foto

Jan Čenský

  • nar. 1.5.1961 (53 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Čenský pochází z Prahy, začal studovat hudebně dramatický obor na konzervatoři a ještě za studií začal dostávat příležitosti před filmovou a televizní kamerou. Poprvé hrál v roce 1978 v televizní hře MAPA ZÁMOŘSKÝCH OBJEVŮ, velkou roli pak dostal o rok později v seriálu ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI (1979), kde na rozdíl od mnoha svých pozdějších hereckých vystoupení hrál zápornou postavu. Nicméně, značný časový prostor, tehdejší masová obliba seriálů jakékoliv kvality a neokoukaná příjemná tvář nového mladého herce zapříčinily obrovskou popularitu začínajícího Čenského. Svým zjevem byl následně předurčen pro role v pohádkách, jichž sehrál v televizi desítky. První z nich byla BÍLÁ KOČIČKA (1979), následující PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA (1980) je známá dodnes a pomáhá udržovat Čenského popularitu i po bezmála třiceti letech; nutno ale zároveň dodat, že jeho přínos ke kvalitě této pohádky je ve srovnání s jinými vklady (Vladimír Menšík, písničky J. Uhlíře a Z. Svěráka) je v podstatě zanedbatelný. Také v dalších letech hrál Čenský v řadě pohádek (KOLOBĚŽKA PRVNÍ, 1984; O PRINCEZNĚ, KTERÁ RÁČKOVALA, 1986; O NEJCHYTŘEJŠÍ PRINCEZNĚ, ANIČKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY, 1993). O poznání méně hrál ve filmu, jedna z jeho prvních a také nejslavnějších rolí Hynka v komedii KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD (1982) navíc trpí toporným divadelnickým projevem.

Díky svému vytížení ve filmu a televizi dokončil Čenský konzervatoř až r. 1983, poté nastoupil do Divadla pod Palmovkou, hostoval také v Národním divadle (Hrátky s čertem), od r. 1990 působil v divadle Ta Fantastica. Jak již bylo řečeno, nadále hrál v televizních pohádkách, objevil se také v televizních seriálech (NÁVŠTĚVNÍCI, 1983; větší roli dostal v seriálu DLOUHÁ MÍLE, 1989), zatímco jeho filmové role se dají spočítat na prstech jedné ruky, navíc jde o vesměs zapomenuté záležitosti. V 90. letech se přehrál z rolí sympatických mladíků a následovaly role vesměs záporných ambiciózních mužů (například v seriálech ŽIVOT NA ZÁMKU, 1995; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997).

V této době se Čenský začal věnovat ve velké míře moderování (dlouhodobě například uvádí volbu Miss České republiky), v němž dosahuje značných úspěchů. Jan Čenský dodnes těží z popularity, kterou získal ještě jako teenager, ve svých pohádkových rolích sklouzával k hereckému stereotypu, stejně tak v pozdějších letech zůstává jeho herectví bezbarvé i v záporných rolích. Dodnes je sice velmi oblíbený, ale rozhodně nepatří k nejlepším hercům své generace (srovnejme například s osobitými výkony jeho vrstevníků Ondřeje Vetchého nebo Karla Rodena).

Z manželství s Danou, rozenou Šomkovou, má syna Matyáše.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Bastardi (TV seriál)
Dědictví aneb Kurva se neříká
2012 Bastardi 3
Stín smrtihlava (TV film)
2011 Tajemství staré bambitky (TV film)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2006 Příkopy (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
To nevymyslíš! (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
2000 Zvonící meče (TV film)
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)
1998 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Zkřížené meče (TV film)
1997 O spanilé Jašince (TV film)
Polední žár (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
Zdivočelá země
1996 Bumerang
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Jediná na světě (TV film)
Nováci (TV seriál)
Sen o krásné panně (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Nehynoucí láska
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
1992 Pochodeň (TV seriál)
1990 Bylinková princezna (TV film)
Sedum (studentský film)
Zachýsek zvaný Rumělka (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Nanečisto (TV film)
Někdo musí z kola ven (TV film)
O zrzavé Andule (TV film)
Pražská 5
Rodáci (TV seriál)
1987 Drahá tetičko (TV film)
Flotila (TV film)
O nejchytřejší princezně (TV film)
Zaslepení (TV film)
1986 Čtvrtá strana trojuhelníku (TV film)
Dva na koni, jeden na oslu
O princezně, která ráčkovala (TV film)
Otázka cti (TV film)
1984 Jestřábí věž (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Sanitka (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Nota bene, Jan (TV film)
Putování Jana Amose
Tři mušketýři (TV film)
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Čarbanice
Děkuju, pane profesore (TV film)
Když rozvod, tak rozvod
Ples na rozloučenou (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
Zahrada dětí (TV film)
1981 Láska na druhý pohled
1980 Jak namalovat ptáčka (TV film)
Princové jsou na draka (TV film)
Příliš mladí na lásku (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Mapa zámořských objevů (TV film)

Dokumentární

2008 Strom naděje a splněných přání (koncert)
Tříkrálový koncert (koncert)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)

TV pořady

2014 Missis 2014 (TV pořad)
Souboj národů (TV pořad)
Supermiss 2013 (TV pořad)
(Vel)Mistr E (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
Mistr E (TV pořad)
Novotný za humny (TV pořad)
2012 18 je jen začátek (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2009 Devatero řemesel (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad)
Zlínský festivalový galavečer (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 10 let s vámi (TV pořad)
2003 Telebazar (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
2000 Miss tisíciletí (TV pořad)
Na palmě (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Zlatíčka (TV pořad)
1997 Hejbni kostrou (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Slovíčka (TV pořad)
1980 Tak se ptám (TV pořad)