. jsem si zde oblíbil mnou dříve neoblíbené Michelle a Adama). Vítězové, kteří si dali vítězné kolečko, aby mohli s klidem pověsit Survivor kariéru na hřebík. Vítězové, kteří přišli dokázat, že ještě nepatří do starého železa. Vítězové, kteří s postupem let mají ve hře partnerství na život a na smrt, vyhrát však může jako vždy pouze jeden. Pozorný čtenář by si mohl všimnout, že jsem nezmínil honbu za život-měnící sumou peněz. Ta tu sice je také, ale v omezenější míře, jelikož to všichni už mají za sebou. Korunu tomu nasadil někým možná nenáviděný, mnou v tomto případě milovaný, díl s "loved ones". Narativně je to silně pro a proti - na jedné straně tu máme fantastické (a často zasloužené) edity pro některé hráče s kupou "confessionals" (zpovědi na kameru) a zakončení příběhů překlenujících série, na druhé straně tu máme hráče, kteří sice na hru neměli velký vliv, ale i tak hráli, i tak by si zasloužili prostor, ale nezbyl na ně v dílech čas. To je převážně výsledkem toho, čím se zaobírá následující věta. Navzdory době digitální Survivor stále zatěžuje minimalistický počet minut na díl (cca 40 min.). To, vzhledem k historickému významu této série a jejích účastníků, zamrzí dvojnásob. Závěrem pro kritiky - Edge of Extinction sám o sobě není špatná věc a viz výše, byl bych schopen klidně sledovat dalších 40 minut po každém standardním dílu obsah jen z EoE (jedná-li se o tak charismatický cast lidí jako bylo S40:WaW, stačí se podívat na život v Ponderose), ale koncept navrácení blízko ke konci hry mi stále nepřijde rozumný. Bohatě by stačilo EoE po sloučení (merge) rozpustit. Fire tokens je rovněž dobrý koncept, který vrací vzpomínky na aukce, a těším se, až se ho povede vyladit. ()

Série 42 (2022) (S42) 

Z toho, jak Jeff konstantně popisoval porovnání se Survivor 41 jsem skutečně rád, že jsem ji neviděl. Zdá se, že po milionté řadě na Fiji už tu máme prohnané prakticky celé řady přes kopírák. Kdyby to aspoň kopírovalo nějaké dobré věci. Dobrá řada, zvratům navzdory. Celou řadu táhne neuvěřitelně sympatický cast lidí, který kolikrát ani po vyřazení nedrží příliš mnoho záště. V takových chvílích je skutečně člověk smutný, že lidi vypadávají, ať už před spojením nebo po něm. Ne kvůli tomu, že by jim fandil v honbě za milionem dolarů, ale že neuslyší jejich komentáře. Kromě castu je tu i hromada zvratů a výhod, naštěstí ostrovní bohové bdí nad koukatelností, tak se naštěstí nekonal znovu Advantageddon (kdo viděl Survivor: Game Changers, ví) nebo jiné podobné skopičiny. ()

Reklama

Reklama