Reklama

Reklama

Jediná věc nebezpečnější než mise je útěk... Tajný zpravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pro CIA a operuje na Blízkém Východě. Uvízne na nepřátelském území v Afghánistánu poté, co selhal  a jeho krytí bylo odhaleno. Nyní musí i se svým tlumočníkem Moem (Navid Negahban) uprchnout. Pronásledují ho nejlepší žoldáci světa a elitní speciální jednotky nepřítele. Dostat se do Kandaháru je jediná šance na záchranu. Zde na hrdinu budou čekat buď spojenecké vrtulníky, nebo kulka s jeho jménem. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (70)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pamätáte si, ako Američanov z Afganistanu hnali kozojebci z Talibanu po tom, čo tam 20 rokov pevne a neomylne zasievali semienka demokracie? Tak ono to nebolo celkom tak. Ešte tam bol zabudnutý komorník Žerár a ten s nimi zatočil! Keby viac takých bolo, zastonal by senilák a lapač duchov Bajden. Ale inak, ja mám Žerára fakt rád, pretože dokáže jednou rukou zasadiť malvér do iránskeho jadrového programu. Ale niekedy mám problém uveriť filmov, ktoré majú byť podľa skutočnej udalosti a potom tam vidíte Afganca Alvara na motorke, ako si počas upchávania svojich telesných dier po guľkách gázou sedí na Tinderi a sníva o croissante v Paríži. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní ranař (a srdcař) Gerard Butler a režisér Ric Roman Waugh dostali znovu (katastrofický Greenland) příležitost vyprávět poměrně atraktivní příběh (Blízký východ prostě furt táhne), jen se vyvíjí přesně tak, jak od prvních minut předpokládáme. I když jak se to vezme, protože snad hodinu se řeší politické pletichy a to, která skupina/jednotka/banda pákistánských/íránských/talibanských muslimů zlikviduje ústřední cíl: utajeného agenta, který nechal v Íránu vybouchnout jaderný reaktor. S prozrazenou identitou se musí dostat z nepřátelské zóny na letiště poblíž Kandaháru. Tvůrci se věnují všem stranám konfliktu, postupně zjišťujeme, kdo má jaký vliv, kdo kde tahá za nitky, jenže tomu všemu chybí napětí, a když už přijde kýžená akce, je to vesměs zklamání. Odehrává se buď v noci, nebo jde o nenápadité pouštní honičky. Butler, kterého si ještě nějaký ten pátek budeme se spokojeným úsměvem spojovat se sérií Pád Bílého domu (než nás úplně otráví), prostě s Waughem přichystali nesourodý thriller, který je nekompromisní asi jako rozhodnutí, že si dám na polední meníčko namísto guláše vepřo knedlo. Slabé tři hvězdy. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opět se zřejmě vracíme k fenoménu dvou stejných filmů v jednom roce. Před pár měsíci tu byl povedený Covenant Guye Ritchieho, který měl vlastně totožné téma o překladatelích amerických jednotek na nepřátelském území. Kandahar má své momenty, ve kterých (i díky hudbě) dokáže přitlačit na tu správnou notu, leš občas se najdou i momenty nudnějšího charakteru, které nepříjemně natahují stopáž. Stálá dvojice Ric Roman Waugh a Gerard Butler však stále stojí za zhlédnutí a mile mě překvapila účast Travise Fimmela, kterého jsem dlouho ve filmu neviděl. Taková poctivá šedesátka. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Ano, zrejme si Waugh "nevsimol", ze kolega Ritchie toci uz od februara 2022 velmi "podobny" The Covenant (2023). Ono by to v skutocnosti nevadilo, keby oba filmy boli ponate inak. A ano, je pekne, ze USA aspon filmom vyslovi vycitky voci kvantu miestnych, ktori im pomahali a trpeli pritom. To kvitujem. Film je slabym priemerom s mnozstvom logickych preslapov a skratiek. Sposob, akym si tam indicky agent jazdi po krajine a telefonicky vybavuje jednu zlozku miestnych warlordov za druhou bol uplne smiesny. Nenarocna blbinka so standardnym Butler-om a vybornym  Negahbanom v ulohe "sprievodcu". Fimmel-ovu zaujimavu vizaz po Vikingoch vidime kazdu chvilu, avsak nie vzdy v zapamatatelnych postavach. Na zvazenie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Roman (Travis Fimmel) používá při osvobozovací akci a při následné honičce český samopal Scorpion EVO 3. (JohnSmith)
  • Spojené štáty nemajú diplomatické vzťahy s Iránom od iránskej rukojemníckej krízy v roku 1979 a je veľmi nepravdepodobné, že by americký občan vykonával zmluvnú prácu v tejto krajine, najmä nie v telekomunikačnom odvetví. (MikaelSVK)
  • Film bol kompletne celý natočený v Saudskej Arábii, prevažne vo veľkomeste Džidda a neďaleko starovekého mesta Al-'Ula. Obdobie natáčania trvalo od 2. decembra 2021 do 28. januára 2022. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama