Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hustler som mal z predpubertálnych rokov zafixovaný ako poriadny veľký chlapácky film s veľkým frajerom na čele. Samozrejme je to trochu inak, film je o životnom stroskotancovi, či lepšie povedané, osamelej lodi na vode, ktorá náhodou stretla inú osamelú loď, lenže namiesto zakotvenia stále plávajú bezcieľne na rieke. The Hustler je depresívny a veľmi komorný film s pomalým tempom (mne ale pripadá oveľa viac cool, ako dnešný zbesilý strih) a skvelo napísanými a zahranými postavami. Svet biliardu je pochmúrny, plný pokrivených charakterov, ktoré sa pohybujú po zavšivených pajzloch. Z tohoto hľadiska nepovažujem Biliardového kráľa za športový film, pretože tie zobrazený šport glorifikujú. Možno je to predstaviteľ amerického realizmu, každopádne je to ale taký malý, televíziami zabudnutý klenot americkej drámy. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Výborné intimní drama, které se sice může pochlubit grandiózní atmosférou a plynulým tempem biliárových utkání, skvělými hereckými kreacemi, neotřelou fabulí a chytlavými motivy (tragika milostné linie, boj s vlastním egem), ale jakmile se těžiště vyprávění přenese mimo zelení potažený stůl, plouží se jako líná mula do kopce. S ohledem na přespříliš velkorysou stopáž je to protivné. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Ani nemusím byť odporkyňou profesionálnych hráčov s náramne veľkým egom či hráčskych stolov kdesi v zapadnutej krčme, aby som si priznala, že napriek skvelému hereckému výkonu Paula Newmana, je Hustler príšerne rozťahaný, nudný a obsahovo - keby bol spracovaný ostrejšie - nezaujímavý. Potrpím si na ,,pomalé filmy", no niektoré sú vyslovene tak rozvláčne a otravnou kamerou uspávajúce, že ma nepresvedčí ani pre mňa nepochopiteľné umiestnenie v IMDB TOP250. Herecké koncerty do nebies vychvaľované, nemôžu pokryť celý film. Tento je jedným z nich. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Při sledování Paula Newmana hrajícího pyramidu se mi obnovily vzpomínky na moje léta, kdy jsem se u kulečníkového stolu cítil úplně stejně, jako on, když porážel Minnesotu. Nicméně s každým dalším pivem hrdinství bylo vyšší a výhry méně častější. Tudíž vlastně nemám co vytknout. Film, jak ze života, jen s trochu obšírnějším příběhem, který zde není podstatný. Lepší filmově zpracovaná partie kulečníku pravděpodobně neexistuje. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jen s trochou nadsázky je to film pohybující se v trojúhelníku stůl - cigára - Newman. A to v takovym mixu, že mi to moc nesedlo. Je na tom vidět, že to je hodně starý, děj je tak zvláštně rozparcelovaný a figury mi moc nesedly včetně Eddieho. A ještě ta dlouhá stopáž... Já tyhle hráčský filmy mám rád a úvod + sekvence s Minnesotou mě dost bavila, pak mi ale přišlo, že film pomalu skomíral až k nepřesvědčivému finále. Škoda ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Film se natáčel na Manhattanu - použili autobusové nádraží, nějaká doupata na Osmé Avenue a především Amesovu kulečníkovou akademii na Západní čtyřicáté čtvrté. [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)
  • Film započal akési národné vzkriesenie popularity poolu. (Georgei)
  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)

Reklama

Reklama