Reklama

Reklama

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (467)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedené dílko o lásce a drtivém životě člověka, který je zohaven po pádu letadla a žije jen vzpomínkami. Pěkné výkony Ralpha Fiennesa, Juliette Binoche (naprosto zasloužený Oscar), Kristin Scott Thomas a Williama Dafoa. Výborná režie do té doby nepříliš známého Anthony Minghella, který Oscara získal zaslouženě, ale určitě bych nedal Oscara za nejlepší film. Místami romantické jindy zase smutné, ale rozhodně je to krásný film. Nebýt to až tak moc natahované, tak neváhám a dám pět hvězdiček, ale bohužel možná až po druhém shlédnutí. Na závěr bych ještě chtěl pochválit hudbu Gabriela Yareda, která není to nejlepší co jsem ve filmu slyšel , ale rozhodně neurazí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Romantika z tohto snímku sála na všetky svetové strany v rovnomerne rozložených a príjemne vstrebujúcich sa častiach. Krásne scenérie, pútavý dramatický príbeh nielen o láske, ale aj s láskou zahraný. Štyri roky natáčania sa vyplatili, hercom to chvalabohu nezačalo liezť na nervy, ale oscarová odmena bola sladká. Zaslúžená, ale nie plnohodnotná. 80%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Úzkostlivý zpěv ženy osvítí hrubé plátno a štětec malující postavu. Vzápětí je kdesi nad Saharou sestřeleno německé letadlo s anglicky mluvícím pilotem a neznámou ženou. Plameny trosek nakonec vydaly pouze ošklivě popáleného muže a ukončily krutě tragický příběh osudové lásky. Aniž bych rozplétal rozmáchlý děj, pozadí filmu a jeho přijetí (7 nominací na Zlatý glóbus a 12 na Oscara mluví za vše), i odmítání, ocením herecké výkony všech zúčastněných, režijní pojetí, výpravu, velkolepá je i kamera Johna Sealea, který unikátně nasnímal krásné obrázky pouště (natáčelo se v Itálii a Tunisku) a především romanticky laděnou scénu houpající se Hanu a Kipa ve světlicí osvětlenými malbami toskánského kláštera, a barvitě ukolébavou, klavírní hudbu Gabriela Yareda. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jsem asi necita, ale mně ten příběh po chvíli neskutečně lezl na nervy. Pan režisér brnká na emotivní strunu s takovou okázalostí, že ta má praskla asi po půl hodině a zbytek příběhu jsem jen prokroutil hlavou. Na konci jsem se cítil jak po konzumaci dvou kil přeslazených kremrolí... Takový Doktor Živago, to byla jinší podívaná! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

S odstupem času jsem se na tuto kýčem přehlcenou romanci podíval znovu a nevím jestli to bylo věkem nebo příjemnou společností se kterou jsem film sledoval ale film mi sedl daleko více než před lety. Konečně jsem mohl naplno vnímat vášnivý vztah dvou lidí, kterým nepřála doba ani osud, těžký život zdravotní sestry, které období války bere každého, koho miluje či teskné vyprávění tajemného anglického pacienta. To, že je film pečlivě zrežírován, výborně zahrán a skvěle vypadá už je jen pouhou třešničkou na dortu. Pár let to trvalo ale film si mě získal. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (40)

  • V roce 2005 si Juliette Binoche nechala od Akademie opravit svého Oscara. Její tříletý syn si se sošku hrál, později se na ní začaly objevovat skvrny. Jedna z výhod toho být oscarový vítěz je ta, že vám Akademie vašeho Oscara zadarmo opraví. (novoten)
  • První verze filmu před sestříháním byla dlouhá 4 hodiny a 10 minut. (ČSFD)
  • Literární předlohou pro tento film byl stejnojmenný román kanadského spisovatele Michaela Ondaatjeho. (Ezis)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama