Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po delší době zavzpomínal na Commandos:). Oddíl 10 z Navarone je rozhodně dobře odvedená práce, která dokonce i v efektním finále (které kromě asi dvou záběrů splňuje mé požadavky) potěší nejednoho fanouška válečným filmů. Je to trochu netradiční cesta, spíše tiché našlapávání než přímá akce, ale o to větší potěšení pro mě bylo navštívení například přehrady, což je velmi atraktivní prostředí. Obsazení také není vůbec špatné a film dokáže šlapat a pobavit v každém okamžik. PS: dát do názvu Oddíl 10 (Force 10) a pak ve filmu místo Oddíl 10 používat původní Force 10 mi přijde jako dabingová bezcitnost... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když se snímek točil v exteriérech, celou dobu jsem se nemohla zbavit pocitu, že se dívám na studiovou záležitost. Působil totiž nereálně, vypulírovaně a uměle – jak se točily mnohé válečné filmy v tehdejší době. Zapamatováníhodný je jen díky suchému špičkování dvou anglických výsadkářů a účasti mladého Forda. Jo, a Barbara Bach (zde dokonce i v odvážné koupelové scéně) byla kočka. ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

Úspěch Oddílu 10 z Navarone lze přičíst tomu, že jen připomíná, ale na nic nenavazuje. Pomiňme nyní některé vysoce nepravděpodobné akce, které se snaží vzbudit dojem, že Balkán a specielně území Jugoslávie bylo soukromým bojištěm každého proti každému a všech proti všem. Filmu jednoznačně dominuje čtyřka Shaw, Ford, Fox a Nero, Barbara Bach, tehdy ještě ne manželka Ringo Starra, zde předvádí jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší výkon ve své kariéře. Na své si přijdou i fanoušci efektních scén, takže ony čtyři hvězdičky jsou opravdu zasloužené. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Oddíl 10 z Navarone jsem kdysi viděl na Nově, když jsem nakoukával všechny možné filmy mého oblíbeného Harrisona Forda. Po cca 20 letech jsem si nepamatoval ani jedinou scénu a znovu si to tak skvěle užil. Pokračování Děl z Navarone má jiné herce ve starých postavách a není tak napínavé a drsňácké. Nemá to ani žádné hluboké myšlenky, ďábelské zlo, nebo smrtelně důležitou misi. Je to "jen" naprosto klasicky natočený, dobrodružně a mírně odlehčeně pojatý válečný film z druhé světové. Improvizované komando se vydává do Jugoslávie odpálit jeden most a potrestat zrádce, občas se mi jim něco posere, občas někdo zařve (včetně asi jediné ženské), pohybují se mezi partyzány, kolaboranty i skopčáky a hlavně se neustále něco zajímavého děje. Tu přestřelka, tu zajímavý souboj 1 na 1, tu nálet nebo pyrotechnické orgie. Kromě Shawa, Forda a ledově klidného a sarkastického Foxe v hlavních rolích potěší hlavně ty vedlejší - pruďas Weather, "Čelisti" Kiel jako obrovitývůdce četniků a Franco Nero jako slizký zrádce. Na konci přijdou katastrofické orgie a sarkastický dovětek o špatné straně řeky :) a já jsem spokojen na silné 4*. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si pár dní po sobě "druhý" díl Navarone a nestačím se divit. Na začátku přehlídka mých oblíbených herců a potom už jen zklamání. Nevěřím, že knižní předloha se tak moc rozchází s předlohou pro děla z Navarone. Stejně tak určitě nebude tak trapně jednoduchá a hloupá. Sestřelení, procházky a odhalování špiona. To jsou do očí bijící slabá místa. O 17 let starší film s Gregory Peckem se navíc netvářil jak odlehčená taškařice a řešil vážná dilemata, takže tohle bylo zbytečným krokem zpět. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu je několik narážek na zraněnou nohu majora Malloryho (Rober Shaw). Ve skutečnosti si představitel majora Malloryho Robert Shaw zranil koleno krátce před natáčením a velmi obtížně chodil bez kulhání. Proto byl přepsán scénář, aby se nemuselo čekat na uzdravení. (Rollo_Tomasi)
  • Německé tanky použité ve filmu jsou ve skutečnosti sovětské T-34/85. Tvůrci filmu se tanky ani nepokusili maskovat, aby vypadaly jako německé. Tento nešvar je značně rozšířený z toho důvodu, že se dochovalo velmi málo vojenské techniky z druhé světové války. Tanky T-34/85 se začaly navíc vyrábět až koncem roku 1943, což je o několik měsíců později, než se odehrává děj filmu. (Rollo_Tomasi)
  • Románová předloha Alistaira MacLeana je umístěna jinam – do oblasti řeky Neretva, kde vedly německé oddíly masivní operaci proti jugoslávským partyzánům. Tvůrci zvolili jinou oblast, protože už v roce 1969 byl natočen válečný velkofilm Bitva na Neretvě (1969). (Robbi)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama