Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Netušil som, že za novou rozprávkou stojí P. Bebjak, ale potešilo ma to. Úplne najviac ma bavil fakt, že to dokázal v starom štýle. Žiadne moderné triky, farebné lasere, trápne vtípky a humor, ktorý je vám cudzí. Žiadne trápne škerenie a nevtipné grimasy hercov, jednoducho prirodzenosť. Keď vás nenapadá nič vtipné, nevadí, hlavne to netlačte do filmu na silu. To je potom skutočné utrpenie. S obsadením som spokojný, len by som dal Dominike Morávkovej o málinko viac priestoru ukázať tú jej zlú Blanku...Trochu iný pohľad na Krakonoša a zdá sa, že Bebjak sa divákom presne trafil do vkusu. Nie žeby to bola dokonalosť sama, ale rozhodne dobrý pokus a dobrý prísľub do ďalších možno ešte vyzretejších projektov. 70%. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Peter Bebjak to se mnou umí, naladím se na jeho filmovou notu bez problémů a sleduji pohádkový příběh se zvědavostí i úsměvem,  Krakonoš se mýma očima povedl, David Švehlík dokonale naplnil má očekávání, moc se mi líbil.. Potěšila mě účast Martina Huby, ráda jsem ho viděla, pánové Ondřej Sokol a Jan Nedbal to též zvládli parádně.. Příjemná záležitost v podmanivé kráse naší země, tudíž u mne spokojenost.. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Večer s tímto filmem jsem si celkem užila, bavil mě, ale rozhodně se k němu už nebudu vracet. Škoda, že jsem už dlouho neviděla novou pohádku, ze které by se mohl stát kult, na který se díváme každý rok. Líbí se mi samotný nápad postavit pohádku na mýtické postavě z pověstí. Nejvíc mě ale zklamalo, že se Krakonošovi zalíbila Liduška, protože si myslím, že Krakonoš by měl být aromantik povznesený nad tyhle záležitosti, a dokonce Lidušku ještě věznil, čímž se ze strážce spravedlnosti stala záporná postava a incel. Naopak se povedl národopisec Jiráček, který byl až do konce takový, jaký měl být, a ve kterém jsem se docela viděla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Krakonos s brakovou minulosti. Dost uzvanena pohadka s lacinymi efekty. Neni zde hrad a jakysi stredovek jako ve vetsine pohadek, ale Krkonose 19. stoleti. Vypraveni se toci kolem lasky a milostnych trojuhelniku. A take okolo respektu z duchu a hor. Cilovkou nejsou deti, ale starsi publikum, kteremu se libi natahovana romance. Zapletka je na pohadku slozita. Na zaostaly venkov prijede racionakni a malo muzny hrdina. Postavy prohlednou co je skutecna laska a marnivost bohatstvi. ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Z téhle pohádky mám trošku ambivalentní pocit. Nejsem zrovna fanoušek pohádek obecně a na většinu se nevydržím koukat, ale tohle mě nenudilo - potud dobrý. Líbila se mi i výprava a celkově prostředí, herecky to taky nebylo strašný... Ale mám trošku problém se scénářem, respektive s tím poselstvím, co má tahle pohádka dál přenášet. Krakonoš je tady starej prasák, kterýmu asi připadá normální věznit u sebe doma mladý holky a dělat si z nich služky, ale dle ohlasů to nějak diváky netrápí. Tak nevím, já jsem si doteď myslela že to má být ztělesnění čistého dobra a spravedlnosti, ale tak asi když jste kouzelnej, tak nevadí, že jste trochu psychopat. Chápu, že Češi obecně moc neřeší nějaké genderové stereotypy a tak, ale tohle už mi přišlo fakt za hranou, co si z toho ty malý děti jako mají vzít, že je v pohodě, pokud vás partner omezuje na osobní svobodě a sebere vám možnost samostatně rozhodovat o svém živote, protože to je přece láska? Fujky. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Film měl největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997, a to 3,22 milionu diváků. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v daném čase zapnutou televizi. (Duoscop)
  • Jakub Prachař hraje v pohádce dvojroli Štěpána a jeho dávného předka, podle něhož je namalován i portrét v zámecké jídelně. (melica)

Reklama

Reklama