Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

xargos 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem neměl rád to, čemu se říkávalo "televizní inscenace" - kašírované místnosti, zdi, cokoliv, co svou umělostí v mých očích kazilo veškerou snahu autorů a herců o nějaký příběh. Ale tahle pohádka mne tehdy překvapila. Téhle, snad jediné z té doby, jsem odpustil ty odpudivé kulisy a užil jsem si ji a nebylo to naposledy. Je to herecký koncert několika osobností, zlidovělých písniček od mistrů Uhlíře a Svěráka a příběhu jednoduchého, ale vtipného. Za tento nenápadný malý a stále živý skvost, z dílny Československé televize, plný počet bodů:) ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

velice úsporná pohádka. Menšík celou dobu pobíhá v noční košili a snaží se to maskovat královským pláštěm, chudina je oblečená v bílých montérkách, případně riflích. Přesto je na královském dvoře fůra zbytečné stafáže, včetně čaroděje, pseudoakrobatů a strážného Hérakla(!!!), celou dobu stojícího nehnutě u dveří s hrncem na hlavě. Zápletka je taky hodně vachrlatá, ale co chtít od Jirky Chalupy, že. Honzovi stačí ke získání princezny pouze společný duet, výtka, že princezna zpívá falešně a pár ne příliš přesvědčivých slov o tom, že kdyby to teda bylo nutné, tak klidně na draka půjde. Ale je fakt, že svou nezaměstnanost vyřešil tím nejvýhodnějším způsobem, a to doživotně. Ale nepopírám, že v dětství se mi ta pohádka docela líbila, patrně vinou celkem zdařilých Uhlířovo-Svěrákových písní. ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Asi každý si vybaví výborné písničky dvojice Uhlíř/Svěrák - především prvně jmenovanému tady vyšla životní forma, hudba je totiž jednoduše fantastická. Co ale v mých očích tuhle relativně skromnou televizní produkci staví až na úplný vrchol české dětské tvorby, nad všechny filmové klasiky, to je nádherně dojemný černobílý úvod a závěr, který celý scénář hravě, stručně a přitom tak nádherně hořkosladce zasadí do reality všedních dnů. Částečně na tom má asi zásluhu Adamec, který přinejmenším v osmdesátkách atmosféru prostě uměl, větší podíl bych ale přičítal dnes trochu neprávem zapomenutému scénáristovi Jiřímu Chalupovi - pro pamětníky, to je ten chlapík, co nám celé ty roky uváděl naše nedělní Studio Kamarád :) Pochopitelně výteční herci: Andrlová jako bosá princezna s elektrickou kytarou je tady nejvíc sexy, co kdy byla, Čenský typově přesný, Bohdalka uměřená, snad jen Menšíka mohli paradoxně spíš krotit, protože si půlku stopáže krade pro sebe na úkor scénáře, což tady nebylo zapotřebí. A jako bonus "smokin hot" dvorní dáma v podání televizní hlasatelky Wetlinské. 100 % a pro mě opravdu bez nadsázky nejlepší česká pohádka všech dob. Král: Království je na mizině, nemáme peníze. Kubíčková: A my je snad máme? Král: No jo, ale vy jste na to zvyklí! ;) ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Je to pěkné. U filmů mi většinou vadí přílišná délka , ale tady se stalo, že mi těch 60min nestačilo... Dvě třetiny jsou opravdu pohádkové, takže to vypadá, že bude nějaká pointa, jenže tady zájemce o princeznu vysype před králem zlato a zmizí... Na tuto pohádku jsem se podíval kvůli výborným písničkám, které jí zajistily 4*. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Rok před tím nežli jsem se narodil, vzniknul tento studiový skvost plný laskavého humoru a písniček, které si pobrukují celé generace :) krásná, kouzelná, jednoduchá, zatraceně pohádková pohádka :) naprosto skvělej mistr Menšík, Bohdalová, Čenský a Andrlová a v neposlední řadě opravdu nechápu jak dokázal pan Svěrák a Uhlíř vtěsnat tolik luxusních písniček, které zná snad každý :) do tak krátkého příběhu. Dávám 6 hvězdiček :) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Přidávání vajíček do malty na stavbu zdi původně ve scénáři nebylo. Byla to vlastní iniciativa Ivany Andrlové a Jana Čenského jako odkaz na stavbu Karlova mostu. (Krocka)

Reklama

Reklama