Reklama

Reklama

Když Jean Gabin natáčel film Případ Dominici, bylo mu již šedesát devět let. Jeho herecká i životní kariéra se uzavřela o tři roky později, v roce 1976... Vražda anglické rodiny na francouzském venkově tehdy otřásla celou Francií. Tisk sledoval vyšetřování a soudní proces až po vynesení závěrečného verdiktu víc než dva roky. Poblíž provensálského statku Velká země, který odjakživa patřil klanu Dominiciů, nalezl 5. srpna 1952 Gastonův syn Gustave tři zavražděné lidí. Jednalo se o sira Jacka Drummonda, jeho manželku a jejich jedenáctiletou dceru. Oba dospělí byli zastřeleni, dítě utlučeno k smrti. Je relativně krátce po válce a v kraji stále doznívají křivdy, nevyřčená tajemství a činy, na které nikdo nechce vzpomínat. Klanu Dominiciů vládne pevnou rukou Gaston Dominici, muž, který se sice neúčastnil odboje, ale který věděl o všem, co se dělo na jeho půdě i v okolí. A lidé ho stále nejen respektují, ale především se ho bojí. Podezření vyšetřovatelů se vzápětí soustředí na obyvatele nedalekého statku a výsledkem vzájemného obviňování, přiznání a především touhy zachránit majetek za každou cenu, je obvinění šestasedmdesátiletého Gastona Dominiciho za trojnásobnou vraždu. Rozsudek byl vynesen na základě nepřímých důkazů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozná škoda, toho závěrečnýho dodatku. Každýmu přece na konci dojde co tím film chtěl říct, navíc když to říkal velmi kvalitně. Gabin sice už zahrál v mnoha filmech líp, ale je otázkou nakolik mu tady dovoluje hrát něco víc scénář, protože film je plnej tajemství a soustředuje se zejména na práci policejního inspektora, který je pod obrovským tlakem svých nadřízených a tak chce mít svýho vraha stůj co stůj i když je to na úkor poctivě odvedené policjení práce. Film tak nějak bilancuje mezi krimi a rodinným psychologickým dramatem, který se projevuje především v soudní síni. Tu kritiku mistra Gabina je třeba brát s rezervou, protože pořád je to v jeho podání kvalitní výkon a třeba ten závěrečný pohled na manželku, tady kdyby začly titulky tak dám pět, protože to byla síla. Divím se, většinou maj francouzi pro závěr filmů neskutečnej cit, ale tady musel být doslov, ach jo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Niekoľko komentátorov postrehlo istú paralelu s filmom Heroín. Áno aj v tomto filme stvárňuje Gabin patriarchicky založeného otca rozvetvenej rodiny. Ale zatiaľ čo v Heroíne je to patriarcha vládnuci pevnou rukou, ktorý sa nezaľakne gangstrov, ani štátnej moci, tu je to patriarcha poriadne za zenitom, ktorého zrádzajú vlastní synovia a ďalší príbuzní, takže ovláda nanajvýš spomienky na lepšiu minulosť a stádo kôz. Film ma sklamal od chvíle, keď si rodinka Angličanov ustlala na krajnici cesty a odvtedy sa neudialo nič, čo by ma primälo dať tomuto filmu aspoň tri hviezdičky. A dodatok tie dve hviezdičky iba potvrdil. Gabinova filmografia by neutrpela, ak by v nej tento film chýbal. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

I mně to připomnělo Spálené stodoly a ještě mnohem víc Heroin. Jenomže v obou fungoval silný hlavní hrdina (zejména Delonův Larcher), což tady není. Námět je navíc podle mého slabý, resp. nevhodný k vyprávění, hodlali-li se tvůrci podržet skutečných událostí a nepřekrucovat v zájmu zajímavosti. Molčík na Gabina nesedí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V histórii civilizácie bolo ľudstvo mnohokrát svedkami justičných omylov či nespravodlivých rozhodnutí. Film Aféra Dominici, vystavaný z veľkej časti ako hraný dokument s uvádzaním historických a súdnických detailov, sa venuje skutočnému prípadu, kde medzi vraždou, odsúdením a oslobodením s rehabilitáciou došlo k celej sérii najrôznejších, mnohokrát neskôr odvolaných rozsudkov vrátane trestu smrti. Dychberúce nekonečné vyšetrovania a výpovede plné klamstiev, pretvárky, pošpinení i otcovskej obetavosti, odohrávajúcich sa v doprovode neustálych zvukov a bleskov novinárskych fotoapáratov ukazujú, že stačilo k tomu prakticky iba malé podozrenie a rafinovane ošetrený plán v súlade so zákonom. Veľmi dôležitou súčasťou je potom záverečný epilóg z úst reálneho advokáta. Výborná podívaná s hereckým majstrom Jeanom Gabinom v čele, ktorý tu stvárnil osobitého pánského farmára, nešťastnú to obeť veľkého procesu... (90%) (Challenge Tour 2019: 52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku jsem si vzpomněl na film Heroin, ve kterém Jean Gabin tvrdou rukou kočíruje celou rodinu, což se v tomto snímku svým způsobem opakuje. Jean Gabin byl v takových rolích opravdu velmi přesvědčivý. V případu Dominici však jde o zákeřnou vraždu muře, jeho manželky a jejich dcery. Policejní inspektor je přesvědčen, že viníkem je někdo z rozvětvené rodiny Dominiciových, jenže svědectví jsou nepřesvědčivá, jednání zmatečná a sílící tlak na policejního inspektora rostoucí. Kdo však spáchal onen hrůzný čin? ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama