foto

Eliška Balzerová

  • nar. 25.5.1949 (67 let)
    Vsetín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eliška Balzerová (roz. Havránková) se narodila 25. května 1949 ve Vsetíně. Zájem o divadlo v ní probudila a soustavně prohlubovala její maminka, která hrála v ochotnickém spolku. Po studiu na brněnské konzervatoři a absolvování katedry herectví a režie JAMU, nastoupila roku 1971 do svého prvního angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Od roku 1977 byla dvacet sezon členkou Divadla na Vinohradech. Hrála také v Národním divadle.

Společně s kolegou Tomášem Töpferem se podílela od poloviny 90. let na rekonstrukci a znovuotevření Divadla na Fidlovačce (stala se ředitelkou Nadace Fidlovačka). Divadlo zahájilo nový provoz 22. února 1998 nastudováním hry Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, kde Eliška Balzerová ztvárnila Němku Margaretu. Její komické výstupy byly odměňovány salvami smíchu a potlesku. Na Fidlovačce působí dodnes. Hostuje také v divadle Viola, kde slaví úspěch ve hře irské dramatičky Geraldiny Aron MŮJ BÁJEČNÝ ROZVOD. Česká inscenace v režii Jany Kališové a s Eliškou Balzerovou nejen v hlavní, ale i ve všech ostatních rolích, má za sebou už více než 200 zcela vyprodaných repríz. Na diváckém úspěchu má jistě zásadní podíl brilantní výkon hlavní a jediné představitelky. Ráda také vzpomíná na významné role: Helena v Shafferově hře Dar Gorgony nebo Maria Callas v Mc Nallyově Mistrovské lekci.

První příležitost před kamerou jí ještě pod dívčím jménem nabídl režisér Karel Steklý ve svých retrofilmech SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM (1971) a LUPIČ LEGENDA (1971). Největší roli, díky které se zapsala do povědomí diváků, jí roku 1977 umožnila televize. Když se představila jako nastupující lékařka Alžběta Čeňková v dnes jíž kultovním televizním seriálu NEMOCNICE NA KRAJ MĚSTA, bylo jí dvacet pět let. Postava této sympatické, nadané a čestné ortopédky jí přinesla obrovskou popularitu, záhy se stala žádanou herečkou. Zajímavou proměnou prochází „Bety“ Čeňková v pokračování seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003) a taktéž jí čeká důležitá změna v 3. pokračování seriálu nesoucí název NOVÉ OSUDY (2008), kde nahradí místo dr. Blažeje a stane se primářkou ortopedie. Další televizní role ztvárnila např. v Kachyňových ZLATÝCH ÚHOŘÍCH (1979), Kety v Dudkově seriálu BAMBINIOT (1984), Marion Feders v seriálu FABRIKA NA OFICÍRY (1989), inscenace ODMĚNA (1993) – vzniklé podle románu Jarmily Loukotkové, Toby Landauová ve hře slavného amerického dramatika Neila Simona -DROBEČKY Z PERNÍKU (2000).

Film jí nabízel převážně vedlejší role: Věra v komedii VRCHNÍ, PRCHNI! (1980), Dáša Adámková v komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT (1982), Ing. Beková v Papouškově komedii VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU (1984), Ema Gabrielová v boxerském dramatu PĚSTI VE TMĚ (1986) a nezvykle přísná vrchní sestra v dramatu Karla Kachyni MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1992).

Také se věnuje dabingu. Za roli Rosemary Boxerové (ztvárněné herečkou Felicity Kendalovou) v TV seriálu ZLOČINY V ZAHRADÁCH (2003) – část „Vražda v divadle“ si v září roku 2007 odnesla prestižní cenu Františka Filipovského. Mezi další dabingové role patří např. Barbara Roseová ve VÁLCE ROSEOVÝCH (1989), paní Pellová v HOŘÍCÍ MISSISSIPPI (1988) nebo Willie Scottová v INDIANA JONES A CHRÁM ZKÁZY (1984).

"Na stará kolena se ze mě stala svobodná a šťastná herečka," říká nyní Eliška Balzerová s úsměvem. Se svým manželem Janem Balzerem vychovala dvě děti: syna Jana a dceru Adélu, která vystudovala dějiny divadla ve Finsku. Jejími oblíbenými autory jsou Karel Čapek, Bohumil Hrabal nebo G. García Márquez. Má ráda dílo dramatika A. P. Čechova. Za nejmilejší místo označila Všenory v údolí řeky Berounky, její oblíbenou květinou je růže a kopretina.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2016 Teorie tygra
2014 Tři holky jako květ (divadelní záznam)
2012 Láska je láska
2011 V peřině
2010 Poslední doutník (divadelní záznam)
Ženy v pokušení
2008 Čaj u královny (divadelní záznam)
Můj báječný rozvod (divadelní záznam)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
Soukromé pasti (TV seriál)
2005 Černá karta (TV film)
Harvey a já (divadelní záznam)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Blboun (divadelní záznam)
2000 Drobečky z perníku (TV film)
Hodina pravdy (TV film)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Ještě není pozdě (TV film)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1993 Melánie, Melánie (TV film)
Odměna (TV film)
Perfektní manžel
1992 Městem chodí Mikuláš (TV film)
Odplata (TV film)
1991 Miláček Ornifle (TV film)
1990 Heřmánková víla (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
1989 Fabrika na oficíry (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Komu straší ve věži (TV film)
Vyjdi ze stínu (TV film)
1987 Sněhová královna
Tajemství čínského velblouda (TV film)
Vražda v zastoupení (TV film)
1986 Hrdina (TV film)
Pěsti ve tmě
1985 Čarodějky z Greenham Common (TV film)
...nebo být zabit
Rudin (TV film)
Stopy zločinu: Jak zemřela Tereza (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Všichni musí být v pyžamu
1982 Ale je ženatý (TV film)
S tebou mě baví svět
Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
Vyhnanství (TV film)
1981 Medailónek (TV film)
Mezičas (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Hadrián z Římsů (divadelní záznam)
Havárie (TV film)
Hrdina se nebojí (TV film)
Italské jaro (TV film)
Sedm Spartakových dní (TV film)
Spánek (TV film)
Vrchní, prchni!
1979 Cukrárna (TV film)
Dnes v noci hvězdy nezhasnou (TV film)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Poslední koncert (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Starosti se ženami (E12)
Bez ředitele (E10)
Pád (E09)
Nápad (E08)
další epizody
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 O Všudybylovi (TV film)
Paleta lásky
1975 Hřiště
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
1972 Don Juan (TV film)
Lupič Legenda
1971 Legenda o živých mrtvých (TV seriál)
Svět otevřený náhodám
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Zlý dům (TV film)
1970 Růženko, spíte sama? (TV film)
S Rozárkou (TV film)
1969 Kaktus, bomba, letadlo (TV film)

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Ladislav Chudík (TV film)
Po stopách hvězd (TV seriál)
2003 Hluboko naladěná Viola (TV film)
Pokračování příště (TV seriál)
2002 Příběhy slavných: Bylo to sluníčko (TV film)
1990 Styl 60

TV pořady

2014 Český lev 2013 (TV pořad)
Umění dabingu (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2013 (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
Český lev 2011 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
2010 VIP zprávy (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2002 Divadlo žije! (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace