Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyril Lakota (Anthony Quinn), arcibiskup z Lembergu, je po dvacetiletém věznění propuštěn z jednoho sibiřského pracovního tábora a smí vycestovat do Vatikánu. Při příští papežské volbě je překvapivě vybrán do Petrova úřadu právě on. Svět je na pokraji konfliktu mezi Čínou a Sovětským svazem. Nový papež se mu snaží zabránit ze všech sil... Velkorysé zfilmování bestselleru Morrise L. Westa. (Pohrobek)

(více)

Recenze (13)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadná americká dráma z prostredia najvyšších kruhov Vatikánu, ktorá sleduje neobyčajný život nového pápeža, skvele zahraného Anthonym Quinnom. Škoda, že nedostal viac priestoru Olivier v netypickej roli sovietskeho pohlavára. Film bol nakrútený 10 rokov potom, čo sa prvýkrát na petrov stolec dostal netalian. I v ňom prebieha zápletka búrania múrov medzi kapitalizmom a komunizmom, čo pôsobí trochu ako predzvesť. Sú tu prítomné niektoré filozofické otázky ohľadom viery a dokonca je tu prítomný aj humor, čo ozvláštňuje celkovú atmosféru. Film je doprevádzaný množstvom ukážok z vatikánskych protokolov, ktoré sú aj slovne vysvetľované, byť majú pôsobiť autenticky, zbytočne naťahujú stopáž. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý velkofilm, který námětem předběhl svoji dobu (i když jen o deset let). Příběh nového papeže - papeže z Východu - dokonce z nekatolického Ruska, který se vydává na reformní cestu, především co se pokory a skromnosti týče. Není vyloučené, že i tento film ovlivnil druhé konkláve roku 1978 a že Jan Pavel II. byl vlastně takovým Kirilem Lakotou z Krakova. Dost hluboké a promyšlené, zajímavé i teologicky ("heretik" ve stylu Teilharda de Chardin). Přes svoji stopáž vůbec nenudí a taková papežská volba je i dost napínavá. Herecky galakoncert - titulní Anthony Quinn podává velice klidný a uměřený výkon, který rozhodně stojí za to. Menší, ale důležitou roli sovětského vůdce Kameněva s bravůrou sobě vlastní zvládnul Laurence Olivier. John Gielgud se v roli "prvního" papeže bohužel jen mihnul (další papežská role v Šarlatový a černý). Slušný je i výkon Vittoria De Sicy nebo Burta Kwouka v roli čínského vůdce Penga. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Román Morrisa L.Westa je čiastočne inšpirovaný životným osudom ukrajinského arcibiskupa Josipa Slipyja. Jeho Kyril Lakota je fiktívnou postavou a Andersonov film ( povodne ho mal režírovať Anthony Asquith ) zobrazuje život nového pápeža, počnuc návratom zo sovietskeho gulagu, konkláve a angažovanie sa v konflikte medzi Sovietským zvazom a hladujúcou Čínou. Predovšetkým voľba pápeža je atraktívnou časťou snímku. Za zmienku stojí luxusný výber hercov vo všetkých významných úlohách. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Nevšední drama postavené na otázce co by se dělo, kdyby se papežem po 400 letech nestal Ital, ale muž z východního bloku. Ta fikce nám už dnes tak odvážná nepřipadá, protože jen o pár let později ji víc než dohnala skutečnost v osobě Karola Wojtyly . Film, ale přesto stojí za vidění. Sesumíroval jsem si důvody proč. 1) Skvělý herecký výkon Anthonyho Quinna v roli utrpením poznamenaného a hluboce soucítícího arcibiskupa, později kardinála a nakonec papeže Kirila. 2) Laurence Olivier v netradiční roli šéfa Sovětského svazu (jak jen svým vzhledem připomínal našeho milého socialistického pana prezidenta Antonína Novotného!). 3) Působivé konkláve. 4) Tragická postava k mlčení odsouzeného patera Telemonda, učedníka Teilharda de Chardin, který se snaží být věrný pravdě, jak se mu ukazuje ve svědomí, která však není slučitelná s učením magisteria. 5) Osamělost papeže Lakoty, v níž se pojí samota kněžská se samotou lidí příliš mocných. - X - Na opačné mice vah je vedle Svatého otce v saku třeba uvést například přílišnou délku filmu - leckteré "lyrické" záběry by se slušelo vystříhat; stejně jako by se bez újmy mohlo hodit přes palubu i celé vedlejší téma o reportérovi a jeho ženě. Především se mi však zdál neuspokojivý politický rozměr snímku a spolu s ním i řešení, k němuž filmový papež dospěl. Upřímně pochybuji, že jeho závěrečné gesto konflikt vyřešilo; domyšleno do důsledků mohlo více hladových krků vytvořit než nasytit. To zde však nemožno rozebírat, aniž bych příliš mnoho vyzradil. Nicméně i navzdory závěru se jedná o zajímavý kus. ()

raroh

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděl, ale nedá mi to se nevyjádřit k obsahu a komentáři Pohrobka. Lemberg je německý (a obecněji západní) název Lvova (Lviva), tedy dnes centra západoukrajinské oblasti, která je řeckokatolická (výsledek to politický v dobách, kdy Polsko a Rakousko se snažilo direktivně pravoslavné obyvatelstvo dostat z vlivu Ruska pod svůj), neboli spadající pod papeže, třebaže ritem blízkým pravoslaví. Na druhou stranu je fakt, že mimo oblast římského ritu (nejen řeckého, ale i mozarabského a blízkovýchodních) se nikdo papežem ještě nestal. ()

Galerie (37)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama