Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes fakt, že film je silně poznamenán dobou, ve které vznikl (což je ovšem obecně problém každého filmu), je Romper Stomper i dnes celkem drsná sonda do života melbournských neonacistických skinheadů. Prý ho leckde ve světě ve své době zakazovali, což už se dnes zdá trochu nepochopitelné, jelikož hranice toho, co lze zobrazit ve filmovém médiu, se rok co rok značně posunuje a skoro čtvrtstoletí starý snímek má z dnešního pohledu téměř nevinnou tvář, přesto je to dílo nekonvenční a ve svém vyznění syrové. Naprosto autentická hudba (dobový Oi! punk rock), která koresponduje s dobou, v níž v naší republice vyhrával hitparády rasistický Oi! Orlíku, kakofoní iritující ruchy, někdy trochu zmatená kamera a přesvědčivé herecké výkony ústřední trojice... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kult hákovýho kříže, Svatý boj a Romper Stomper. Tyhle filmy mají jedno společné a to, že jsou šokující, nečekaně úspěšné a oblíbené. Filmy, které zobrazují život v našich ulicích po téměř celém světě a hlavně v Americe, která je podle nich naprosto špinavá. I když existují černoši a asiati, kteří jsou bezproblémový a jsem v jejich společnosti rád. Romper stomper zobrazující život skinheadů, kteří nemají vůbec žádný kousek citu, sem tam někde ten střípek se najde, ale ten se hned rozpustí v kyselině. A to se hlavně týka právě Handa, kterého hraje Russell Crowe. Využívající každou situaci a nezáleží mu vůbec na ostatních, kteří mu umírají. Ale přesto se to snažíc nějakým způsobem řešit. Je zajímavé, že tyto filmy končí pohledem na moře, jako by měli znázorňovat, že moře je hranice mezi "barevnými" kontinenty. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Škandalózny, rozporuplný a kontroverzný ROMER STOMPER je jedným z prvých filmov Russella Crowea a práve jeho charizmatický Hando je hlavným hromozvodom austrálskej snímky, pojednávajúcej o tamojších obrovských problémoch s rasizmom (nenávisť medzi belošskými rersp. prisťahovalckými a pôvodnými obyvateľmi, mystickými Aboridžincami, je notoricky známa). Crowe bol už vtedy perfektný herec, ktorý sa nebál záporných postáv a ako to vedia len veľkí herci, i on mal odvahu zahrať ju poľudšťujúco. Kým iní herci by klesli k primitívnej zápornej jednorozmernosti, v jeho podaní vidíme človeka. O to je pohľad na to, čo robí, deprimujúcejší. Režisér bez uhnutia kamery zobrazuje „bežný život“ fanatického xenofóbneho rasistického Austrálčana, na ktorom nie je najhoršie, že žije v desivo zdeformovanej bubline, ale že podľa toho koná v reálnom živote. Dôsledky sú miestami až hrôzostrašné. Okrem otvoreného násilia a sexu (len sa mi to zdalo, alebo som videl penis?) snímka bohužiaľ oplýva nielen zaujímavými otázkami, nad ktorými je dobre sa zamyslieť, ale bohužiaľ i priemerným scenárom, stratou tempa, faktom, že ostatní herci s Croweom nestíhajú a blbé akčné finále na pláži ničí skoro všetko, čo dovtedy tvorcovia budovali. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První malinko známější snímek s v té době již uhrančivým Russellem Crowem, který to v sobě vždy MĚL. Někteří lidé se už jako herci zřejmě narodí. Nejlepší scénou jednoznačně útok skinů na šikmoočky, který je ovšem po zásluze potrestán. Závěrečné rozuzlení na pláži považuji za trošku slabinu v jinak zajímavém filmu. PS: Oživlá vzpomínka na Zpívání v dešti. 70% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Vskutku vynikajici a dechberouci film s nezvyklym nametem, nabitym scenarem a hodne hustou atmosferou. Boje s vietnamci ci prepadeni rezisera v jeho dome jsou naturalisticke a pritom filmarsky ciste a perfektne zvladnute sceny, zaverecne drama dvou hlavnich protagonistu je hereckym koncertem R.Crowea, ktery ale svoje kvality dokazuje po cely film a jako skinhead je daleko presvedcivejsi nez i takovy E.Norton v American History X. Vyzdvihnout musim jeste hudebni doprovod sikovne namixovany se skinheadskou muzikou. Filmarsky se jedna o temer bezchybne dilo, z umeleckeho hlediska velmi netradicni a velmi hodnotne. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)
  • Během natáčení byl Russell Crowe kvůli své vizáži několikrát zatčen. (morgos)
  • Čierny kabát, ktorý nosí Hando (Russell Crowe), bol počas druhej svetovej vojny súčasťou zimného oblečenia tankových divízií Waffen SS. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama