Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (735)

choze 

všechny recenze uživatele

Vesmírná obléhačka a la VETŘELCI nebo pozdější DUCHOVÉ MARSU, kde si to musí partička hrdinů v odlehlém koutu vesmíru rozdat s přesilou tamních monster. Partička přitom obvykle nebývá kompaktní a spojit síly v ní musí ti hodní i ti, o kterých se předpokládá, že jsou zlí, ale ve skutečnosti jsou docela hodní (prostě poldové a sympatičtí zločinci jako v ÚTOKU NA 13. OKRSEK), nebo se v partičce musí vyskytnout aspoň jeden hajzl/zrádce. Děj pak bývá tradičně rozdělen na dvě poloviny, expoziční a atmosférotvornou a na akční. Zápletka o přistání na planetě s monstry, které se bojí světla, zrovna ve chvíli, kdy po 22 letech (doslova jako na potvoru) nastane zatmění hned tří místních sluncí, působí na jednu stranu jako vtip (a druhou velkou náhodou, na níž film stojí, je, že hrdinové přistanou zrovna poblíž zřejmě jediné výspy civilizace na celé pusté planetě), na straně druhé připomene klasickou epizodu z AKT X o vraždících světluškách v lese, kde podobně jednoduše postavená situace (světlo život, tma smrt, musíme přežít do rána) fungovala velmi dobře. A funguje i tu, podpořená řemeslem, nějakými těmi nápady a divokou kartou jménem Riddick, kterou si Diesel s chutí dává a chraplavě hláškuje, navíc zakomponovanou do dramatického trojúhelníku Riddick, polda a pilotka. Baví mě spíš ta expoziční polovina, jak se zhasne, vynoří se monstra a začne akce, zábavnost paradoxně klesá. Ve výsledku průměrné kinobéčko. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelý dobrodružný sci-fi horor. Má perfektný príbeh o osádke jednej vesmírnej lode, ktorá je kvôli nečakaným problémom nútená núdzovo pristáť na neznámej planéte, kde dlhý čas nezapadá slnko, ale už čoskoro zisťujú, že v podzemí žije veľmi nebezpečný mimozemský druh, ktorý sa bojí jedine svetla. Lenže dlhé zatmenie sa blíži a tak musí osádka urobiť všetko preto aby sa im podarilo uniknúť skôr, kým bude neskoro a minú sa všetky zdroje svetla. Sprcovanie sa mi páči, už od samotného začiatku je to skutočne prvotriedna filmová zábava, po rýchlom úvode je už osádka na neznámej planéte a toto sa skutočne vydarilo, skvelo podané postavy a vzťahy medzi nimi, zaujímavé skúmanie planéty, ale najlepšie je samozrejme aj tak postupné odhaľovanie celej nepríjemnej pravdy o blížiacom sa nebezpečenstve, takže prvú polovicu tu nemám absolútne čo vytknúť, všetko je úplne ideálne. Ale druhá polovica sa už predsa len o niečo zhorší, ale za to môže prakticky len to, že divák už vie úplne všetko a tak už začne ísť len o prežitie postáv v pomerne priamočiarom podaní, no aj toto je stále vydarená zábava s dostatkom výborných situácií. Čo sa týka tých akčnejších scén, tak som dosť spokojný, ale treba to vnímať skôr, ako taký akčnejší dobrodružný sci-fi film a nie ako horor. Hororová atmosféra tu nie je, napätie funguje skôr len tú prvú polovicu a navyše ani tie mimozemské tvory sami o sebe nevyvolávajú až taký rešpekt, keďže pre postavy je problémom hlavne ich množstvo. Ale aj tak sú jednotlivé výraznejšie situácie vydarené, obzvlášť celá situácia po samotnom zatmení. Herecké obsadenie je skvelé, Vin Diesel vo svojej životnej úlohe, celkovo ho až tak moc nemusím, ale tu je perfektný po všetkých stránkach, má zaujímavú postavu, celý čas sa tvári nad vecou a navyše má skvelé hlášky. K tomu výborná Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David, ale všetky postavy sa vydarili. Réžia a technická stránka nie sú dokonalé, niektoré detaily by sa ešte dali doladiť, ale aj tak som nadmieru spokojný. Čiernočierna tma je jeden z najlepších predstaviteľov tohto žánru, rád si ho občas pozriem a aj po viacerých pozretiach je to stále skvelá zábava. 86% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Není to nic originálního, kterak skupinku ztroskotanců ohrožuje zlo neznámého původu. Není to nic příjemného ztroskotat na planetě se třemi slunci bez vody a s masovým vrahem v zátylku. Není to námět, hodný filmu s velkými ambicemi. Spíš by pasoval k nevyhajpovanému béčku, kterým Černočerná tma skutečně je a bohudík ničím víc být netouží. První „slunečná“ část je skvělá! Nevíte, co očekávat, obraz je nepříjemně vybledlý (občas modrobílý, občas nažloutlý), Riddick vzbuzuje úctu a respekt, přičemž to pravé zlo jenom tušíte někde pod povrchem. A pak přijde tma a originalita odejde společně se světlem za Riddickovým drsňáctvím. Ale pořád je to zábava. Laciná vyvražďovačka, klopýtající od Vetřelce k Vetřelcům nemusí nutně být špatným filmem. Byly by to bývaly lepší ***, ale díky sex-appealu Radhy Mitchellové a svalům Vina Diesela to jsou horší ****. 75% Zajímavé komentáře: Kaka, Visáč, jondzavid, Frankie ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné. Arabizujúce sci-fi s mihotavou púštnou atmosférou, hrôzostrašným západom niekoľkých sĺnk a monštrami, ktoré sa biologicky konečne líšia od Votrelca. Ten smiešny chlapík Vin Diesel, ktorý má ešte smiešnejšie priezvisko a ktorý je chodiacou reklamou na šošovky akože má byť cool? Môj priateľ si myslí, že ja som cool viac :-) Ráta sa tu tento názor? ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se opravdu tešil a o to víc mě pak zamrzela ta studená sprcha, která přišla po jeho závěrečných titulcích. I když nepostrádá slušnou atmosféru a charismatického Diesela, strašně ho táhne dolů slaboučký scénář. Nijak zvlášť mě neuchvátil ani design "vetřelců", kteří mi připadli trochu jako kříženci rejnoků a pterodaktylů a navíc při záběrech z blízka vypadali nechutně uměle. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • John (John Moore) používá zbraň SPAS 12, která je upravena tak, aby působila futuristicky. (Chatterer)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 39,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 53,2 mil. (NIRO)
  • David Twohy napsal scénář původně pro film Vetřelec ³ (1992). Soustředil se v něm hlavně na vězně, což byl studiem 20th Century Fox schválený koncept, avšak nakonec byl scénář zamítnut. Twohy jej tedy upravil do podoby původního příběhu a sám jej natočil. (messiah)

Související novinky

Vin Diesel počtvrté jako Riddick

Vin Diesel počtvrté jako Riddick

08.05.2024

Bezesporu existuje mnoho filmových franšíz, u nichž by si fandové zbožně přáli pokračování. S každou další zvěstí o možném pokračování milované série jejich naděje stoupají, jen aby vysněný film… (více)

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Reklama

Reklama