Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu netypický válečný film a troufám si říct, že o to lepší. Než jsem pochopil, kdo že to vlastně je dvojitý agent a kdo pracuje pro ktereou (kontra)rozvědku, dalo mi to docela fušku... Ale když si to srovnáte v hlavě, zjistíte, že takhle dobrý špionážní příběh jste už dlouho neviděli. Přidejte si mladého Clinta Eastwooda (obtížná představa, já vím..:)) a skvělou hudbu (Ron Goodwin - ke slyšení též v Battle of Britain) a pochopíte tohle hodnocení. 90% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná. Prý je to natočeno dle skuteč.události, která se odehrála jenom s jinou osobou, t.j. osvobození Duceho Mussolliniho elitním komandem Otty SKORZENÉHO. Tedy opačný sled. Němci osvobodili osobu z britského zajetí. No ať to bylo jak chtělo, je to výborný film a těch 40 let mu na napětí vůbec neubralo. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Ultimátně nadčasový válečný akčňák, jemuž se dá vytknout absence němčiny a nadnesený bojový skill hlavní dvojice, které nikdy nedojdou náboje ani dynamit, avšak takhle inscenačně strhující a prďáckými dějovými zvraty našlapaný průsečík hned několika populárních žánrů je naprosto ojedinělý a nádherný. Jak film plyne, nikdy nestihne nudit, jelikož systematicky přesouvá pozornost mezi jednotlivými nikoli dějovými, ale spíše předpokládanými liniemi výpravy - počítá se s tím, že divák si vytváří hned od úvodního seznámení s misí očekávání, podle nichž se snímek "musí" vyvíjet. Film tenhle předpoklad v průběhu sice naplňuje, ale promyšlenou distribucí informací ho zároveň zpochybňuje a přináší otazníky, které vedou k neodhadnutelnému vývoji identit a vedle epických akčních sekvencí se buduje paralelně špionážní příběh, jenž následně zcela obrací motivace postav a jejich účasti ve válečném podniku, v nějž se závěr snímku opět překlápí. Scénář je tak promyšlený, že řada scén z první poloviny začne dávat smysl až po klíčovém odhalení, čímž se dotváří inteligentní využití špionážních tradic, které procházely celým filmem, jenže zpočátku v podstatě neviditelně, formujíce divákovu vnucovanou představu o podobě fabule, posléze velmi explicitně (skvělá scéna u krbu) a nakonec jako dozvuk v akčním závěru, kdy musí hrdinové s nabytými informacemi prchnout z nepřátelského území. ___ A kdyby někomu nestačilo natolik rafinované vyprávění, může se spolehnout ještě na vynikající herce a prvotřídní režii, která servíruje jeden nápaditý roller-coaster za druhým (s vrcholem v podobě legendární adrenalinové scény na lanovkách). Jeden z nejdůležitějších inspiračních zdrojů seriózní filmové akce, který až na pár trochu úsměvných momentů nezestárnul ani o minutku... 95% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Brilantně promyšlený válečný film, který si s divákem ve svém průběhu moc krásně hraje. Akce je efektní a promyšlená (v závěrečném útěku z Orlího hnízda vám postupně dochází i jeho skvělé naplánování). Richard Burton jako drsný kápo, který ví a Clint Eastwood jako ultimátní kosič, který ale pro jistotu neví nic, tvoří výbornou hláškující dvojku. Atmosféru navíc dokresluje špičková vojenská hudba Rona Goodwina. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou 2 sv. vojny nám prerozprávali už množstvo príbehov o hrdinských činoch spojeneckých vojakov. Stalo sa to už dosť dlhodobým stereotypom, avšak pri tomto filme už od začiatku budete vedieť, že to nebude len taká obyčajná "streľba do bezbranných cieľov", ale kvalitný zážitok pre nenáročného diváka. Toto dielo zaraďujem k tým najlepším filmom o druhej svetovej vojne, ktoré vám určite nepokazí chuť. Nemôže prekonať také trháky, ako je napr. Zachráňte vojaka Ryana, ale ponúka iný pohľad na spracovanie nedramatického žánru. Je to niečo na spôsob skvelej video-hry Return to Castle Wolfenstain. Príbeh je veľmi atraktívny, pretože sa ocitneme v zasnežených horách nemeckého zámku Schloss Adler. Tam sa vydá skupina agentov, ktorí musia potajomky vtrhnúť do areálu a zachrániť amerického generála. Možno takýto dej majú stovky iných snímok. Áno, majú. Ale takú dokonalú špionážnu zápletku určite nie. Takto by mal podľa mňa vyzerať akčný film. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Ingrid Pitt, hrající roli Heidi, provedla odvážný útěk z Východního bloku přes Berlínskou zeď. (Javert)
  • V místě natáčení nejsou žádné lanovky, tyto sekvence se natáčely na Feuerkogel-Drahtseilbahn v Ebensee. (džanik)
  • V jedné scéně prchající zajatec odhodí pistoli na podlahu, ta se ale odrazí do výšky. Je patrné, že je vyrobena z umělé hmoty, pravděpodobně z gumy. Skutečná kovová pistole by pouze dopadla na zem. (topesto)

Reklama

Reklama