foto

Jim Varney

  • nar. 15.6.1949
    Lexington, Kentucky, USA
  • zem. 10.2.2000 (50 let)
    Whitehouse, Tennessee, USA

Biografie

Jim Varney se narodil 15. června 1949. Byl to charakterní herec, ale byl také schopen skvěle zahrát i komediální, či dokonce "ztřeštěné" role. Nejvíce jej proslavila role Ernesta P. Worrella, kterou vytvořila Nashvillská reklamní agentura "Carden and Cherry" v 80. letech. Tato postava poté vystupovala v mnoha reklamách a proslavila Varneyovu tvář po celém světě.

Jim se narodil v Lexingtonu, ve státě Kentucky, jako čtvrté dítě a zároveň jediný syn Lousie Varneyové a Jamese Alberta Varneyho staršího. O film a herectví se začal zajímat už jako malý teenager a dokonce zvítězil ve státní herecké soutěži konané na Lafayette High School. V 17-ti letech začíná pracovat jako profesionální herec a bavič v různých nočních klubech a barech.

Život jako Ernest začal Jim žít v 80.letech, kdy také vznikla první reklama, ve které tato postava vystupovala. Postava Ernesta se stala tak populární, že s ní dokonce vznikl TV seriál HEY VERN, IT'S ERNEST!, a také série filmů v průběhu 80. a 90. letech. Film ERNEST GOES TO CAMP přinesl Jim Varneymu nominaci "nejhorší nová hvězda" v roce 1987 na Golden Raspberry Awards (u nás známá jako Zlatá malina). To však nic nemění na tom, že film měl obrovský úspěch a vydělal více než 25 milionů amerických dolarů. Další "Ernestovy" filmy jsou : ERNEST SAVES CHRISTMAS, SLAM DUNK ERNEST, ERNEST GOES TO JAIL, ERNEST GOES TO AFRICA, ERNEST RIDES AGAIN, ERNEST GOES TO SCHOOL, ERNEST SCARED STUPID a ERNEST IN THE ARM.

Varney byl dvakrát ženatý, avšak obě manželství skončila rozvodem. Byl také velkým fanouškem hudby, zejména rock'n'rollu. Po celý život byl těžkým kuřákem, což mu přivodilo rakovinu plic. Jim Varney umírá 10. Února 2000 ve White House, stát Tenessee.

Petr "spiderpig" Lysák

Herecká filmografie

Filmy

2001 Atlantida: Tajemná říše
Táta a ti druzí
1999 Existo
Padělatel
Toy Story 2: Příběh hraček
1998 3 nindžové v zábavním parku
Ernest na vojně
1997 100 Proof
Anabela: Vánoční přání
Blood, Friends and Money
Ernest jede do Afriky
1996 Snowboardová akademie
1995 Ernest boduje
Toy Story: Příběh hraček
1994 Ernest jde do školy
Polibky a objetí (TV film)
Your World as I See It
Zvláštní úkol - "Expert"
1993 Burani z Beverly Hills
Ernest kanonýrem
Wilderův oheň
1992 Ernest's Greatest Hits Volume 2
1991 Ernest proti obrovi
1990 Ernest ve vězení
1989 Ernest Goes to Splash Mountain (TV film)
Fast Food
1988 Ernest zachraňuje Vánoce
1987 Ernest na táboře
Walt Disney World Celebrity Circus (TV film)
1986 Dr. Otto a záhada temného paprsku
Ernest Film Festival, The
1983 Hey Vern, It's My Family Album
Knowhutimean?
Šerif z pouti (TV film)
1977 Operation Petticoat (TV film)

TV seriály

1998 Herkules (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Bart Světský (S09E12)
1996 Roseanne (TV seriál)
Home Is Where the Afghan Is (S09E10)
Someday My Prince Will Come (S09E05)
1995 Ed's Night Party (TV seriál)
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
1988 Hey, Vern, It's Ernest! (TV seriál)
1983 The Rousters (TV seriál)
1978 America 2-Night (TV seriál)
1977 Fernwood 2 Night (TV seriál)
Operation Petticoat (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
Johnny Cash and Friends (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2000 The Story Behind 'Toy Story'
1994 Wonderful World of Disney: 40 Years of Television Magic, The (TV film)

Host

TV pořady

1991 Comic Relief (TV pořad)
Comic Relief IV (TV pořad)
1989 Comic Relief III (TV pořad)
1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)
1980 Pink Lady (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky