Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na stále aktuálnejšiu tému domáceho násilia. Tentoraz medzi dorastajúcim chlapcom a jeho otčimom. Neprináša prakticky nič nové, obdobné situácie, postupy, dialógy, to všetko už som videl vo viacerých variáciách. Nové sú iba dva výnimočné herecké výkony. Mladučkého Leonarda DiCapria, ktorý rovnako dobrý výkon odviedol v tom istom roku aj vo filme Čo žerie Gilberta Grapea? A neprekonateľného Roberta De Nira s jeho dokonalým stvárnením postavy zakomplexovaného malomestského primitíva, ktorý k svojmu prežitiu potrebuje mať pocit moci nad niekým normálnym, najlepšie nad takým, ktorý jeho postavenie začína ohrozovať. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než se nejmladší z rodu Monteků osudově zamiloval do Julie, střihl si jednu ze svých zásadních rolí první fáze kariéry. Rok 1993 byl pro DiCapria ostatně rokem zlomovým. Mentálně nemocný mladík v adaptaci románového bestselleru Co žere Gilberta Grapea? byl společně s příběhem Tobiase Wolffa obrovskou výzvou, kterou tehdy devatenáctiletá (ano, i já bych mu ve filmu tipoval maximálně čtrnáct) naděje chytila pořádně za pačesy. Navíc si ho pozorně všímal jeho herecký parťák Robert De Niro, který ho později doporučil velikánovi Martinu Scorsesemu. V dramatu podle Wolffovi autobiografické knížky zaujal svým nadhledem, střídáním komických i dramatických poloh a přesvědčivostí, se kterou vytvořil velmi zajímavou studii dospívajícího hocha, který čelí útokům despotického životního partnera matky. Zřejmě nejkomplexnější film Michaela Caton-Jonese o maskách, které nosíme a sundáváme, jen škoda lehce zanedbaných vedlejších postav. Herecky nicméně famózní: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Ellen Barkin – a teď se můžeme hádat, kdo byl nejlepší. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Herecky koncert De Nira a DiCapria. Paradni scenar, solidni kamera a velmi, velmi dobra hudba. Postavy byly skvele prokresleny a hlavne vyborne ztvarneny. Dej je promakany do detailu. U filmu se bavite a zaroven jste napjati az do samotneho konce... Takle podle me vypada prave drama! Zaslouzenych 5*... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Autobiografický snímek, což se dozvíme až na konci. Ovšem takovéhle ztvárnění autobiografie je naprosto skvělé. Leo jako vždy na vrcholu. Velmi výraznou roli zde hraje Robert De Niro, sice ne příliš kladnou, ale přesto ji zahrál výborně. A Ellen Barkin? K té jde snad jen dodat, že má charisma a je krásná a nikdo jiný by se do tohoto filmu více než ona nehodil, je sice z pohledu ženy smutné, že je skoro celý život sama a když už je s nějakým chlapem tak je to hajzl, ale přesto je její povaha nadmíru volná a optimistická. Nejvíce mě pobavil účes dospívajících chlapců dané doby, museli mít Elvise opravdu hodně oblíbeného. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Život se s lidmi nemazlí a tento film s dějem zasazeným do padesátých let v Americe, ten je toho jasným důkazem, neb je to autobiografie. A velmi povedená, to se musí nechat. Robert de Niro, fantastický křupan se třemi dětmi na kraji městečka a žena se synem, ti to dají dohromady. Synek Leo, neboli Tobias, ten zkrátka stoupne před kameru a vy nevidíte Di Capria, jen toho dospívajícího Tobiase, kterému už to všechno jde krkem. Velmi dobré. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Producent Art Linson věděl, že film bude těžké prodat. Když se zúčastnil zkušebního promítání filmu s vedením Warner Brothers, zeptal se jedné staré dámy, co si o filmu myslí. Ke svému potěšení zjistil, že se jí film líbil. Později zjistil, že ta stará paní byla babička Roberta De Nira. (KGBelik)
  • Robert De Niro navštívil během příprav na natáčení profesora Tobiase Wolffa (autor předlohy filmu, jenž byl mladým Tobym  - Leonardo DiCaprio) aby se dověděl o jeho otčímovi Dwightu Hansenovi, jehož měl hrát. Wolff o De Nirovi později rád vyprávěl svým studentům na univerzitě, protože herce podobně pohlceného svou rolí ještě neviděl. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)

Reklama

Reklama