Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

S Alfredem Kinseym bych se býval strašně rád setkal. Potkat člověka, který se ve svém oboru pohybuje s takovým neskrývaným zanícením a obětuje mu navzdory negativnímu ohlasu ze strany společnosti takřka celý život, to se poštěstí upřímně jen málokomu. A právě Condonův film na mě působil, jako bych si s Kinseym opravdu měl tu čest popovídat, jeho elán a zarputilé přesvědčení o prospěšnosti svého počínání se přenesli i na mě a ty dvě hodiny jsem slupnul stejně jako jedno vychlazené po celodenní túře. Neeson opět výrazně zabodoval a potvrdil svou hereckou extratřídu, ze zástupu podpůrných rolí je třeba zmínit kromě vždy skvělé Laury Linney ještě Williama Sadlera, na jehož neskutečnou úlohu se jen tak nezapomíná. Žít v minulosti více takových lidí jako Kinsey, tak snad chodíme v létě na ulici nahatí :-) 85% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako zkušený gigolo mám nejen jistou povědomost o tom, že děti nenosí čáp a že při orálu k otěhotnění nedochází, ale ovládám i obě dosud objevené sexuální pozice. Zejména v poloze "na lenocha" patřím ke světové elitě. Pan Kinsey však žil v době, kdy sex sloužil pouze k plodění dětí, nemanželský sexuální chtíč byl považován za nemoc a časopis Maxim nevycházel ani v samizdatu. To byly tak skvělé podmínky pro výzkum, že panu Kinseymu rozhodně závidím to, že on byl tím vyvoleným, který to začal zkoumat. Kinseyho vědecká práce byla zkrátka zajímavá, ale určitě si zasloužila méně uměleckého střídání černobíla s barvou a o něco vyšší žhavost. V této podobě byl film zábavný asi jako dvouhodinová přednáška o žlabatkách a to je poněkud škoda. ()

luka4615

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený životopisný film se skvělým Liamem Neesonem v hlavní roli. Byl jsem jeho výkonem příjemně překvapen, byl jsem totiž zvyklý vídat ho jen v plochých akčních filmech bez hlubšího děje a právě proto na mě jeho procítěný výkon tak zapůsobil. Režisér po celou stopáž filmu efektivně pracuje se všemi postavami, citlivě črtá tu atmosféru puritánské Ameriky, která se tváří v tvář Kinseovým moderním poznatkům v oblasti sexu chová pohoršeně. Kinsey je filmem který byste určitě měli vidět. Ať už pro strhující výkon Liama Neesona a dalších ale také proto, že je velmi důležité porozumět postojům, názorům či pohnutkám tehdejších lidí a také tomu, jak to měl takový "volnomyšlenkářský" vědec se svými odlišnými, inovativními názory na svět a lidi kolem sebe těžké. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Životopisná nuda, která svou režijní nedokonalost maskuje Kinseyho svatozáří - průměrnému divákovi, který o něm dosud v životě neslyšel, musí připadat Kinsey jako ryzí hrdina, který to těm bigotním Amíkům konečně natřel. Je až s podivem, že si této ikonické postavy západní vědy současná přesexualizovaná kinematografie všimla až v roce 2004 - dnešníma očima se Kinsey nutně musí jevit jako nefalšovaný sympaťák, který zatočil s americkou prudérií a nastolil podmínky pro nástup sexuální revoluce. Že je to pohled povrchní a zjednodušující je věc jiná - u tohohle typu filmů podle mě vůbec nejde o to zprostředkovat autentické myšlenky již nežijícího klasika a ukázat jejich nadčasovou platnost, ale o oslavné tanečky na hrobu mrtvé intelektuální celebrity, jejíž životní příběh se přežvejká divákům nepostiženým znalostí jeho díla, které je zde vedlejší - to podstatné je vyprávět další unifikovaný příběh o vzpouře modernity vůči tradici, což je ústřední téma celého západního umění od 19. století, a v pokleslé formě ho prodat divákům lačnícím po příbězích novodobých mučedníků - kteří pro svou pravdu skončili na pomyslném kříži - aby si doma na gauči kompenzovali vlastní přizdisráčství a mohli se falešně identifikovat s mýtizovanými pseudovzory, jako je třeba zde zmiňovaný Larry Flynt. Stačí se podívat na režijní filmografii autora a najít tam filmy jako Twilight, abych měl jasno - to nejlepší, co lze případným zájemcům o Kinseyho doporučit, je obloukem se téhle kravině vyhnout, a místo toho si od mistra něco v originále přečíst. I po těch letech je nemalá šance, že by to mohlo někomu rozšířit obzory, což se o tomhle zbytečném bijáku nedá říct ani omylem. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)
  • Film Kinsey bol prvým, ktorému japonské úrady odobrili zobrazenie genitálií na plátne. Dovtedy bola japonská cenzúra voči podobným scénam striktne proti. (unclejack)
  • Jen 37-denní natáčení pokrylo 15 let Kinseyho výzkumu, během kterého vyzpovídal více než 18 000 lidí z celé Severní Ameriky. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama