Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Překrásný historický film se dvěma absolutníma hvězdama let šedesátých. Chtěla bych upozornit na mylnou informaci kolegy "igi B." , který upozorňuje na špatný výrobek firmy MIDO. Tedy 1) je možné, že on koupil vadné DVD. 2) Film byl natočen v tehdy populární šíří 70 mm, a proto, pokud se pouští přes PC, no tak počítač tam udělá z lidi dlouhé nudle a obraz je deformován. Film je nutno promítat přes přehravač DVD do televize, ale i zde musíte mít na ovladači přepínač z rozlišení 4:3 na 16 : 9 pak to bude naprosto v pořádku. Tedy tolik na vysvětlenou, protože DVD od firmy MIDO je naprosto v pořádku, nebojte se ho koupit (pokud to ještě dostanete). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ke konci se to trochu vleklo, ale jinak perfektní film. Rozhodně snímek, který nutí k zamyšlení nad tím, jestli má zvítězit osobní vztah, nebo ideál. Takhle napsané to vypadá jako školometská nuda, ale herecké výkony hlavních představitelů, dialogy i napjaté situace dělají z historického příběhu o dvou slavných mužích, životnou záležitost. Bez ohledu na to, že Jindřich II. zcela jistě nebyl taková měkota a Thomas Becket by dnes pro oddělení církevního a světského práva nezískal snad vůbec žádnou podporu. Tedy v Evropě. /7. 6. 2010/ ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Souboj hereckých titánů. Oba dva pánové v plné síle, Peter O'Toole na plátně po dvou letech od Lawrence z Arábie, Richard Burton v roce, kdy si zahrál ještě ve třech dalších velkých snímcích. Který z těch dvou je lepší? Je to samozřejmě remíza. Když vidíte Burtonova Becketa, kterak s démonickým výrazem v očích exkomunikuje nepřítele církve, říkáte si, že on je ten jediný, kdo mohl něco takového hrát. Stejně tak je to při pozorování pozoruhodného O'Toolova Jindřicha, výbušného panovníka, který se vám může v jedné chvíli hnusit a hned nato je možné ho milovat. Jistá divadelnost a skromnější výprava filmu vůbec neškodí, dialogy jsou ostré jako břitva a o tom, jak může dopadnout přátelství zahnané do kouta, mají stále co říct.__P.S. Na DVD vydaném společností MIDO se skrývá vynikající československý dabing s Františkem Němcem, Jaromírem Spalem, Jaromírem Hanzlíkem, Vladimírem Šmeralem a dalšími a dalšími. S radostí jsem na něj tu a tam přepnul a co nevidět si Becketa pustím od začátku do konce jen s ním. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tempo by potřebovalo popohnat střihačskými nůžkami (opravdu je nutný dvouminutový záběr na procesí mnichů?), nicméně i tak nám tu zůstává kvalitní historické drama se solidním Burtonem, ale hlavně výtečným O'Toolem, který se s rolí Jindřicha dokonale sžil a věřil jsem mu každé gesto. Měl to také usnadněné tím, že tato role mu poskytovala mnohem více prostoru pro vyjádření vnitřního boje a emocí než role Becketa, která přecijen nepřekypovala nějakou přehnanou citovostí. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jako člověk pravidelně týrán filmovými přepisy divadelních her (obzvláště historických) jsem se zpočátku bál. Zbytečně. "Becket" je nejen tango pro dva geniální herce, je to především nečekaně záživná přehlídka krásně vybroušených, vtipných a chytrých dialogů. Pokud se na to tedy chystáte, ujistěte se, že se budete dívat na solidně přeloženou verzi, protože by byla věčná škoda přijít o ty drobné slovní perličky a jehly bodané do protivníků. Od poloviny film sice začíná trochu sentimentálnět, panbíčkařit a stavět mravorové pomníčky, štvala mě taky ryčná, naprosto zbytečná hudba, to jsem ale nakonec - rád - překousl. Co víc? Uděluji bodíček pro škodolibou bukvičku, krále Francie. A obrovskou poklonu pro Petera O'Toole'a, který ve scénách rozervání mezi vlastní slabostí a citem k příteli dochází snad až na samotné hranice toho, čeho může být herec schopen. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)
  • Keď približne v čase 1:39:30 vytasí jeden ozbrojenec na Becketa (Richard Burton) meč, drží ho s nízko sklopenou čepeľou, akoby sa chystal Becketa bodnúť. V ďalšom zábere spoza Becketa však drží meč s čepeľou namierenou smerom hore. (ČSFD)
  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama