Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Verze s Michalem Cainem (ač tv-film) se mi líbila mnohem více. Kolega flanker.27 o nyní hodnoceném píše, že se při sledování jako malý tak bál, že se nebyl schopen dodívat. A asi udělal dobře, protože nebýt závěru, také bych to hodnotila výše. Ale rozuzlení mi připadalo tak nepravděpodobné a tak přitažené za vlasy, že se u mě toto zpracování ve výsledku propadlo do průměru. A také z hlediska dvojice Holmes-Watson zůstalo až daleko za stupni vítězů (které jsou obsazené 1.-3. Brett, Rathbone, Cumberbatch – každý Sherlocka ztvárnil po svém a každý dle mých představ ;-), i když uznávám, že např. scéna v divadle byla velmi dojemná. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Parádní zpracování Jacka rozparovače, Plummer jako Holmes září, neuvěřitelně mu to v apartním oblečku sekne. Watson mu též zdatně sekunduje, Sutherland v roli media potěšil. Film skvěle vystihuje špinavé,ponuré, zapadlé uličky Londýna. Číší z nich chlad, hrůza a beznaděj. Tak trochu záhadný případ je tu dokonale objasněn s grácií, kterou má jen Holmes. Sledovat v pochmurném podvečeru při svíčkách s dobrým vínem nebo brandy vřele doporučuji. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pánové Christopher Plummer a James Mason to rozehráli velice příjemně, atmosféra snímku podmanivá, Londýn zavalený mlhou, úzké uličky, hra stínů a nočních lamp, no a samozřejmě tajemství, lépe řečeno kostlivec ve skříni.. Vyšetřování vražd lehkých holek poutavé i napínavé, hezky natočené, dnes už taková ta časem prověřená detektivní klasika, u mě filmová spokojenost.. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělým způsobem udělaný film o legendárním Jacku Rozparovači, po jehož stopách se vydává samotný Sherlock Holmes. Lepšího Holmese, než v podání Christophera Plummera by nesehrál ani sám Sherlock. Taky Mason alias dr. Watson hraje výborně. Atmosféra je mrazivá a napínavá až do konce. A kdo myslíte, že nakonec byl tím masovým vrahem ? ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Tohle dramaticky velmi povedene detektivni dobrodruzstvi z temnych ulicek londynske ctvrti Whitechappel nemuze urazit snad zadneho z fanousku Sherlocka Holmese ci lovcu Jacka Rozparovace. Pravda, nejlepsim Holmesem vsech dob pro me i nadale zustava jedinecny Jeremy Brett, ale Christopher Plummer teto postave se svoji krapet EMO verzi take neudelal ostudu. Jeho spoluprace s vynikajicim Jamesem Masonem dobre funguje. Masonovi tato role dle meho nazoru opravdu sedla a jako Watson skvele sedi do me zazite predstavy o teto postave. Celkove je to temne atmosfericke, dramaticke, napinave, primerene bububu a s dumyslnou zapletkou. Myslim, ze Arthur Conan Doyle by mohl byt spokojen. Ja jsem byl. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • !!!SPOILER!!!: Oproti knižní předloze byla v tomto filmu změněna jména a počet vrahů. Postava sira Willama Gulla je zde pojmenována jako sir Thomas Spivey, jeho spolupachatelé, štolba John Netley a Sir Robert Anderson (asistent komisaře Londýnské policie) jsou spojeny v postavu Williama Sladea. (mahler)
  • Na maketě londýnských doků pracovalo 50 dělníků celé dva měsíce - byla postavena z železničních trámů a obrovitý bazén představující Temži obsahoval téměř 2 miliony litrů vody. (mahler)
  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama