Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (7)

Richard II (2012) (S01E01) 

Nejdřív pár slov pro celou první sérii V kruhu koruny. Je to nesmírně dlouhé a tempo každého filmu je zatraceně pomalé. Všechny čtyři filmy jsou mnou také lehce nadhodnoceny, neboť čtyři hvězdy jsou na takovou mimořádnou záležitost opravdu málo. Neviním z toho ovšem Shakespeara, ale ani tvůrce (kteří za to nemůžou), ale občas to sledování bylo skutečně únavné, ale rozhodně ne špatné, V kruhu koruny je jedinečná záležitost jak kvalitou, tak zpracováním i obsazením. Zejména v tomhle díle: Patrick Stewart, David Suchet, David Morrisey, David Bradley, Ben Whishaw, Clémence Poésy, Rory Kinnear, Lindsay Duncan, James Purefoy... Tak. Tu alžbětinskou angličtinou s thou, thy a dalšími podobnými výrazy je opravdu radost poslouchat, ale rozhodně se nedá plně soustředit na titulky i angličtinu zároveň, což je škoda. Richarda II. jsem ještě nečetl, takže jsem nevěděl, do čeho jdu, ale ze všech her z obou řad cyklu je hrou nejslabší (čti ne špatnou, jenom nejméně vynikjaící). Asi není nutné, psát k tomu cokoliv navíc. Mimořádná umělecká záležitost s opravdu jedinečným zpracováním. Shakeseparovský fanoušek si to užije (a klidně i nadhodnotí, jako já), milovníci anglické historie taky, ti další se u toho ukoušou nudou po pěti minutách. Já patřím k té první (i druhé) skupině, takže jsem si tuhle lahůdku opravdu vychutnal. 90%. ()

Jindřich IV. (1. díl) (2012) (S01E02) 

Jindřich IV. je z trojice her tvořících první sérii jednoznačně nejlepší hrou a tohle zpracování jí (jak jinak) vůbec nedělá ostudu. Opět jde o mimořádně kvalitní lahůdku, stejně jako předchozí i další díly, se strhující výpravou a fantastickými hereckými výkony. Tom Hiddleston nemá konkurenci (snad jen v Jeremy Ironsovi, kvůli kterému by si Jindřich IV. zasloužil víc prostoru) a nejlepší postava celé hry, rytíř Jan Falstaff, je také skvěle obsazený. Jindřich IV. je ve své první části jasnou komedií, odehrává se v hospodě a jiných podobných zařízeních a všichni si to užívají (ačkoliv je to Shakespeare v nezměněném znění) a stejně tak jsem si to užíval i já, ačkoliv mám opět výhrady k pomalému tempu, nic mi nebrání v tom dát plné hodnocení, zvlášť když je Jindřich IV. lepší, než jeho předchůdce. Na celou stovku to ještě není (to se týká až druhé série Válka růží), ale ve spokojených 95% mi nic nebrání. ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

V případě druhé části Jindřicha IV., platí úplně to samé, co v případě té první. Mohl bych tedy celý svůj komentář okopírovat, ale to by se nehodilo - druhá část je totiž vážnější a spíše než vztahu Jindry a Falstaffa věnuje spíše vztahu Jindry a jeho umírajícího otce (Jeremy Irons a Tom Hiddleston jsou ve společné scéně naprosto fenomenální, naprosto dokonalá záležitost). V této části jsou i nějaké ty bitvy (a velmi reálně natočené) a konec je učiněný doják. Herecké výkony, zpracování, to vše je opět naprosto mimořádně a nezapomenutelné. Je naprosto neskutečné, že takový cyklus V kruhu koruny vzniknul, neboť nabízí vskutku jedinečný a nezapomenutelný zážitek. A hlavně je to díl od dílu lepší (ale za to může Shakespeare). 95%. ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Nehodlám porovnávat tuhle verzi a Branaghovu (protože to není na místě a nehodí se to), ale můžu porovnat tenhle díl s těmi předchozími. Jindřich V. je opět o chlup lepší epizodou než díly předcházející - nejen díky naprosto fenomenálnímu výkonu Toma Hiddlestona a dalších přihrávačů (a třeba ztvárnění Chóra Johnem Hurtem je alespoň pro mně naprosto dokonalou záležitostí), ale také díky hudbě, megasuper výpravě, kameře, vizuálu, realistickým bitkám a šťavnatým (samozřejmě opět původním) dialogům. Prostě dechberoucí, strhující, úžasné a naprosté ztělesnění filmové a televizní a vůbec všelijaké dokonalosti. Nejlepší díl série a vůbec nechápu, jak je možné, že něco tak velkolepého natočili v televizi (i v takové, jako je BBC). Lahodná tečka za první sérií. 95%. ()

Jindřich VI. (1. díl) (2016) (S02E01) 

Budu rasista a budu nelítostný. Tu černošskou královnu (jejíž otec je navíc běloch) mysleli úplně vážně? Shakespeare sice není úplně historický přesný, ale ty postavy vymyšlené nejsou, takže by se nad sebou tvůrci, kterým v tomhle případě úplně medlo v hlavě, měli zamyslet. Nejen že je to všechno absolutní nesmysl, ale tím, že královnina pana otce nechali bílého tomu nasadili korunu. Jak je tohle (kromě matiničiny nevěry a tím pádem levobočství a tím pádem spousty problémů, samozřejmě) vůbec možné? A kromě toho mě ta herečka strašně štvala. A to tam ten její ksicht strašil všechny tři díly. Ani já sám sice nejsem nijak pohádkově krásný. ale tohle fakt bylo moc i na mně. Británie to se svou korektností přehání. Ale teď k tomu filmu. Celá druhá série cyklu V kruhu koruny je ještě o úroveň výš, než ta první a je tím pádem mnohem lepší (ať se to zdá jakkoliv neuvěřitelné). Herecké obsazení opět prvotřídní, atmosféra fantastická, kamera, hudba, to vše na jedničku. Samozřejmostí je i geniální scénář mistra Shakespeara. Absolutní dokonalost, jedinečný zážitek. A přeci jen to ještě není vrchol. 98%. ()

Jindřich VI. (2. díl) (2016) (S02E02) 

Mnohem lepší, než první část. Může se zdát, jakoby ani první a druhá část (ve filmu) Jindřicha VI. byly ve skutečnosti dvě úplně jiné hry, ale není to tak - ačkoliv první část byla ze zpětného pohledu jen "nezáživná" předehra. Tohle je ale šťavnatá lahůdka, kterou jsem si užil na naprosté maximum a kde jsem byl nadšen z každého záběru. A nejen z toho, samozřejmě. Přenádherná angličtina, čím dál lepší výprava, fantastická kamera. syrové a brutálně realistické bitvy, doslova ďábelsky famózní Benedict Cumberbatch (který všechny totálně přehrává, i když tady ještě hraje vedlejší roli a ani zdaleka se jeho výkon neblíží tomu, který předvedl ve své epizodě). Závěrečný monolog je patrně to nejlepší, co Shakespeare kdy napsal. Obzvlášť, když to přednáší Cumberbatch. Fakt mě z toho záběru mrazilo. Neskutečně luxusní záležitost. Ale ještě pořád to není vrchol. 99%. ()

Richard III (2016) (S02E03) 

A černošská královna, toho času ve vězení, to nakonec jako jediná všechno přežila... Totální nadšení, tentokrát už maximální. Dechberoucí one man show Benedicta Cumberbatche který hraje tak geniálně, že úplně všichni ostatní vedle něj působí jako nezkušení amatéři (což samozřejmě není pravda) a jeho výkon je ještě mrazivější a ještě ďábelštější, než v jeho rozjezdu ve druhé části Jindřicha VI: Famózně ďábelský arcipadouch, který se nebojí vůbec ničeho a pravděpodobně nejlepší herecký výkon, který jsem kdy viděl, to fakt nemá obdoby a všem doporučuju, protože na výkon hlavního představitele, který v tomhle filmu všechny své další role lehce zašlapává, opravdu nelze zapomenout, navíc když prakticky bourá čtvrtou stěnu. A jako bonus jsou i tady strhující monology a realistické a drsné, luxusně natočené bitvy. Prostě absolutně nejlepší díl a rozhodně můj nejlepší filmový zážitek od začátku tohohle roku. Jen mi tam strašně lezla na nervy ta příšerná (jakože fakt příšerná) černošská herečka. 100%. ()

Reklama

Reklama