Reklama

Reklama

Kaskadér Colt Seavers (Ryan Gosling) býval hvězdou svého oboru, dokud se při jedné obzvlášť náročné akční scéně cosi nepokazilo. Následkem nekontrolovaného pádu z velké výšky skončil Colt s pošramoceným tělem i egem. Rozhodl se dát filmovému průmyslu definitivní sbohem, a dokonce kvůli tomu dal kopačky krásné a nadějné režisérce Jody (Emily Blunt). Po roce poflakování mu ale otrne, a tak celkem vděčně přijme nabídku ambiciózní producentky na roli dubléra akční hvězdy Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson) v připravovaném ambiciózním sci-fi filmu. Když se ale dozvěděl, že ten film točí jeho bývalá láska Jody, určitě si řekl: „Kdybych to býval věděl, tak bych sem býval nechodil.“ A to není jediný malér. Celé natáčení míří do kytek, protože klíčový herec Tom Ryder se vypařil neznámo kam. A Colta pověří jeho nalezením, protože umí rány rozdávat i přijímat a nikomu nebude chybět, když i on náhodou zmizí. To vše rázem postaví Coltovy životní priority na hlavu. Uvědomí si, že mu svět filmu strašně chyběl, že režisérka Jody je jeho životní láska a že když nenajde hvězdu jejího filmu živou a práceschopnou, možná jí to zničí kariéru. Na jednoho obyčejného kaskadéra je to hodně slušná nálož. Protože jak sám říká: „Nejsem hrdina, jsem jen dublér.“ (Cinemart)

(více)

Videa (17)

Trailer 10

Recenze (189)

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Jestli Kaskadéra něco definuje, tak rozhodně je to láska k dělání filmů. Leitch zřejmě do určité míry vzpomínal na to, co sám ještě před pár lety dělával. A vzpomínal s velkou chutí, Fall Guy funguje parádně po akční, komediální i romantické stránce. Gosling znovu ukazuje, že je škoda, jak málo se v kinech vyskytuje a Emily Blunt, no, kdo z nás by se pro ní nenechal párkrát zapálit, že? Celý snímek je hlavně pocta k řemeslu a to si myslím udělá z filmu klasiku. Teď ještě ty Oscary pro kaskadéry by to chtělo, ju ()

kareen

všechny recenze uživatele

Kaskadér je jeden z těch filmů, u kterých mi tady na databázi citelně chybí půl hvězdičky. Protože tři hvězdy jsou málo, na čtyřku to má své mouchy. Snímek má pár luxusních akčních scén (i když na to, že je to mimo jiné i oslava kaskadérské práce, je tam na můj vkus až moc počítačových zpomalovaček), sem tam nějaké vtipné scény (jednorožec pobavil), Ryan i Emily jsou bezva herci a jejich postavy disponují slušnou vzájemnou chemií. Nevadí ani obvyklá přehlídka žánrových klišé, kdy záporáky, kteří stojí za komplotem, poznáte bezpečně na sto honů, ještě než se hlavní zápletka vůbec rozjede. Problém je pro mě hlavně v dynamice filmu. Romantická linka sice ke konci dojde hezkého vygradování, jak už to tak bývá, ale zejména v první třetině snímku mě ty ukřivděné výčitky, a postupné znovu sbližování těch dvou dost nudily, neméně rušivé pak byly okamžiky, kdy je Ryan uprostřed divoké akce a mezitím střih a vrátí se to do štábu filmu, kde Emily smutně teskní. V tomto ohledu je scénář hodně nevyvážený, takže jsem se chvílemi trochu nudila, jindy zas královsky bavila. Těžko říci, jestli by mě to bavilo i mimo kino, za mě zatím tři a půl ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych film měl charakterizovat jedním slovem, je to ENERGICKÝ. Kaskadér je totiž dokonalá směsice pozitivní feel good pohody, precizně podané interakce mezi hlavní dvojkou a akce zabalené v osvěžujícím motivu ze světa tvůrčího filmového týmu a kaskadérů. Má to sice “jen”  nějaký základní příběh, “jen” průměrnou akci a vlastně ani humor není tak úderný, jak jsme u Leitche zvyklí z Bullet Trainu, ale celý tenhle obyčejný balík je prostě tak odlehčeně podán a podtržen hereckým uměním sladké Emily Blunt a charismatického Goslinga, že by byl hřích nehodit tu 4. hvězdu navíc. Jasně, akce mohla být údernější a nápaditější a hlavně humoru mohlo být více, mohlo se víc hláškovat a trochu se v tomhle ohledu utrhnout z řetězů, ale i tak je film jako celek stále dost uspokojující zábava s pěkným, barvitým a drahým vizuálem. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Nehrát v tom Ryan s Emily tak by ten výsledek dost možná dopadl o poznání mizernějc protože příběhově je to prostě ulítlá konina. Jenže v tom hraje Ryan s Emily a je to boží. Chemie mezi něma funguje od první do poslední klapky na 100%. A celý ten hollywood action comedy feeling je super odlehčený, zábavný a hrozně cool. Bavil jsem se mega. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Pekná pocta asi najmenej docenenému remeslu Hollywoodu, Leitch ako režisér podľa mňa stále lepší a istejší. Akčná komédia, ktorá v niečom pripomenie Kiss Kiss Bang Bang a ktorá trendami je niekde 10-20 rokov vzadu - koncept prehliadaného (polo)lúzra so zlatým srdcom, do ktorého sa zaľúbi úspešná a krásna žena, kým arogantný a nesympatický slizoun čo je zbožňovaný dostane na koniec nejako na frak (a je odhalený) je niečo čo bolo hojne využívané v rokoch 2000-2015, ale dnes už sa z toho stáva pomaly staromilský prístup. Dnes sa trendy posúvajú smerom k epike, komiksovo ladeným experimentom, cross overom a takáto osvedčená receptúra sa stáva už pomaly nostalgickou (viď. aj Top Gun Maverick, ktorý bol tiež zamávaním starým dobrým "bruckheimerovkám"). Éru podobných hrdinov s určitou gráciou a dôstojnosťou a melanchóliou ako keby symbolicky zavŕšil Tarantino a jeho Cliff Booth vo Vtedy v Hollywoode. Jedná sa o archetyp, ktorý potrebuje vymyslieť asi zase novší kabátec, do ktorého sa zaodieť. Každopádne podarená a kvalitne spravená vec, ktorá ide na old schoolovú istotu (ako veľa vecí dnes), na ktorej ma najviac rozosmialo cameo na konci. ***1/2 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Film je voľnou adaptáciou rovnomenného seriálu z 80. rokov, v ktorom hral Lee Majors kaskadéra Colta Seaversa. Seriál bol známy pre svoje akčné scény a humorný podtón. (m.a.t.o.)
  • Mezi závěrečnými titulky se promítají scény z natáčení. Zároveň se tam promítá také scéna s trailerem na film „Metalstorm“. (griph)
  • Ve filmu je několikrát zmiňováno, že 8 a půl otočení auta přes střechu je nový rekord. Nešlo však jen o nějakou fiktivní repliku pro zatraktivnění děje. Bhem natáčení filmu byl skutečně překonán světový rekord v počtu kotoulů autem. Kaskadér Logan Holladay z USA dosáhl 8,5 kotoulu v automobilu Jeep Grand Cherokee. Nový rekord byl stanoven na pláži v Kurnell v Sydney 1. prosince 2022. Tento úspěch překonal předchozí rekord Adama Kirleyho, který během natáčení filmu Casino Royale v roce 2006 provedl sedm kotoulů. Logan Holladay byl ve filmu kaskadérským dvojníkem postavy Colta Seaverse, kterou ve filmu ztvárnil Ryan Gosling. (Posheidon)

Související novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama