Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starman je mimozemšťan, který přijel pozorovat Zemi. Uvízne však ve Wisconsinu nedaleko farmy čerstvě ovdovělé Jenny Haydenové. Starman na sebe bere podobu jejího nedávno zesnulého manžela Scotta. Za tři dny se potřebuje dostat do Arizony, kde ho nabere jeho mateřská loď. Potřebuje Jenninu pomoc. Tak se Jenny nechtěně stane účastníkem výletu přes Spojené státy, při kterém jsou společně se Starmanem pronásledováni nejen americkou armádou, ale i nasazenými tajnými agenty. Během společně strávených dnů se jejich zpočátku chladný vztah pomalu mění v lásku, která vyvrcholí úžasným rande na Starmanově mateřské lodi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Napínavý příběh ztroskotaného mimozemšťana (na oscara naminovaný Jeff Bridges), jenž se chce vrátit domů. Že je to téma dnes již mnohokrát opakované? Ano, nicméně John Carpenter do Staramana vložil svůj jedinečný styl a cit, takže v mnoha momentech tohle scifi dokáže chytit za srdce a rozhodně vyčnívá z řady. A finále je nádherně stylizované. Je to milá nostalgie. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 19: USA: Klasický Hollywood své doby, s typickou atmosférou 80. let. Velmi zajímavý námět konfrontace s mimozemšťanem beroucím si podobu jiného, již mrtvého muže se vyvíel často předvídatelným směrem a na můj vkus se čím dál více proměňoval v romantickou limonádu. Carpenter dokáže vytvořit kvalitní atmosféru a vedle napětí zde vytěžil i nečekanou poetičnost neustálých cest Spojenými státy, takže spočátku mě tenhle snímek chytl, ale samotný scénář a provedení, jak se začalo ukazovat, nevystačí na to, aby si Starman udržel stejně atraktivní napínavý spád po (ne)celé dvě hodiny. Nebo alespoň mě ta druhá polovina, založena skoro celá na neustálém útěku hledaného cizího muže s jeho zamilovanou partnerkou před honícími agenty, už zdaleka nebrala tolik oproti dřívějšímu napětí mezi dvěma rozdílnými postavami na společné cestě. Na druhé straně zdařilé ztvárnění nevzdělaného mimozemšťana ze strany Jeffa Brigdese i velmi sympatická Karen Allen tahají místy průměrnější film alespoň do roviny příjemné žánrové oddechovky, ačkoliv asi v žádném směru bych ji neoznačil za špičkovou. Emotivní závěr ale vnímám i přes sentimentální nádech jako zdařilý. [70%] ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiletěl se na nás podívat, na naše pozvání. My ho okamžitě a střelhbitě sestřelili, jsme vážně dobráci, my lidé. A jíme laně. Což návštěvník prokazatelně nepobral a dojemně si zakuličkoval. Cestou k mateřské lodi se i o svou vlastní DNA s Jenny rozdělil, takový hodný, milý emzáček. Za dokonalou hereckou kreaci Jeffa Bridgese přihazuji hvězdičku navíc. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Asi někdo z protivzdušný obrany nesprávně odhadl poruchu na svým monitoru." Posílám pozdravy v 54 jazycích, vám obyvatelé planety Země. Jste tak zvláštní. Nejdřív mě pozvete a když přiletím, tak na mě nasadíte policii, armádu a Jenny. Ta mi nevadila, mám rád holky do nepohody. A mám rád i Starmana. Od první chvíle, kdy jsme se kdysi potkali, mě hrozně bavil. Jako pozornej řidič, začínající kuřák, amaterskej gambler i vášnivej milovník jablečnýho koláče. Byla s ním prostě zábava a to, jak nám ve svý nováčkovský naivitě sděloval postřehy o nás, bylo rozhodně k zamyšlení. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Premýšľam, kde sa stala chyba. Alebo skôr, ako napadlo Carpentera ujať sa takéhoto námetu. Čakal som všeličo, ale rodinné sci-fi zmiešané s červenou knižnicou a "veľkým optimistickým posolstvom" nie. Je však zaujímavé pozorovať Carpenterov rukopis v inom druhu látky, ako sú, preňho azda najtypickejšie, horory. Celých prvých 10-15 minút filmu totiž využíva hororových propriet a trikov, od kamerového nájazdu à la Raimiho kultový Evil Dead, cez desivú premenu ľudského tela až po funkčnú ľakačku. Škoda zbytku, ktorý je len predvídateľnou kombináciou klišé z niekoľkých žánrov a je dosť necitlivým narušením režisérovej filmografie. Ani hudobne ma Starman neočaril, zato technicky už skôr - niekto si s tým dal prácu a remaster vyzerá (mimo počítačových trikov a ľudskej techniky) skôr na roky 90., ako 80. Za to však nie je zodpovedný Carpenter, takže to filmu k dobru pričítať nemôžem. Robotický Jeff Bridges so skleným pohľadom je celkom zábavný (počas natáčania úvodných scén sa na tom museli na pľaci dobre baviť). Inak však film neskutočne zostarol, a ani v dobe premiéry by ma zrejme neočaril. 40% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (11)

  • Starman ve filmu kupuje Cadillac, a to hotově. Ve filmu Thunderbolt a Lightfoot Jeff Bridges v roli Lightfoota sní o tom, že se jednou koupí Cadillac "cashem" (hotově). (D3VIL)

Související novinky

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Reklama

Reklama