Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 336)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který ani po 20 letech neztratil nic ze své působivosti a bez problémů dokáže strhnout i současného diváka. James Cameron se tu poprvé ukazuje jako precizní vizionář s neskutečnou dávkou kreativity a paletou nápadů. Vše ještě podtrhuje to, že on sám celý příběh vymyslel a byl hlavním tvůrcem výtečného scénáře. Obsadit Arnolda byla věc vpravdě riskantní, ale čas ukázal, že geniální. Jeho prkenné herectví je přesně to, co je zde potřeba. Akce je skvělá a čistka policejní stanice je stále stejně dechberoucí zážitek. Temnost a depresivnost, která je zde na každém kroku a to ať už kvůli temnému příběhu, či sugestivně temným kulisám L.A. dodává tomuto nesmírně působivému a drsnému snímku ten správný říz. Jeden z milníků scifi. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočná atmosféra Los Angeles roku 1984, fascinácia i strach z technológií, duniace syntetizátory a najmä bohovský príbeh kombinujúci vzburu strojov a motív cestovania v čase. James Cameron dokonalo spája sci-fi a slasher, kde je Terminátor kovovým Michaelom Myersom cestujúcim v čase a Sarah Connor final girl, ktorá sa v priebehu filmu plne emancipuje na hrdinku. Definičný film a kanón žánru, ktorý dokonalo zachytáva kinematografiu svojej doby. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nelítostný čas si vzal "Terminátora" tvrdě do prádla a zvláště na efektech nenechal nitku suchou, přesto mám pro tento film značnou slabost a musím dát 5*, ikdyž nejsem slepá (teda ne úplně:-)). Tady jsem se poprvé setkala s Arnoldem: bylo mi 13 let, krátce po revoluci, svět okolo byl plný změn a euforie, a já jsem se starší ségrou vyrazila do kina. (Bacha, SPOILER!) Byla jsem uchvácena, přestože hrdina, kterému jsem úporně držela palce, nepřežil až do závěrečných titulků... a ne, tehdy to ještě nebyl Kyle Reese:-). Po skončení jsem navíc mohla cítit převahu nad starším sourozencem, ten slavný kulturista se jí nezdál až tak svalnatý - vždyť ten druhý chlap, ten co hrál kyborga, byl mnohem namakanější :-). Při druhém sledování o pár let později už mě pan guvernér tolik nefascinoval, vkus se překulil ve prospěch Michaela Biehna. Ale to je tak jediné, co se na mém vztahu k "Terminátorovi" změnilo. Zavrtal se mi v srdeční komoře a nemyslím, že ji někdy opustí. Mám jen jedno přání: aby se McG i se všemi svými scénáristy utopil ve fekálním voze a nemohl "Terminátora" dále prznit. 90% ()

Molly 

všechny recenze uživatele

I když jsem vždycky upřednostňovala dvojku (spratek John v podání Edwarda Furlonga byl mým hrdinou:-)), čím jsem starší, tím víc se mi líbí jednička. Tahle kultovní sci-fina mě nepřestává ohromovat, obzvlášť zbožňuju milostnou scénu mezi Sarah a Kylem - považuju ji za nejněžnější vůbec. A navíc je tu fešný Michael Biehn opravdu k sežrání, nemyslíte, dámy?;-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedno jediné se mi na T2 líbilo méně. A to, že Arnold v kladném podání na mě působil spíš úsměvně, místy až jakoby parodoval sám sebe (pokud tedy zrovna nebojoval). Tenhle jeho záporák z T1 prostě nemá chybu a já trochu lituju, že další podobně zápornou roli si už nestřihl. Ale pro volební úspěch to byla určitě vhodně budovaná image. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Tvůrce speciálních efektů Stan Winston a režisér James Cameron strávili hodně času na vrakovišti hledáním částí strojů s podivnými tvary, které byly následně využity v návrhu postavy robota T-800. (TheSlezy)
  • Ve scéně z budoucnosti, kdy jdou bojovníci do podzemí, je nalevo vidět štáb. (GreatestFan)
  • Před slavnou hláškou ''I'll be back'' se u pultu mění polohy tužky a ruky policisty. (GreatestFan)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama