Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, dostat se v katolickém Irsku do spárů řádových sester Marie Magdalské asi nebyl žádný med. Obzvláště, když ,,kajícnici'' k tomuto kriminálu většinou odsoudila vlastní rodina. Připomnělo mi to kauzy z dneška, kdy k nám občas přichází informace o ženách z Indie nebo z Afriky, které byly znásilněny a ještě si za to mohou sami! Už mnohokrát jsem se podivoval nad skutečností, kterak fanatismus v církvích umí udělat často z učení o dobru a lásce nástroj nebrutálnějšího teroru, ponižování a týrání. Nejděsnější na tom je, že se tento příběh neudál kdesi kdysi v osmnáctém století, ale v době jen chvilku po rozpadu Beatles... Nevím jestli jsem se nepletl, ale udivila mne ta fotka JFK na stole matky představené a i na trezoru :-). Že by i jeptišky podléhaly mužskému šarmu? Z filmu na mne dýchala slušná tíseň už jen proto, že i v případě podařeného útěku nešlo čekat pomoc od rodiny. Ta v leckterých případech byla naopak tou, na kterou se rozhodně nedalo spoléhat... Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale téma bylo silné a dobře zpracované. Dokonce jsem ty jeptišky ve filmu slušně nenáviděl! Dávám za 4 svaté medailonky. * * * * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Strašně silný, nádherně natočený a velmi bolestný snímek z katolického Irska a to ve druhé polovině 20.století!!! Na příběhu čtyř mladých dívek je s obrovským filmovým prožitkem ukázáno, jak náboženský fanatismus až donedávna ničil svobodu i životy mladých dívek, které se svými nevinnými sexuálními činy provinily proti katolické morálce tehdejších Irů a byly za to potrestány převezením do kláštera coby nápravného ústavu pro padlé ženy na krutou celoživotní převýchovu. Některé dívky postupně pokorně přijímají trest i přísné podmínky kláštera ("Jsme kajícnice. Musíme pykat."). Jiné vnímají se stupňující nelibostí a touhou po svobodě přetvářku a kruté praktiky starších jeptišek v čele s matkou představenou (ne nepodobnou vrchní sestře Ratchedové z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem). Je to film o touze po svobodě a to z rodu těch nejlepších filmů, jako je Motýlek, Vykoupení z věznice Shawshank, nebo zmíněný Přelet nad kukaččím hnízdem. Trailer: http://www.csfd.cz/film/121901-padle-zeny-magdalene-sisters-the/videa/ ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostal díky odkazu ve skvělé knize Richarda Dawkinse „Boží blud". Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství. Jak řekl nositel Nobelovy ceny, fyzik Steven Weiberg: Náboženství je urážka lidské důstojnosti. Když vás někdo přinutí věřit v nesmysly, dokáže vás také přinutit páchat zvěrstva. Voltaire. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Poměrně výživný snímek, který sice vůbec není dokonalý, ale rozhodně zaujme. Pár až příliš okatých "agitek" (mazlení se s penězi, posmívání ve sprchách,..) versus vcelku umné brnkání na divákovu trpělivost, se kterou musí vydržet bezmocně přihlížet zvěrstvům, která se kdysi nejspíš tu a tam vážně děla (mimochodem: Bernadette a její "netrpěla dost" styl přežívání v tom pekle je sympatický - jen mi k ní moc nesedělo, že by tam vydržela tak dlouho). Pokud se chce divák-masochista nervově odrovnat ještě více, doporučuji zhlédnout společně s tímto. (3,5*) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý opäť potvrdzuje že žiadna cirkev, žiadne náboženstvo by nikdy nemalo mať svetskú moc a všetko by za bez tutlania malo riadne prešetrovať. Vlastne doteraz nechápem, prečo sa páchané svinstvá neriešia v trestno-právnej rovine, ale nechajú sa ututlať. A to som veriaci človek, hoci s triezvym názorom na cirkevné štruktúry. Avšak myslím si, že hodnotenie 80% je tu trocha prehnané, videli sme už oveľa silnejšie filmy, v tomto nie je dokopy nič, hoci samozrejme tie mníšky mali ďaleko od kresťanského správania, to bol otras. Mimochodom, nechápem, kde sa v Írsku nabralo toľko prespaných dievčat. Vo filme ich ukázali v jednom rade asi 15 kompletne nahých. Videli ste tam aspoň dve pekné? Ale zas Anglosasi ľahnú na všetko. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Peter Mullan napsal Padlé ženy poté, co ho inspiroval dokument Channelu 4 Sex in a Cold Climate. (Amplifier)
  • Sám režisér Peter Mullan si zahrál otce chovankyně Uny, která se pokusí utéci z prádelen. (Amplifier)

Reklama

Reklama