Reklama

Reklama

Thunderbolt a Lightfoot

  • USA Thunderbolt and Lightfoot
Trailer 1

VOD (1)

Neobvyklé akční krimi o bankovních lupičích, kteří chtějí získat zpět kdysi ukořistěné peníze.
Režisérský debut Michaela Cimina v sobě spojuje charakterovou studii i road movie. Snímek sleduje zločineckou dráhu čtveřice asociálů. Bývalý zloděj Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) se seznámí, když Thunderbolt naskočí na útěku před gangsterem do Lightfootova ukradeného auta. Spolu se vydávají na bizarní výpravu za Thuderboltovým lupem z dřívější akce, aby je o něj nepřipravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligencí nepříliš oplývající Goody (Geoffrey Lewis), všichni ale na místo dorazí pozdě. Jednotřídní školní budova, kde byl lup ukryt, jako by se propadla do země. Všichni se tedy dají na spořádaný život a najdou si práci, přitom však plánují, že vyloupí stejné místo, které Thunderbolt a Red „udělali“ už dříve. Přestože se plán nezdaří, Thunderbolt a Lightfoot zjistí, že něco jim přece jen vyšlo, tedy alespoň si to myslí... Eastwoodův „pohodový“ Thunderbolt představoval odklon od jeho dřívější polohy drsných policistů či pistolníků. Na tuto hereckou proměnu reagovali velmi příznivě také diváci, a snímek tak zaznamenal poměrně slušný kasovní úspěch. Bridges získal svou druhou nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší výkon ve vedlejší roli, avšak Cimino následný projekt s Eastwoodem odmítl, načež dosáhl svého uměleckého vrcholu snímky Lovec jelenů (1978) a Nebeská brána (1980). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (111)

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Moc nevím co si o tomto filmu myslet. Děj není nijak originální, ale dost zamotaný. Každou chvíli se mění tempo filmu, což by tak nevadilo. Ale mění se i žánr a to neustále v nepravidelných intervalech mezi dramatem, crazy komedií a kriminálkou. Eastwood a Bridges jsou ale správná dvojka, Bridges ukecaná naivka, Eastwood tak trochu MacGyver. ()

Reklama

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že pro mě to byl Eastwood v netypické roli, ale uznávám, že mu sedla. Bridges, ačkoliv se jednalo udajně o jeho první, větší roli, všechno zvládl s přehledem a perfektně zahrál trochu prosťáčka, ale dobrosrdečného, i když naivního. Rozhodně to bylo celkem zajímavé, ačkoliv musím říct, že ten film nepřetéká napětím. Bylo to chvílemi trošku nudné a ani nevím, jestli bych to označil za roadmovie, protože to bylo zhruba jen v první třetině. Rozhodně je velkým kladem konec filmu, kde se vlastně po utvoření přátelských vazeb čtveřice rozhodne vyloupit banku, vzájemná důvěra je veliká a náhle se vše zvrhne tak podivně reálným způsobem, že musím uznat, že si to těch 5 hvězd zaslouží, protože veškeré idylické či nudné party postupně dostávají tvar a divák musí film chápat jako celek, kde každý kousek má svou funkci. Co by mě ale zajímalo...a všiml jsem si toho už i v jiných, podobných filmech......jestli některé podivné situace či detaily mají kromě .... základní funkce, která spadá do děje ještě nějaký blíže neurčený smysl, například....muž s králíky....buď si dřív víc filmaři ujížděli na drogách nebo bylo zvykem vkládat zvláštní věci někam, kam se moc nehodí. A možná, že v těch starších filmech dělali ještě umění a ne konzum. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Ani náhodou nemožno zdieľať tunajšie nadšenie, pretože príšerná nuda a bez štipky nadväznosti poprepájané scény a dej, vytvorili pre mňa sterilný snímok do duší predovšetkým a len znalcom amerického vidieku a zapadákova. Nemám najmenšiu šancu vytvoriť si vzťah k protagonistom, pričom obsah filmu sa začína vlastne diať až v záverečnej polhodine. Aký námet a príbeh však predtým k tomu speje je nudou obrastené rozprávanie o niečom značne vzdialenom a nepochopenom. Autá v tomto filmu idú všade len nie po cestách, obsadenie scén do prírodných krás USA je síce pekné, ale na to stačí aj cestopis. JE mi jedno ako dopadli, či dopadnú babráci, plusom v ich osude vidím jedine v tom, že kopanec do hlavy má tu konečne nejaký dôsledok. Slabučký Cimino v príliš sterilnom, nevzrušivom filme rozdelený v etapách, nefungujúci ako celok, postrádajúci logiku vysvetlenia činov. (videné 25.10.2020, CT2 archív) ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

3,5*... Zajímavé pojetí loupežného filmu, je zde vidět velký rozdíl mezi dnešními krimi filmy jako jsou Ocean's 11-13, kde se toho kolem vyloupení čehokoliv spoustu vysvětluje, okecává, řeší a plánuje... V tomto filmu na to najednou hupsnou a nazdar. Snímek má pro mě celkem dost nesrovnalostí, nenudí ale taky to není žádná skvělá jízda... Co se týče herců, všichni byli výborní, ale jen Jeff měl jako baba neskutečnou ránu! Konec mi docela sedl, hned dostává film na hodnotě. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (7)

  • Michael Cimino věděl, že potřebuje podporu hvězdy první velikosti, aby mohl prosadit vlastní autorský projekt. Vybral si proto cíleně Clinta Eastwooda. Ten Ciminovi do tří dnů odpověděl, že by rád scénář koupil, Cimino ale nechtěl o prodeji ani slyšet, toužil snímek režírovat. Eastwood tedy Ciminovi navrhl, že mu dá tři dny, a pokud se mu bude líbit práce, kterou debutant odvádí, nechá ho režírovat celý film. V opačném případě by Eastwood převzal scénář i režii snímku. Cimino s touto podmínkou souhlasil a nakonec celý snímek režíroval. (Komiks)

Související novinky

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Reklama

Reklama