Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká dvoudílná minisérie vychází z biografického románu Anna Franková od Melissy Müllerové a z původního výzkumu a rozhovorů Kirka Ellise. Některé scény filmu lze rovněž najít ve známé knize "Deník Anny Frankové".
V úvodu říká dospívající Anna: "Chci se stát bruslařskou mistryní a spisovatelkou. Chci svou fotografii ve všech časopisech. Možná ze mě bude filmová hvězda. Chci být jiná než všechny ostatní holky. Chci být moderní ženou, chci cestovat... a studovat jazyky. Chci dělat všechno."
Osud jí však nepřál. V rámci genocidy, již nacisté nazývali "konečným řešením", bylo zavražděno půl druhého milionu dětí. Příběh Anny Frankové je příběhem pouze jednoho z nich. "Deník Anny Frankové" se prodal ve více než 30 milionech výtisků a byl přeložen do 60 jazyků. Je po bibli druhou nejčtenější nebeletristickou knihou světa.
Film režiséra rumunského původu Roberta Dornhelma (nar. 1947), který vznikl v koprodukci s Českou republikou, byl nominován na 3 Zlaté glóby a získal řadu dalších ocenění. V hlavní roli uvidíme Hannah Taylor-Gordonovou a Bena Kingsleyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

sona123 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu na Silvestra, ale film jsem naštěstí viděla už včera. A bylo to hrozné, proplakala jsem posledních minimálně deset minut a zvedal se mi žaludek. Byť se stydím, že jsem knihu nečetla, i když o ní pochopitelně vím, jsem ráda, že jsem nečetla - přiznám se, že na to nemám. Když film skončil, říkala jsem si, jaký komentář k tomu můžu proboha napsat? Asi bych napsala jen pár teček, nebo no comment, nebo něco v tom smyslu. Vím, hodnotím obsah, ale ten prostě stojí nad vším ostatním. Filmařsky to - pro mne laika - vyznívá také dobře, úžasné herecké výkony, včetně Bena, film je dlouhý, ale uteče jak voda, čeští herci potěší, hudba je dobrá (ale tohle téma mám navždy spojeno se Schindlerovým seznamem), interiéry perfektní, vjezd do tábora - ta brána - to byl záběr...a jinak to byl samozřejmě jeden z nejhůře stravitelných a nejméně zapomenutelných filmů. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

I když příběh Anny Frankové znáte, stejně budete dvě třetiny příběhu věřit naději a zbývající třetinu kroutit hlavou nad lidskou beznadějí... Výrazné herecké výkony, a to nejen u ústřední dvojice (Hannah Taylor Gordon, Ben Kongsley). Zajímavé propojení černobílých snímků s barevnými, pěkná hudba Graema Revella . ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle zpracování se povedlo. Ačkoliv na tříhodinovou stopáž si už člověk musí udělat čas, ale stojí to za to. Našel bych sice i pár věcí, co se mi nelíbilo, ale ty vypisovat nebudu. Jako celek je to silné, dojemné, smutné no prostě emočně natřískané a jsem rád, že se na tomhle snímku podílelo česko. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jako by tam člověk byl. Realistické, přesvědčivé, až to člověku leze do vlastního soukromí. A to ve všech fázích - v dobách, kdy je ještě dobře a fašismus se ozývá jako by z veliké dálky, v období skrývání a strachu z tušeného nebezpečí a vrchol přichází v koncentrácích a v době těsně poválečné. Nezbývá, než dát 100% a poděkovat. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • V pokoji Anny Frankové nalezneme na stěně mnoho portétu herců a hereček tehdejší doby, jednou z nich je Eva Gerová na přední stránce Kinorevue (roč. 5, č.3). (M.B)
  • Výkoným producentem filmu měl být Steven Spielberg, ale dostal dopis od příbuzných Anne Franke s žádostí, ať jím není, protože k filmu nedali souhlas. [Zdroj: IMDb] (hellstruck)
  • Hannah Taylor-Gordon (Anne Frank) musela kvůli několikavteřinovým snovým scénám, ve kterých bruslí, chodit na lekce bruslení. [Zdroj: IMDb] (hellstruck)

Reklama

Reklama