Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ta princezna má baskytaru! Rekace mé sestry, když viděla fotky z téhle pohádky. Prolínání reality a pohádky i v tom, že si princezna půjčí tatínkovo jablko (jako znak státnosti) jako ladičku. Přiznávám, že mě vůbec nenapadlo uvažovat o rozpočtu téhle pohádky, ty kostýmy jsou hezčí, než v mnohých výpravnějších. No a kromě písniček ještě výborný tanečky, symboliku jejichž choreografie (hlupáku najdu tě) jsem nepochopila dodnes. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že používám výraz - komunisticky budovatelská agitační sračka. Jů a má tu nádherných 74%. Asi tady většinu lidí rajcuje, jak Honzík staví zeď. Ne, já proti němu nic nemám, i když Andrlová je na hovno a spící vypravěč? Inu to byl asi výplod většího kopce heroinu. Tak co už? Každopádně Čenskej buď nepochopil, o čem námět je, nebo šel prostě do budovatelské socialistické pohádky, aby se zalíbil straně. Takže za něho dávám 1* Songy stojej z většiny za hovno a hlavní - Dělání - by mohlo dodnes hrát všem odpůrcům komunismu. Ble.... ()

Reklama

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem se na tuto pohádku podíval a opravdu jsem si jí užil. Když jsem byl dítě, neměl jsem rád písničky v pohádkách, dnes je to přesně naopak. Nemám ani nijak rád Andrlovou, ale tady jí to slušelo. Užil jsem si normální dětskou roli a skvělé české herce. Skamene je tu prostě boží a o Menšíkovi se nemá cenu bavit. Vždy myslím na to jak to šlo bez triků a akce a přesto tento televizní počin strčí celou dnešní filmovou produkci hravě do kapsy. ()

xargos 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem neměl rád to, čemu se říkávalo "televizní inscenace" - kašírované místnosti, zdi, cokoliv, co svou umělostí v mých očích kazilo veškerou snahu autorů a herců o nějaký příběh. Ale tahle pohádka mne tehdy překvapila. Téhle, snad jediné z té doby, jsem odpustil ty odpudivé kulisy a užil jsem si ji a nebylo to naposledy. Je to herecký koncert několika osobností, zlidovělých písniček od mistrů Uhlíře a Svěráka a příběhu jednoduchého, ale vtipného. Za tento nenápadný malý a stále živý skvost, z dílny Československé televize, plný počet bodů:) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ty si myslíš, že já nemám právo aspoň na kousíček štěstí?" Snad nejhezčí televizní pohádka, ve které nešlo ani o příběh, ani efekty, kouzla či kostýmy, ale o sílu slova a moudrosti, respektive zde písní. A ty jsou dokonalé, od rockové hitovky po naprosto "zlidovělé" tutovky. Každopádně je Staticky dokázáno, že Jestli to nebude láska, tak By se v komnatách Princové, co jsou na draka, věnovali Dělání a ne Hlupákově hledání :-))) Všechny tyhle songy jsou pro mne vrcholem Uhlířovy pohádkové hudební tvorby a poráží i Tři veterány! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Petra Obdržálka i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)
  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)

Reklama

Reklama