Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Slimak 

všechny recenze uživatele

Vězeň z koncentráku prchá podél řeky když ho obklíčí dva německé vozy a vojáci mu jen tak z legrace střílí ze samopalů pod nohy..on už se nepokouší utéct a na jeho obličeji se značí že už ho nebaví ani jejich trapná hra....tak je zastřelen....tahle scéna se mi zažrala do paměti...film má také jímavou hudbu ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Kam se na tento Československý film hrabe Velký útěk. ...nebo být zabit je v některých chvílích opravdu napínavý (na mostě), ale také z psychologického hlediska hrůzný (obklíčení vězně, bandou vyšinutých nacistů). Krátká stopáž mohla zajistit drobátko větší napínavost, ale i tak se jedná o příjemné překvapení s některými aspekty, se kterými se bohužel musí počítat. *** ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno to vzdialene pripomenie Renoirovu Veľkú ilúziu, lenže ...nebo být zabit je zbavený všetkých ilúzií. A je to asi aj dobre. Film je to však veľmi zvláštny, Hollý skombinoval melanchóliu, bezvýchodiskovú depresiu, pátos a ťažko stráviteľnú hudbu a vytvoril tak ťažko popísateľné dielo. Bohužiaľ to však na to najlepšie, čo bolo u nás na tému lágrov nakrútené, nestačí. Chýba totiž jedna ingrediencia a tou je podľa mňa drive. Prostredia sa neustále striedajú, je tu útek z koncentráku, ale všetko sa to vlečie, namiesto toho, aby to diváka pohltilo. Za pozretie myslím ale tento menej známy film stojí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale rozhodně zajímavý československý válečný snímek z konce 2. světové války. Film rozhodně stojí za pozornost, jeho stopáž by klidně mohla být větší jako u jiných, ale někdy méně znamená více..Dva uprchlí vězni - rakouský interbrigadista Ernest (Milan Kňažko) a mladý vězeň Kim (Martin Zounar, jehož kariéra začínala velice slibně), vězněný za odbojovou činnost. Dramatické scény, retrospektivní vzpomínky po útěku z lágru, zajímavá hudba. V paměti mi utkvěly především tři silné scény - schválně, jestli uhodnete jaké:-)? Film v sobě nese i pár náznaků určitých rysů úspěšných světových filmů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší kvalitný zárez od M. Hollého. Film láka diváka dosť úbohým plagátom k filmu(alebo skôr k dvd), ale stačili 2-3 minúty a ja som tušil, že M. Hollý ma opäť nesklame. Je zaujímavé, že tak dobrý, navyše československý film hodnotilo tak málo užívateľov. Hneď v úvode prekvapia na naše pomery obrovské davové scény v koncentráku. Často používaná nemčina výrazne zvyšuje dôveryhodnosť snímku. Trochu rušivo na mňa pôsobili prestrihy z Kňažkovej minulosti v Španielsku, zato Zounarove spomienky na udalosti okolo atentátu na Heydricha mi sedeli viac. Film s pokojným vedomím môžme nazvať road movie, pretože hlavná dvojica je takmer neustále na úteku. Záver výborný, takže spokojnosť. 80%. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama