Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že som čítal román, oceňujem, že si Mary Harronová dala pohov (tj. na nastreľovač klincov v akcii ani nepomyslela) a nesnažila sa byť taká "ellisovská", ako sa len dá. Slovom "ellisovský" tu označujem jednak extrémne vysoký stupeň násilia, jednak rafinovanú naratívnu skladbu románu. Z popisovaného násilia mi prišlo fyzicky zle , takže som si povedal, že ten román je buď geniálny alebo je to absolútny šrot. Keď som sa spamätal a román dočítal, usúdil som, že a) je správne. Ellis používa tri línie (vo filme použité veľmi uvážlivo): lineárnu schému príbehu kombinuje s estetikou extrémneho kontrastu, ktorú na jednej strane predstavujú dráždivo nudné pasáže vyžadujúce skôr abstraktné vnímanie a pasáže dráždivo "akčné", v ktorých je dôraz položený na neznesiteľnú konkrétnosť. Tento postup perfektne reflektuje "emocionálne kubistický" svet antihrdinu. Harronová (mimochodom feministka) tento svet rešpektuje, nesnaží sa byť "lepšia" ako Ellis a vyberá si z neho jednotlivosti, ktoré ju dovedú k parádnemu finále, ktoré väčšine ľudí z nejakého dôvodu pripadá enigmatické. Chápem, že mnohí majú s literárnym i filmovým Americkým psychom problém, ktorý má čiastočne na svedomí žánrový mix, ktorý navyše postupne naberá ďalšie vrstvy - príbeh čoraz väčšmi prechádza zo sociálno-kritickej drámy s prvkami vlažného hororu do patetickej frašky, čo vrcholí v závere, kedy je antihrdina úplne perplex - jeho ego je absolútne ponížené, keďže mu nikto neverí. Áno, s určitými ľuďmi sa spájajú alebo naopak nespájajú určité modely konania a myslenia. Mne toto posolstvo pripadá absolútne mrazivé. Prostredie wallstreetskych monštier odrazu ustupuje a vnímame len masku s dokonale blazeovaným výrazom, ktorá má ku skutočnosti bližšie, než si v prvej chvíli myslíme. I keď to je maska naozaj krásna. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pohled na bezcitný, odcizený, snobský svět, kde všichni jsou do určité míry pošramocení, ale Patrick Bateman je pošramocený zdaleka nejvíc. Jeho porucha (nejspíš sociopatie?) je tak závažná, že ke konci už jsem si říkala, jestli skutečně nebyla většina z toho spíše halucinace založená na jeho vnitřních choutkách, než aby byl opravdový sériový vrah. Ale těžko říct. Film zanechává diváka trochu zmateného, ale každopádně je to silné kafe. Na jednu stranu mi přišel pohled do psychiky takového narušeného člověka zajímavý, na druhou stranu to bylo tak kruté, chladné a plné beznaděje, že to na mě bylo chvílemi moc. Někdy to však hraničí s absurditou natolik, že je to místy dokonce vtipné - například ta šílená povrchnost a předhánění se ohledně firemních vizitek. Filmu nelze upřít, že je to pozoruhodný náhled do určité extrémní společnosti, která plodí "defektní" jedince, ale určitě to není pro každého. Jsem ráda, že jsem to viděla (navíc Christian Bale je skvělý), ale svou mírou zvrácenosti a oproštění od emocí to určitě není typ filmu pro mě. ~(3,3)~ ()

Reklama

dex2man 

všechny recenze uživatele

Dokonalý náhled do podvědomí vyšinutého narcistického psychopata, který primárně nezabíjí pouze pro ukojení svého zvráceného chtíče, ale zaslepen sebeláskou testuje hranice svojí nadřazenosti, opovržení slabšími a sebekontroly i limity vnímání a hrozby persekuce jeho činů. Celá dějová linie se bohužel stejně tak sebestředně motá ve spirále psychopatických výlevů a šokujících scén bez pevnější nosné konstrukce. Vše je poslepováno a vygradováno především na efekt, ale bez podpory hlubšího vysvětlení vývoje Batemanova charakteru. Je to velká škoda, film měl hodně našlápnuto a mohl se stát téměř kultovním počinem. Režisérka ale bohužel nedokázala plně využít potenciál a tak nám zůstal "pouze" kvalitní psychothriller pro dospělé s několika kultovními vraždícími scénami a jednou erotickou(přinejmenším "trojka" na Collinsovo Sussudio si tuto nálepku dle mého zaslouží) a skvělým Balem. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela psycho film. Christian Bayle tu má skvělou roli. Je neuvěřitelně posedlý krásou a dokonalostí. Má svou práci na Wall Street a ve volném čase rád zabíjí lidi. Nejoriginálnější je asi hod motorovou pilou. Nakonec ale zjistí, že je všechno jinak, než si myslel... Menší roli tu mají i Jared Leto a Reese Witherspoon. :) Místy je to i docela vtipné. "Ted si zkus udělat rezervaci v Desire!" :D ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

„Surface, surface, surface was all that anyone found meaning in... this was civilization as I saw it, colossal and jagged.“ Toto je citát z famóznej Ellisovej novely a vystihuje aj tento film. Kým kniha je postavená na monotónnom prijímaní akýchkoľvek zážitkov, či ide o mučenie alebo výber jedla v reštaurácií, Mary Harron vyberá situácie z knihy a skladá koláž. Na jej obranu treba povedať, že kniha je veľmi ťažko sfilmovateľná, no zameranie sa na "príbeh" je paradoxne to kĺzanie po povrchu, lebo sa zaoberá tým, ČO sa deje a nie AKO to Bateman vníma. Ide o sprostredkovanie "šoku" a "kontroverzie" na plátno, nie života yuppies, kde odtiene prejavov bohatstva a moci boli to jediné, čo ľudí odlišovalo. Mary Harron adaptovala to nepodstatné na American Psycho - príbeh. Mala zadaptovovať funguvanie mysle Patricka Batemana, čo je ale takmer nemožné. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (53)

  • Ačkoliv je Patrick Bateman (Christian Bale) prezentován jako velmi bohatý muž, nikdy jej není ve filmu vidět dělat žádnou práci. (Angelic-77)
  • Ve scéně, kdy Patrick (Christian Bale) luští tajenku, tak na jednom záběru píše pravou rukou, avšak na následujícím záběru píše rukou levou. (FrankSusta)
  • Scenáristka Guinevere Turner si střihla roli Elisabeth – dívky, která si objednává po telefonu drogy. (Ai.ma)

Reklama

Reklama