Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Historická dráma vychádzajúca zo skutočných udalostí. Podivuhodná životná cesta sv. Tomáša Becketa (1118-1170) od jeho pôsobenia na kráľovskom dvore. Zúčastňoval sa márnotratných zábav Henricha II., stal sa jeho kancelárom. Keď sa však stal aj arcibiskupom, rozhodol sa dať prednosť Bohu pred kráľom, čo viedlo až k jeho mučeníckej smrti priamo v katedrále pri bohoslužbe. KOMENTÁR: Film sa môže opodstatnene pochváliť oscarom za scenár a až 12 nomináciami. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z těch filmů, u kterých si nejsem vůbec jistá, zda je hodnotím správně... Na jednu stranu mám nutkání dát plných pět hvězd, protože herecké výkony Richarda Burtona a hlavně Petera O'Toola (žeby jeden z nejlépe zahraných primitivních idiotů všech dob?), opravdu stojí za to. Další - naprosto fantastickou - složkou je neobvyklá, surová reálnost, s jakou je film divákům podáván. Ta je však místy až příliš rozváděna do detailů, což může působit trochu nesympaticky, ba možná až nevkusně... Délka filmu může být pro někoho překážkou či odrazujícím faktorem, ale já jsem si tuhle nepřeamerikanizovanou porci autentického středověku příjemně užila. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tempo by potřebovalo popohnat střihačskými nůžkami (opravdu je nutný dvouminutový záběr na procesí mnichů?), nicméně i tak nám tu zůstává kvalitní historické drama se solidním Burtonem, ale hlavně výtečným O'Toolem, který se s rolí Jindřicha dokonale sžil a věřil jsem mu každé gesto. Měl to také usnadněné tím, že tato role mu poskytovala mnohem více prostoru pro vyjádření vnitřního boje a emocí než role Becketa, která přecijen nepřekypovala nějakou přehnanou citovostí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Méně divadelní než Lev v zimě (ale stále dost), bohužel i méně naléhavé a nadčasové. Stále ale chytlavé. Zajímavé, jak O'Toole postavu Jindřicha II. pojal v rozestupu pouhých šesti let poněkud odlišně, i když pořád kontinuálně. Jeho důrazné, vždy do posledního gesta promyšlené a přitom stále energické herectví v kontrastu s Burtonovou v podstatě sympatickou prkennou horlivostí na každý pád vyznívá opět skvěle. Často zmiňovaný homosexuální podtón na pozadí rivality mi připomínal Kubrickova Spartaka. Ono se ale těžko hodnotí, jestli je to reflexe směřovaná do současnosti, nebo prostě věrné zobrazení přátelství dvou mužů v historii, které, jak se alespoň v učebnicích dějepisu píše, běžně nabíralo intimnějších podob než dnes, aniž by v tom bylo "něco víc". 3 a 1/2 ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Král Jindřich 2 má problémy s církví. Když umírá Archbishop of Canterbury, má skvělý nápad. Než zvolit dalšího zbožného kněze, který je loyální Římu, volí svého starého přítele, se kterým prožíval mnohá divoká dobrodružství, Thomase Becketa, jáhena v kostele. Avšak Becket bere svůj úřad velice vážně a staví se proti svému příteli-samotnému králi. Toto vše vede k slavnému "Kdo mě zbaví tohoto nepříjemného kněze ? Brilantní výkony O´Toola a Burtona jsou velkou devizou tohoto snímku. Škoda, že film je tak relativně dlouhý, určitě by mu prospěla kratší stopáž - hlavně ke konci. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Behom stretnutia Becketa (Richard Burton) s kráľom (Peter O'Toole), keď sa rozprávajú o návrate Becketa z Francúzska, sa medzi zábermi úplne mení oblačnosť. (ČSFD)
  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)
  • Keď približne v čase 1:39:30 vytasí jeden ozbrojenec na Becketa (Richard Burton) meč, drží ho s nízko sklopenou čepeľou, akoby sa chystal Becketa bodnúť. V ďalšom zábere spoza Becketa však drží meč s čepeľou namierenou smerom hore. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama