Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hunter "Patch" Adams studuje v pokročilejším věku medicínu, aby mohl v praxi prosazovat zcela odlišný přístup k pacientům, než na jaký jsou v nemocnicích zvyklí. Při pobytu v psychiatrické léčebně v roce 1969, když se pokusil o sebevraždu, si totiž uvědomil, že pacienty je možné zbavit stresu a trápení zábavou a humorem, který často jiným připadá až nemístný. Patch věří, že lidé, kteří se smějí, zapomínají aspoň na čas na své trápení. Během studií si to ověřuje v praxi ve fakultní nemocnici. Získá pro svoje metody také několik spolužáků. Proti němu je naopak děkan, který ho po skandálu při uvítání hostů na sjezdu gynekologů chce vyhodit ze školy. Patch s několika kolegy otevře v přírodě neobvyklé lékařské zařízení Gesundhait, kde se svou metodou má při léčení velký úspěch. Zamiluje se do něj spolužačka Carin, ale když ji jeden z pacientů zavraždí, Patch prožívá krizi a začne o všem pochybovat... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Někdo bere svoji práci lékaře jen jako příležitost, jak rychle přijít k pěnezům. A někdo jiný zase jako poslání - jak pomoci. A právě takový je Patch Adams (Robin Williams) - který místo úporného studování (jako předvádí jeho kolega Mitch (Philip Seymour Hoffman)) radši tráví čas v nemocnici a snaží se těžce nemocným trochu ulevit od jejich bolesti. I přes nepřízeň nadřízených, pro které by lékař měl být chladný a věcný člověk, si nakonec získává srdce nejen svých pacientů, ale i krásné Carin (Monica Potter)... Chtěl bych věřit tomu, že je film natočený podle skutečné události (jak je deklarováno), ale připadá mi chvilkama až příliš přitažený za vlasy, aby to byla pravda. Že by zrovna ve chvíli, kdy Patch potřebuje, tak mu byly zapůjčeny obrovské pozemky pro vybudování nemocnice? No.. Ale jinak se na film moc příjemně kouká, a určitě člověkovi pozvedne náladu - i když zbytečně sentimentální poslední čtvrthodina (smrt jedné oblíbené postavy a Patchův velký proslov) mi trochu vadily. Každopádně jako vždy celý film táhne výborný Robin Williams, ale překvapil mne i skvělý Bob Gunton v roli "nepříjemného" děkana kliniky... ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Krasny,aj ked smutny film,pri ktorom si mozeme aj poplakat a o to viac zaposobi na ludsku dusu,kedze je to natocene podla skutocnej udalosti,doteraz nechapem,ze clovek akym bol Robin Williams spachal samovrazdu,z jeho tvare,oci ci usmevu vyzarovalo nieco velmi dobre,mile a pozitivne,je to obrovska skoda i velikanska strata pre tento svet,nech odpociva v pokoji a spat k hodnoteniu,pre mna osobne je to za pat hviezd,urcite nadherna zalezitost...:-) ()

Reklama

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava tohoto filmu ztvárněná Williamsem se ničím neliší od jím ztvárněných postav v jeho jiných filmech (Flubber, Den otců...) Říkal jsem si, že snad ani nikoho nehraje. Člověk musí shlédnout více snímků s ním, aby to vnímal podobně, jako já. Neříkám, že je to špatné, ale zaniká tím výraznost/odlišnost filmu od jiných. Přijde Vám pak, že se koukáte na jeden a ten samý film. Postava, roztržitého, zábavného dosti podceňovaného člověka, který ale vůbec není žádný hlupák a nakonec vše dobře dopadne. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Místy těžce dojemné a jindy naopak příliš brutálně manipulativní. Odlehčená nálada zhruba do dvou třetin mi plně vyhovovala a ačkoli mi bylo jasné, že pokud vydrží až do konce, nebude se mít Patch Adams v závěru o něco zapamatováníhodného opřít, pořád by mi to bylo milejší než bolestný a pro mě i nečekaný zvrat. Kvůli němu už bych si tenhle film podruhé asi nepustil. Kdo si chce pobrečet tak jako já, nemůže minout. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dobře vybalancovaný mix dramatu s komediálními prvky, který stojí především na Williamsovi. Asi v tom nebyl záměr, ale jako bych se přes kopírák díval na Good Morning, Vietnam. Williams bojující proti konvencím, tentokrát jako odrostlý student, který se po krátký hospitalizaci v blázinci rozhodne, že chce léčit lidi především smíchem. Zní to naivně a naivní to také je. Tvůrcům ale šlo určitě především o kontrast s realitou, která je z hlediska lékařů bez osobního přístupu a vytrácí se onen podstatný lidský prvek ve vztahu pacient - lékař. Přesto je nastavené zrcadlo stručně řečeno hollywoodsky vykalkulované, a i když hrdinu ve druhé polovině postaví tvrdé realitě čelem, chybí hlubší rozpitvání Williamsovy postavy a tím i silnější dramatický prožitek. A to už ani nehovořím o hollywood endingu. Je holt vidět, že Shadyac více tíhne ke komediantsví než k dramatu. Stejně tak Williams, který sice umí být vtipný, některé jeho výstupy ale působí otravně. Ve slabších Williamsových chvilkách ho plnohodnotně nahrazují Phillip Seymour Hoffman (vynikající jako vždy) a Monica Potter (milá, sympatická a herecky se překonává). Sečteno, podtrženo - 60% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Během natáčení spolupracoval Robin Williams s organizací Make-A-Wish, jejímž úkolem bylo splnit sen dětem s rakovinou. Nemocné děti si pak zahrály ve filmu pacienty nemocnice. (HellFire)
  • Skutečný Patch Adams sedí za filmovým Patchem (Robin Williams) ve scéně, kdy se rada vrací s verdiktem do místnosti. (HellFire)
  • Báseň, jež Patch (Robin Williams) čte Corinne (Monica Potter), je anglickým překladem básně „Sonnet XVII" chilského básníka a držitele Nobelovy ceny za literaturu Pabla Nerudy. (HellFire)

Reklama

Reklama