Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná o něco lepší než původní verze z roku 1963. Jeden z mála filmů, kde barevný materiál pozitivně ovlivní výsledek. Ve filmu nenajdete žádné zbytečně vložené záběry smějících se chlapců,a je proto lepší. Některé detaily jsou tu sice zpracovány jinak, modernější doba se projevuje i modernějšími nástroji (vrtulník), nečekám však ani tady příliš velký odklon od knižní předlohy. Velmi známý, a velmi tvrdý příběh, solidní alegorie na lidskou krutost a egoismus, které je v nás odjakživa. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Kopíruji svůj komentář k verzi z r. 1963, protože se týká knižní předlohy a srovnává oba filmy. A ještě jednou rozhodně doporučuji knížku přečíst!!! Jedna z mých nejoblíbenějších knížek, dokonce jsem o ní psala diplomku (ale z hlediska teorie překladu). Golding je geniální, nositel Nobelovy ceny a i když není jednoduchý, právě tato kniha je díky svému jazyku i poselství srozumitelná pro všechny (jak to má u správného geniálního díla být) a přímo vybízí ke zfilmování. Zfilmovat skvělou knihu je strašně těžké, protože kouzlo knihy je, že nechává čtenáři prostor pro fantazii co do postav, prostředí, promítání vlastních zážitků a zkušeností. A najednou to všechno někdo zkonkretizuje, postavám dá tvář (nedejbože vámi neoblíbeného herce), vymezí místo, zkrátka tu vaši fantazii přiškrtí. Nebo ji podpoří, natočí geniální film a vy už pak jen děkujete a modlíte se, aby to nenatočil nikdo znovu, protože není lepší McMurphy než Nicholson ani lepší Motýlek než Steve McQueen. Tenhle film je, řekla bych, minimálně stejně dobrý jako kniha, i když mi chybí barvy, protože právě v té knize si Golding hraje s barvitými popisy krás ostrova, světelných kouzel v listí džungle apod. a staví je do protikladu s rozvíjející se smečkovitostí a brutalitou malých "hrdinů", a to i jazykově:popisy přírody jsou psány tou nejkultivovanější angličtinou (skoro slyšíte Sira Davida Attenborough) a přímá řeč kluků postupně upadá až do skřeků. Doporučuji nejdřív přečíst knížku, je krásná, pregnantní, čtivá, zkrátka hodna nositele Nobelovy ceny a dokonce je i vcelku krátká. Obě filmové adaptace se určitě povedly, ale tuhle mám paradoxně radši než pozdější barevnou. Jak si stěžuji výše, ta barva mi zde sice chybí, ale s knihou se podle mě Peter Brook vyrovnal líp a za to, že to dokázal v černobílém filmu zaslouží o hvězdičku víc než pozdější verze. Z toho plyne proč má tato verze u mě jen 4 hvězdy: režisér už viděl, jak to dělali před ním, měl k dispozici barvu a lepší techniku, přesto chybí "TO", co tam měl Brook (a co má jako pravý básník filmového plátna ve všech svých filmech), je to vynikající akční film. ()

Reklama

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Letadlo s uprchlíky spadné do moře uprostřed Pacifiku. Přeživší trosečníci, děti, doplavou k pustému ostrovu. Snaží se zde nastolit řád. Naneštěstí zde dojde ke střetu dvou autorit, demokraticky vzhlížejícího, optimistického Ralpha, který chce udržovat řád a svobodu a diktátorského, neústupného Jacka. S klesající nadějí na záchranu upadá i morálka na ostrově. Počateční nadšení se rozplývá s chátráním lastury, která představuje ve filmu symbol práva a svobodného myšlení. Ostrov propadne zmatku, zlobě a chaosu. Není cesty zpět, najde se pro již zdivočelou tlupu záchrana? Tato adaptace jedinečného Goldingova románu stejně jako předloha zkoumá vrozený sklon lidské povahy ke zlu. Fantastické, ale ne dokonalé. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Totálně ateistický, depresivní příběh o mladých lidech, kteří z "humanistické" civilizace sklouznou k divošství. Určitě stojí za zhlédnutí, neb jde o dílo sociologicko-filozofické, které vede k zamyšlení nad tím, jaký ten život na Zemi a ohled na druhé mají vlastně smysl?. ---- Varování: Český dabing je strašný!!! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Četl jsem předlohu. Už je to pár let, ale velmi dobře si ji pamatuju a hned jsem poznal, že film se knihou jen inspiruje, velká většina situací je zcela pozměněna, mezi ty nejokatější změny patří přesunutí do současnosti a změna původu chlapců-tady jsou to Američané. Změn je skutečně hodně a většina z nich mi přišla hrozně zbytečná a pořád nedokážu pochopit, proč k nim došlo. Protože předloha je perfektní a podle mě nic měnit nebylo potřeba. Ale to je jedno, důležité je, že i ty změny jsou velmi dobře provedené a film tak nedělá Goldingově knize ostudu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. (Lukadlo)
  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama