Reklama

Reklama

Plukovník Chabert

Trailer

Obsahy(1)

Film byl natočen podle románu Honoré de Balzaca a byl již několikrát zfilmován. Děj se odehrává za vlády Ludvíka XVIII. Plukovník Chabert je již několik let považován za mrtvého. Měl zemřít v bitvě u Jílového. Život mu ale zachránil jeho kůň, protože kulka mířená na plukovníka zabila koně. Chabert byl ale těžce raněn, a pohřben do masového hrobu spolu s ostatními vojáky. Podařilo se mu vyhrabat, a po martýriu, kdy ztratil paměť, se po letech vrátil zpět do Francie. Jeho žena se mezitím znovu provdala a zdědila všechny Chabertovy peníze. Chabert se vrací do města, kde navštíví advokáta Dervilla a požádá ho o pomoc při navrácení svých peněz od bývalé manželky. Derville se spolu s Chabertem pouští do boje, ve kterém se naplno vyjevují charaktery, morálka jednotlivce i doby.
Mistrně vykreslené Balzacovy postavy v hereckém podání Gérarda Depardieua, Fanny Ardantové a Fabrice Luchiniho skýtají mimořádný zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechcel by som byť v koži Plukovníka Chaberta a nechcel by som, aby sa moje problémy po návrate medzi živých uberali takýmto smerom. Chabert sa navyše nechová tak, ako by som sa zachoval ja a vôbec nevylučujem, že by som uskutočnil jeho nekompromisný plán B. Plán A sa vyvŕbi trochu inak a tak sa chudák plukovník uchýli k niečomu, čo sa nedá nazvať ani plán C. Nesympatické postavy, intrigy, právnické kľučky, byrokracia, hnus pod povrchovým pozlátkom. Možno by ma kniha dostala viac, i keď si objektívne myslím, že Yves Angelo odviedol skvelú prácu a pri výbere hercov mal nesmierne šťastnú ruku. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vynikající příběh o muži, který chce zpět sám sebe. I když přijde o všechno, svého jména se vzdát nechce. Skvělá výprava, nikterak okázalá, jak je dnes obvyklé, zato nic nepůsobí, že to ještě před pěti minutami viselo v rekvizitárně, všechno obnošené, zašlé, ale zcela přirozeně působící. A hlavně skvělé výkony a vynikající dialogy mezi Chabertem a Dervillem. Když Chabert popisuje svou "smrt", člověk ani nemusí vidět tu úvodní nesmírně syrovou scénu po bitvě u Jílového, o které maršál Ney prohlásil: Takový masakr. A pro nic. A když se pak v Chabertově paměti vrátíme k útoku kyrysníků, běží mráz po zádech. Film, který ukazuje, jak moc Francouzi dříve uměli. P. S. Kladným hrdinou příběhu a světlou stránkou vší lidské marnosti je zde advokát, zajímavé :) ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podmanivé zpracování slavné Balzacovy předlohy. Drama muže, jenž "vstal z mrtvých", jenž se vrátil do života své ženy, naivně se domnívaje, že vše se k dobrému obrátí. Výborná výprava, výrazní Gérard Depardieu a Fanny Ardant v hlavních rolích a velmi vhodný klasický hudební doprovod - Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann a Schubert pospolu, aniž by se příliš bili. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Film na pomezí historického a psychologického dramatu, který beze zbytku splňuje vše, co do těchto žánrů spadá a co publikum očekává, navíc stmelené charismatickou režií, vyplněné profesorským scénářem (asi bych si měl v knihovně půjčit Balzaca, sacre bleu..) a doplněné solidními kostýmy a výpravou. A samozřejmě geniálně zahrané, což se týká nejen Depardieu, ale i jeho ženy a advokáta. Výsledkem je zcela nadčasový a silně sdělný příběh, u kterého se vám tají dech. Vztahová struktura a charakter hlavních hrdinů i způsob, jak jsou v příběhu vyprávěny, jsou samozřejmě veskrze literární, ale Angelova režie jim vdechuje skutečný život, autenticitu i současnost, pro které se s nimi velice rychle člověk identifikuje. Je to prostě majstrštyk. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh plukovníka Chaberta rozhodne stál za sfilmovanie a moja počiatočná nedôvera sa veľmi rýchlo rozplynula. Za najlepší moment považujem návštevu advokáta o jednej ráno, kde Depardieu vyrozpráva svoj neuveriteľný príbeh zmŕtvychvstania i manželky, ktorá ho pripravila o nemalý majetok. Inteligentný advokát popri počúvaní historky stíhal večeru i čítať korešpondenciu. Výkon Depardieua je výborný, ale na to sme si zvykli. Výborne napísané dialógy i postavy jednoducho nepripúšťajú možnosť, aby ste sa nudili. Film je síce zaradený do kategórie dráma/vojnový, ale bojové scény nečakajte. Je tu však niekoľko scén z bojového poľa plného mŕtvych vojakov a koní, ktoré výborne dokresľujú atmosféru. Škoda, že práve to zmŕtvychvstanie režisér nepovažoval za nutné ukázať. Aj bez toho však skvelý film. 80%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Miesta natáčania: Château de Champs-sur-Marne (Seine-et-Marne), Château de Bizy vo Vernone pre určité interiérové ​​scény, Château de Bouges (Indre) pre určité interiérové ​​a exteriérové ​​scény. Okrem toho sa film natáčal v mestách Pontpoint, Bourges, Fontaine-Chaalis, Paríž, Valençay (Francúzsko) a Białka (komúna Krasnystaw) (Poľsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama