Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Začíná to téměř nepřípadně. Hrdina přežije vlastní smrt a je mu umožněno pomstít bezpráví, kterého se na něm dopustilo pár chlapů, kteří udělali hrubou chybu. Je mu, kupodivu, dopřáno přežít druhou vlastní popravu, tentokrát deštěm kulek, aby dokončil své dílo. Čas mezi těmito dvěma pokusy ho zabít je vyplněn mírně šedivým, či spíše bezbarvým příběhem. Msta je dokonána, ale přechází tomu jakýsi pokus o happy end. No Hodný,zlý a ošklivý byl mnohem a mnohem lepší..... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Kdyby to kapku zkratili a vypustili naprosto zbytecne sceny mohlo se jednat o docela fajn film. Takto se tam Clint 2x zahadne vraci z lopaty velkeho Manitua po smrtacich, co by slozily i Swarcnekra, ktery se mimochodem musel tu svoji mimiku ucit prave ze sklebu tady predvadenych Eastwodem, jeste musime poslouchat nejake krawiny o pravu v Oklahome. Pomerne slusna je hudba, vyprava, kulisy a zenska postava.Zajimave taky je, ze film konci ve chvili, kdy se ostatni teprve dostavaji do finale, ale podtrzeno secteno zadna slava to neni. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V černé barvě se stříbrnou hvězdou na prsou je Clint Eastwood nepřekonatelný, on je nesmírně charismatický a svou výškou nepřehlédnutelný.. Příběh farmáře, který je neprávem obviněn z krádeže dobytka, zabití majitele, vzápětí bez soudu oběšen, je poutavý a strhující od samého začátku.. Zajímavé jsou dialogové střety se soudcem, který ctí pouze zákon, tak nějak bez srdce.. Zdařilý western, po tolika letech stále koukatelný a pěkný, čas se do něj nezakousnul a jsem za to ráda, mohla jsem se k němu bezpečně vrátit i po dvaceti letech.. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, jak dokáže Clint Eastwood svou přítomností pozvednout o dvě kategorie výš zcela průměrný western. Tenhle snímek z roku 1968 zcela splnil má očekávání. Název totiž odpovídá tomu, co se na plátně bude dít. :-) Klidně bych snesl ještě půlhodinku navíc. Rád bych se podíval na to, jak Cooper dokoná dílo spravedlnosti. 85% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno