Princové jsou na draka (TV film)
Pohádka / Hudební
Československo, 1980, 60 min
Jiří AdamecHudba:
Jaroslav UhlířObsah
Vtipný příběh o lásce a moudrosti, z kterého vyplývá, že nad drakem mohou zvítězit nejen princové. (oficiální text distributora)
golfista
V žánru "televizní pohádka" neznám lepší kousek. Pohádka (nebo spíš muzikál) se proslavila především výbornými písničkami dvojice Svěrák & Uhlíř, z nichž některé vešly do dětských zpěvníčků a nejen do nich. Škoda, že nebyla více rozvedena paralela mezi "civilními" a pohádkovými postavami :)(30.6.2003)
Tosim
TAK A V POHÁDCE DOPADLO VŠECHNO DOBŘE.(23.7.2003)
Radyo
Legendární televizní pohádka se známými písničkami (Dělání, Statistika nuda je) a komediálními prvky. Herecké obsazení je skvělé (Menšík, Bohdalová, Čenský aj.) a vůbec se jedná asi o nejlepší pohádku, vyrobenou ryze pro televizi. Z pozdější doby by jí snad mohla konkurovat ještě pohádka O princezně, která ráčkovala.(23.6.2003)
AngelAngie
Menšík a Bohdalová = super!(14.8.2008)
Boss321
Krásná televizní pohádka s komediáními prvky, výborným hereckým obsazením v čele s Vladimírem Menšíkem a nezapomenutelným písničkami (Dělání atd.).(9.12.2007)
Jossie
jen a jen za ty písničky(13.2.2005)
Kulmon
Za Dělání je lék, což je další hit Zdeňka Svěráka.(2.5.2007)
Viktooorka
Dělání dělání, všechny smutky zahání, dělání dělání je lék! Statistika nuda je, má však cené údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí :) písničky, které ani za dvacet let z paměti nezmizí, jakožto i pohádka :) a budu je jednou pouštět svým dětem :)(6.4.2009)
Mertax
Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání, dělání je lék. Platí to, a to v obou slova smyslech....:)(22.1.2007)
Eddard
Co se písniček týče, trumfne tuhle pohádku jen Šíleně smutná princezna..."Dělání", "Kdyby se v komnatách", "Není to příjemné pomyšlení", "Hlupáku najdu tě", "Statistika",... na televizní produkci opravdu neuvěřitelné... Herecké obsazení je milé, za sebe chci jen vyzdvihnout Ivanu Andrlovou, která je nejen pěkná, milá a solidně herecky vybavená, ale především svoje kusy skvěle odzpívala, má krásný hlas. Jinak - teď zas k pohádce - nic světoborného, ale těma písničkama se posouvá vysoko 80%(21.6.2006)
Xmilden
Totální úlet na druhou.(16.12.2008)
Legas
Mě vždycky vadila ta "televiznost". Na mě příliš moc papundeklové. A dělání je lék?(23.7.2003)
NinadeL
Tradiční papírový pohádkový muzikál, který ocejchoval Čenského jako prince, ačkoli měl ty slušivé plísňáky ;) Jinak bych se obešla bez toho čb prologu a veškerých menšíkiád. Ale to by zase skoro nic nezbylo.(30.5.2010)
Stegr
70% - Nejvíc si samozřejmě pamatuju ten známej song... :)(9.3.2008)
Ruut
Opravdu jedna z nejlepších českých pohádek. Zajímavý nápad je černobílý úvod ze současnosti a pak pomocí snu malého Martina vše přenést do říše pohádek. Tato pohádka v sobě skrývá překvapivě hodně moudra ze skutečného života, skvělého Vlastíka Bedrnu a hlavně nádherné písničky!(31.12.2006)
Mi Nü-Chai
odpad!Nenávist přecházející v blití. Dodneška mě nepustila chuť zmlátit Čenského, Andrlovou i toho brýlatého parchanta na jednu hromadu a postříkat je yperitem.(20.11.2010)
Nancy
Dějově značně chabá pohádka, která ovšem sází (a dobře dělá) na výborné písničky a hudební vystoupení. Navíc výborné herecké obsazení tomu dodává šťávu.(7.3.2005)
LiVentura
Roztomilé, pohádkové, prostě rovněž další čes.klasika..:-)(11.8.2008)
salahadin
Historka z natáčení: Adamec při natáčení nevěděl, tak tu pohádku pojmenovat, říkal si, že třeba název Blahobojní princové nebo Počátky socialistického dělání by nebyly špatné názvy, ale těsně před premiérou mu vedení dalo tip. Když pádil chodbou do střižny, nějakej přeceda za ním volal: Móža sa to volat "Princové só ale paka"...ale protože Adamec blbě slyšel, dal tomu název "Princové jsou na draka"...a jak to tak bývá, královská linie vymřela po přeslici, páč princ, sexuálně orientovaný na draky, dědice trůnu s nějakým drakem (doufám, že aspon s dračicí) jen tak nesplodí. Co na jeho orientaci říkala princezna, je pochopitelně z politických důvodů zamlčeno. Tento film se snažil fikaně zamaskovat problémy ve vztazích v prvopočáteční dělnické šlechtické rodině písní, která jistě zvedne tlak většině našich blahobojných podnikatelů: Dělání, dělání, u soustruhu či na báni, dělání, dělání je lék (ehm)...dělání, dělání, výdělečné je zaměstnání (ehm), dělání, dělání je lék... dělám si legraci, mně se ta pohádka taky líbila!(7.12.2008)
WANDRWALL
Kdysi mě tu pohádku odvyprávěl spolužák a jeho verze byla lepší, než když jsem později tu pohádku viděl.(8.8.2010)