foto

František Uldrich

  • nar. 1.5.1936
    Praha, Československo
  • zem. 31.8.2013 (77 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kameraman František Uldrich se narodil 1. května 1936 v Praze. Ač původně studoval na ČVUT, záhy přešel na pražskou FAMU, kde roku 1963 vystudoval obor filmového a televizního obrazu. Ve II. ročníku natočil na 16mm film PŘÍBĚH Z KAMPY, spolupracoval na studentském snímku SOUSTO (1960) a hrál pacienta v NÁVŠTĚVĚ (1961).

Ještě jako student nastoupil na tři měsíce do barrandovského trikového oddělení (1961) a poté v letech 1961 – 1966 pracoval jako ostřič a poté jako druhý kameraman u Jana Čuříka (NESCHOVÁVEJTE SE, KDYŽ PRŠÍ, TRANSPORT Z RÁJE, POSTAVA K PODPÍRÁNÍ, O NĚČEM JINÉM a MÍSTO V HOUFU), po návratu z prezenční vojenské služby u Jana Kališe (TRANSIT CARLSBAD a TEMPO PRVNÍ LÁSKY) a Jaroslava Kučery (SEDMIKRÁSKY, kde i hrál muže v uličce).

Následně byl samostatným kameramanem Filmového studia Barrandov (1966 – 1991). Potom byl vedoucím Trikového studia Trilobit (1991 – 1997) a vedoucím produkčního servisu a jednatelem Barrandov Studia (1997 – 2000). Ještě v roce 2011 se stal členem konsorcia, které dohlíželo na digitální restaurování filmu MARKETA LAZAROVÁ.

Již svými prvními filmy se stal známým pro svůj vytříbený výtvarný cit a invenci, autentičnosti v zachycení prostředí, situací a lidských charakterů. Často tvořil komorní snímky, ale dokázal se přesně podřídit a souznít s žánrem, stylem a režisérské koncepci daného díla. Jeho moderní dramatický obraz skrýval i vlivy civilismu a neorealismu.

Jako samostatný kameraman debutoval psychologickým dramatem NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA (1966) Evalda Schorma. Se Schormem natočil ještě povídku (u které byl s režisérem také spoluautorem scénáře) CHLEBOVÉ STŘEVÍČKY ze snímku PRAŽSKÉ NOCI (1968).

Od 60. let výrazně i v dalších dekádách spolupracoval s Františkem Vláčilem (ÚDOLÍ VČEL, ADELHEID, POVĚST O STŘÍBRNÉ JEDLI, SIRIUS, DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ, HADÍ JED, PASÁČEK Z DOLINY, STÍN KAPRADINY), Václavem Vorlíčkem (KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY, COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT, JAK SE BUDÍ PRINCEZNY) a 1 s Jiřím Menzelem (ZLOČIN V ŠANTÁNU).

V 70. a 80. letech přibyl hlavně Karel Steklý (SVATBY PANA VOKA, SVĚT OTEVŘENÝ NÁHODÁM, LUPIČ LEGENDA, HROCH, ZA VOLANTEM NEPŘÍTEL, TAM, KDE HNÍZDÍ ČÁPI, SKANDÁL V GRI – GRI BARU), debutující Václav Matějka (NAHOTA, SÓLO PRO STAROU DÁMU), Karel Kovář (PAST NA KACHNU, TÍM PÁDEM), Hynek Bočan (TVÁŘ ZA SKLEM, PŮL DOMU BEZ ŽENICHA, PYTLÁCI, VINOBRANÍ), Martin Hollý (SIGNUM LAUDIS, NOČNÍ JEZDCI, ...NEBO BÝT ZABIT, TICHÁ BOLEST), Julius Matula (KARIÉRA) a Antonín Kachlík (KOUZELNÍKŮV NÁVRAT).

Uldrichovou úplně poslední prací byla pohádka Jana Schmidta JAK SI ZASLOUŽIT PRINCEZNU (1994).

Natáčel i slovenské a zahraniční projekty (např. LOS AMORESDE KAFKA, TAJOMSTVO ALCHYMISTU STORITZA, SNĚHURKA či EL MARIDO PERFECTO), dokumentární snímky Františka Vláčila (MĚSTO V BÍLÉM, KARLOVARSKÉ PROMENÁDY, PRAHA SECESNÍ a PRAŽSKÝ ODYSSEUS), televizní filmy (NESPAVOST VE DVOU, NEBOŤ NEVĚDÍ, CO ČINÍ, PŘIKÁZANÝ SMĚR JÍZDY, HEZKÝ ŠTĚDRÝ VČER nebo seriály DOBRÁ VODA, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI).

A rovněž se podílel u několika děl na filmových tricích (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT a JAK SE BUDÍ PRINCEZNY), supervizi filmových triků (NEXUS) a u studentských jako pedagogický vedoucí (SETKÁNÍ a JEDNÍM SLOVEM ROMÁN).

Dodejme ještě, že o svém dlouholetém režisérovi Františku Vláčilovi František Uldrich režíroval podle svého scénáře dokument V SÍTI ČASU (1989) v produkci Československého filmového ústavu Praha.

František Uldrich získal Peněžitou odměnu (1968) v rámci hodnocení produkce FSB v roce 1967 za film ÚDOLÍ VČEL, Cenu za kameru (1979) na XVII. FČSF v Hradci Králové za filmy PAST NA KACHNU, SKANDÁL V GRI – GRI BARU a SÓLO PRO STAROU DÁMU, Cenu za výtvarnou stránku (1984) na XXII. FČSF v Banské Bystrici za snímek PASÁČEK Z DOLINY a Cenu AČK za celoživotní dílo (2009).

Jeho dcerou byla filmová producentka Helena Uldrichová (*1973). Mgr. František Uldrich zemřel po těžké nemoci 31. srpna 2013 v Praze ve věku sedmdesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Kameramanská filmografie

Filmy

1994 Jak si zasloužit princeznu
1993 Perfektní manžel
1992 Sněhurka (TV film)
1991 Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
1990 Tichá bolest
1988 Amores de Kafka, Los
1985 ...nebo být zabit
1984 Kariéra
Kouzelníkův návrat
Stín kapradiny
1983 Pasáček z doliny
1982 Vinobraní
1981 Hadí jed
Noční jezdci
Pytláci
1980 Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Půl domu bez ženicha
Signum laudis
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Tím pádem
Tvář za sklem
1978 Past na kachnu
Skandál v Gri - Gri baru
Sólo pro starou dámu
1977 Což takhle dát si špenát
Jak se budí princezny
Přikázaný směr jízdy (TV film)
1976 Dým bramborové natě
1975 Tam, kde hnízdí čápi
1974 Sirius
Za volantem nepřítel
1973 Hroch
Pověst o stříbrné jedli
1972 Lupič Legenda
1971 Svět otevřený náhodám
1970 Nahota
Neboť nevědí, co činí (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Adelheid
Nespavost ve dvou (TV film)
1968 Pražské noci
Zločin v šantánu
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Údolí včel
1966 Návrat ztraceného syna

TV seriály

1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (6)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1970 Já a můj pes (TV seriál)

Dokumentární

1989 Pražský Odysseus
1974 Praha secesní
1973 Karlovarské promenády
1972 Město v bílém

Herecká filmografie

Filmy

1968 Pražské noci
1966 Sedmikrásky
1961 Návštěva (studentský film)

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2003 Příběhy slavných: Osudové opojení Františka Vláčila (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1968 Pražské noci

Dokumentární

1989 V síti času

Režijní filmografie

Dokumentární

1989 V síti času

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(33)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace