Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 4
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Rozhovor 4

Recenze (374)

MMR 

všechny recenze uživatele (k tomuto pořadu)

V den mého 1.výročí zde na csfd jsem se rozhodl napsat komentář k mé nejoblíbenější reality-show. První série jsem kdysi viděl na nově a hned jsem si to oblíbil. Po čase jsem se k tomu vrátil a postupně shlédnul ostatní série. Když se ohlédnu, jak šel čas, tak jsem byl svědkem velké přeměny ve hře, která v počátcích byla spíše záležitostí přežití jako takovému, obstarávání potravy, vody atd.. Postupem času se z toho stávala čím dál více sociální hra a vlastně v posledních sériích jde už jen o taktiku, což na jednu stranu může být škoda, na druhou stranu ale je to stále zajímavé. Mé oblíbené série: Afrika (3), a to z důvodu faktu, že vyhrál hráč, kterému jsem fandil od prvního dílu. A pročpakže jsem fandil Ethanovi? No protože řekl, že je fotbalista :-D Takže to mi samozřejmě udělalo obrovskou radost. Další oblíbená série: Cook Islands (13): Tahle řada podle mě byla jednoznačně nejlepší, jak co se týkalo soutěží, tak strategie. Od prvního dílu jsem fandil Yulovi, s dalšími díly jsem zase obdivoval Ozzyho. Tato série měla hodně do sebe a musím zdůraznit, že od žádné jiné řady už neočekávám nic lepšího. A nemohu si odpustit zde napsat o soutěži o imunitu, která byla podle mě ze všech soutěží ta nejzábavnější na koukání. A tou byla soutěž ve vodě, kde se překonávali překážky a pro něco se museli potopit. Tam Ozzy všechny neuvěřitelně komicky převálcoval, tu soutěž jsem si pouštěl stále a stále dokola. Další řady už nebyli takové, vyzdvihnul bych 20.Sérii H vs V, a ještě 21. Nicaraguu z důvodu vítězství hráče, kterému jsem též fandil od začátku. Neoblíbené série nebo-li série, které pro mně byly nejnudnější: 17 (Gabon) - nejslabší řada, pak nic moc řady 9, 11 a pro mě nic moc 16.Řada, což vím, že se mnou moc lidí nebude souhlasit. Víc se mi ty řady pitvat nechtějí, to by bylo už moc dlouhé. Přidám jen oblíbené hráče: Ethan, Tom, Lex, Neleh, Paschal, Jenna M., Johnny Fair play, Tom Westman, Terry, Yul, Ozzy, Yau-Man, Michelle, Kenny, Russell, Danielle, Fabio, David. Neoblíbenci: Sandra!!!!!!!!!, Vecepia, Candice, Boston Rob v 8. a 20. Sérii, Cirie a určitě další na které si teď nevzpomenu :-) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na téhle záležitosti jsem jeden čas řádně uletěl a sjížděl jsem řadu za řadou. Ale pak ve mně spíš než radost ze sledování počal narůstat vztek a odpor, když jsem viděl, jak neschopní vylučují schopné, pletichaření vítězí nad čestností, lhaní nad pravdomluvností, drzost a podlost nad slušností atd atd... Ne úplně vždy, ale většinou. Je to z psychologického hlediska velice zajímavé pokoukání, ale už si jím nehodlám kazit náladu. Kdyby američtí producentní obsazovali do téhle soutěže lepší charaktery, mohla by být vhodná i jako výchovný pořad pro mládež; takhle je to ale spíš negativní příklad (sakra, teď mluvím jako nějaký protivný moralizující dědek, ale je to zkrátka tak). Ale oni tam schválně vybírají bezpáteřní a bezskrupulózní jedince, aby měli větší sledovanost, protože americkým divákům se to líbí. Mně ne. Než se mezi takovýto vzorek populace dostat, třeba na pustém ostrově, radši bych byl vlk samotář. Ale soutěže jsou tu výborné a vystavení účastníků nepřízni počasí, hladu a nepohodlí někdy opravdu hodně drsné. ()

Reklama

ajuska 

všechny recenze uživatele (k tomuto pořadu)

Viděla jsem jen dvě řady z těch, které u nás kdysi dávala Nova a naprosto mě to dostalo. Skvěle propracovaná reality show, kde bojují lidé proti přírodě i proti sobě a sami rozhodují, kdo má být vítěz, zkrátka žádné smsky a soupeření o zalíbení se divákům. To tomu dodává šťávu. UPDATE: Během nedlouhé doby jsem dohnala všechny série a pořád platí - skvělá reality show. Ani po více než dvaceti řadách to není nuda. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele (k tomuto pořadu)

Americký Survivor se v současnosti pomalu blíží ke 44. sérii. Za tu dobu prošel mnoha proměnami, ať už jde o skrytý symbol imunity, ostrov vykoupení, nebo vrácení vypadnutých hráčů do hry. Jedná se o nejdrsnější reality-show, jakou kdy televize vysílala. V různých podobách se objevuje po celém světě a rozdíly jsou především v délce trvání, soubojích, nebo přístupu přežití na ostrově. Této americké se vždy dařilo zvolit nejlepší poměr všech těchto věcí. Má vlastní souboje na různých částech planety a celkově skvělý koncept soutěže o miliony dolarů, díky kterému zůstává v rámci reality-show tím nejzajímavějším i po tolika letech. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele (k tomuto pořadu)

Survivor je závislost… Kdo jí nepropadl, nepřežije :o) A tak jak se soutěžící snaží přežít v divočině, já to samé dělám u obrazovky. Kdyby mi někdo řekl, že kouká na soutěž, která už má 20 řad a každá z nich je něčím výjimečná, pokaždé se stane něco, co Vám vyrazí dech a pokaždé se mění priority, podle kterých si vybírá své oblíbence, neuvěřím… Jenže ono je to možné :o) Mám za sebou již několik řad a nedokážu přestat… Začáteční série mě vyškolily a vlastně naučily, že ať chci nebo ne, líbí se mi, když jsou lidi v téhle hře svině… Moje srdce sice fandí sympaťákům a „čistým“ hráčům, ale můj mozek tleská stratégům :o) Přelstít, přehrát, přežít… Motto, které z osob různých národností, kultur, životní stylů, povah atd. dokáže udělat úžasné herce, na které je radost pohledět. Co všechno jsme schopni podstoupit pro 1milion dolarů :o) Jak já tedy fandím? Na tuto otázku není lehké odpovědět… Většinou dávám přednost sympaťákům, nebo outsiderům. Ale najdou se výjimečné situace, kdy si oblíbím vypočítavé hajzlíky, kteří míchají hrou. Ale málo kdy se tak stává, nedokážu sympatizovat s někým, kdo se je schopen pro peníze i pohřbít svou babičku!!!! :o)))) Abych to shrnula moji oblíbení soutěžící: Jenny Lewis, Elisabeth Filarski, Rodger Bingham, Colby Donaldson, Neleh Dennis, Paschal English , Rupert Boneham, Eliza Orlins, Stephenie LaGrossa, Angie Jakusz, Danni Boatwright, Sally Schumann, Cirie Fields, Danielle DiLorenzo, Oscar "Ozzy" Lusth, Jonathan Penner, Michelle Yi, Courtney Yates, Todd Herzog, Jessica "Sugar" Kiper, Sierra Reed, Tamara "Taj" Johnson-George, Erinn Lobdell, Natalie White versus moji neoblíbení alias nenáviděný: Susan "Sue" Hawk, Lindsey Richter , Silas Gaither , Jerri Manthey, Twila Tanner, Jon "Jonny Fairplay" Dalton, Jamie Newton, Aras Baskauskas, Courtney Marit, Candice Woodcock, Lisette "Lisi" Linares, Randy Bailey (sice neskutečně mě bavil, ale byl to debil :o) Benjamin "Coach" Wade, Ben Browning, Shannon "Shambo" Waters Celkové hodnocení zatím viděných sérií: BORNEO 4* - 80%... AUSTRALIAN OUTBACK 5* - 98%... AFRICA 3,5* - 69%... MARQUESAS 4,5* - 90%... THAILAND 3,5* - 67%... AMAZON 5* - 95%... PEARL ISLANDS 5* - 95%... ALL STARS 5*- 89%... VANUATU 5* - 95%... PALAU 3,5* - 70%... GUATEMALA 5* - 95%... PANAMA EXILE ISLAND 5* - 95%... COOK ISLANDS 5* - 100%… FIJI 3,5* - 65%... CHINA 5* - 99%... MICRONESIA 5* - 100%... GABON 3,5* 70%... TOCANTINS 5 * - 85%... SAMOA 5* - 90%... HEROES vs VILLAINS 5* - 95%...NICARAGUA 3,5* 70%... REDEMPTION ISLAND 5* 85%... P.S. málem bych zapomněla na to nejdůležitější... moderátora pořadu... Jeff Probst je jedno z největších kladů Survoviru. Jeho věrnost a oddanost dělá dokonalou tečku :o) ()

Galerie (529)

Zajímavosti (367)

  • V sérii bylo poprvé použito pravidlo, že individuální imunita může být na kmenové radě darována jinému hráči. (reich)
  • Richard Hatch, soutěžící první řady, byl po konci soutěže opakovaně ve vězení. Z části za uvěznění může jeho samotná účast v této soutěži. (iampatrik)
  • Výběr moderátora pro tuto soutěž měl dva finálové uchazeče. Jedním z nich byl Jeff Probst a druhým Phil Keoghan. CBS se nejprve nedokázala rozhodnout, kdo z nich bude soutěž uvádět. Nakonec se rozhodla pro Jeffa Probsta a Philovi nabídla moderování The Amazing Race (2001), který postupně Survivora překonal a vyhrál několikrát po sobě cenu EMMY za nejlepší reality show roku. (Zeck)

Reklama

Reklama