Reklama

Reklama

Atlantida: Tajemná říše

  • USA Atlantis: The Lost Empire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před mnoha tisíci lety představovala Atlantida vyspělou civilizaci na vrcholu rozkvětu. Když se však král snažil využít síly říše k ovládnutí světa, došlo k obrovské katastrofě a Altantida nenávratně zmizela V roce 1914 sní kartograf a lingvista Milo Thatch v kotelně muzea svůj sen o objevení Atlantidy. Pokusy o její nalezení učinil kdysi jeho dědeček. Ten odhalil tajemství deníku, který popisuje cestu do Atlantidy. Když se Milo opět pokouší přesvědčit nabubřelou komisi o vypravení expedice, je s posměchem vyhozen z muzea. V tom se objevuje výstřední miliardář Preston Whitmore, dávný přítel Milova dědečka, který se rozhodne završit sen Tadeáše Thatche. Vyhledá jeho vnuka, odevzdá mu onu záhadnou knihu a dokonce financuje výpravu za nalezením Atlantidy. Cesta postupuje velmi nadějně, protože Milo jako jediný umí rozluštit dávnou řeč Atlantiďanů. Ovšem postupně se začíná ukazovat, že podivná posádka pod velením kapitána Rourka, není vedena jen vědeckými zájmy. Po střetnutí s mořskou obludou a řadě dalších podmořských dobrodružství se skupina skutečně dostává do Atlantidy. To, co zde naleznou, je však více než překvapivé. Atlantida žije! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších animáků, co jsem kdy viděl. Vůbec jsem to nečekal, ale užil jsem si ho neskutečně. Atmosféru, postavy (mimochodem český dabing skutečně perlí), prostředí, akční scény, i to, jak je vyprávěný příběh. Je na tom vidět, že měl někdo hromadu nápadů a stal se zázrak - procpal je i na plátno. Postavy najednou nejsou dvourozměrné, i když jsou samozřejmě dost archetypální, prostředí je neuvěřitelně hravé, i když vizuálem se pořád drží při zemi a akce má šmrnc a napětí. Pro mě rozhodně jedna z nejpoutavějších disneyovek. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to jedna z nejlepších disneyovek posledních let. Vlastně už od Posledního jednorožce nejlepší. Výborně namalováno a ani příběh není nejslabší. Občasný dětinskosti děje nebo postav se dají velmi lehce omluvit určením filmu dětem. Kdyby to bylo hrané drama, dostali bysme něco jiného, ale je to dětský animovaný film. A taky jsem si na tomhle příkladu za všechny uvědomil, jak mi ty starý malbičky budou chybět. Jak ta 3D grafika vlastně ani není hezká. (chápej roztomilá a duši nějak tak blíž) Plus Michael J. Fox a pan Spock, balada. No a některý srandičky jsou opravdu skvělý (viz Iceland ~ Ireland) ()

Reklama

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Atlantis: The Lost Empire patrí možno k tým menej doceneným filmom od Disneyho. A to je škoda, pretože animovaná snímka režisérskej dvojice Gary Trousdale a Kirk Wise z roku 2001 je kvalitným a veľmi príjemným spojením dobrodružného, fantasy a sci-fi žánru. Príbeh o lingvistovi Milovi Thatchovi, ktorý sa spolu so skupinou dobrodruhov vydáva hľadať stratenú Atlantídu, v konečnom dôsledku ponúka v mnohom tradičný disneyovský uhol boja dobra so zlom, ale zároveň toho v sebe nesie oveľa viac. Film si diváka dokáže získať najmä troma výraznými prvkami - animáciou, výpravou a postavami. Z vizuálneho hľadiska v sebe animácia spája tradičný "deväťdesiatkový" Disney štýl s 3D prvkami, pričom vzniká kombinácia, na ktorú sa dobre pozerá aj preto, že vďaka nej naprieč filmom dokážu vyniknúť pútavo pôsobiace farby. Vizuál s výraznými farbami následne zvýrazňuje aj výpravu. Dejové zasadenie do roku 1914 pôsobí oveľa lepšie, ako keby sa príbeh odohrával v súčasnosti (rozumej v období okolo roku vydania filmu). Vďaka tomu pôsobí pozoruhodne nielen prostredie pred a počas výpravy do Atlantídy (aj keď tá je vyobrazená svojsky, ale rovnako kvalitne), ale aj celková atmosféra, ktorá z prostredia roku 1914 vyžaruje. Dobové oblečenie, vybavenie či vozidlá v spojení so zaujímavo modelovanými podmorskými plavidlami vytvárajú atraktívny steampunkovo-verneovský nádych, ktorý zaujme na prvý aj každý ďalší pohľad. Plusom tohto počinu od Disneyho sú aj postavy. Pestrá škála svojských a rozmanitých protagonistov, postavená na rozmanitosti, sa naprieč filmom prezentuje predovšetkým humorom, ktorý dokáže diváka úprimne pobaviť. Podobne ako v prípade výpravy, kvalita animácie sa odráža aj na modeloch postáv. Atlantis: The Lost Empire je medzi filmami od Disneyho do značnej miery nenápadným a možno aj nedoceneným filmom. Tým najpodstatnejším však je skutočnosť, že zároveň ide o film, ktorý baví svojím príbehom, postavami, vizuálom a dobovou výpravou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu jsem jenom zíral, jak tyhle klasické disneyovské animáky chybí a že bych si jich měl doplnit mnohem více. Poznával jsem mnoho variovaných animačních scén z předchozích filmů, ale to vůbec nevadilo. Atlantida zabaví nejen děti, ale i dospělé a je jen škoda, že zrovna tenhle film úplně fatálně zapadl v nánosu úspěšnějších filmů od tohoto legendárního studia. Vřele doporučuji i dnes. ()

anule25 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, je prostě animák a animák, tohle je ten druhý. Můžete jít na animák a dostanete vykradenou špatně animovanou hloupost, která se snaží vypadat jako pro děti, ale ve skutečnosti je tak pro psa. A můžete jít na animák a dostanete scénáristicky vymazlenou dokonalost, kde se snoubí vtip za vtipem, tak nadupaně, že se nestíháte smát, a skvělý příběh, který by zasloužil možná malinko dodělanější závěr, ale i tak pecka. A jako třešnička na dortu nápaditý český dabing se vším, co takový pojem obnáší (vtipy, které Američany nenapadly nevyjímaje). ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • Snímka bola natočená na 70 mm film, ktorý bol rozšírený v 50-tych rokoch a ktorý sa naposledy použil v roku 1985. (Greenpeacak)
  • Prvý scenár mal 155 strán, čo je o 60 viac ako priemerný film od spoločnosti Disney. (Greenpeacak)
  • Jim Varney, originální dabér Kuchty (v originále Cookie), zemřel ještě před dokončením filmu. Steven Barr, jeho náhrada, tedy musel část jeho dialogů dodabovat. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama