Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrá adaptácia Remarqueovho románu. Prekvapujúca najmä preto, že je americká a napriek tomu, je v nej všetko autenticky špinavé, bezútešné a nezmyselné. Vôbec nie je prekvapujúca, keď si uvedomím, že réžiu snímu obstaral Delbert Mann, ktorého mám zapísaného v spojitosti s filmom Marty, kde rovnako ako v tomto filme zažiaril Ernest Borgnine. Úsporným spôsobom sú do filmu prevedené základné tézy románovej predlohy a prakticky nie sú vidno znaky, ktorými sa odlišujú televízne filmy. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Válka je peklo. Když ji přežijete, uvažujete proč jste zrovna Vy měli to štěstí a ostatní ne. Navíc vás to změní, nemůžete spát, přestane vás zajímat okolní svět. Tak alespoň popisují válku váleční veteráni. Tenhle film to popisuje stejně tak. Nejde tu o střílení vojáků znepřátelené armády. Jde tu právě o psychiku účastníku války (obyčejných studentů gymnázia, hlavně uvážlivého Paula Bäumera). Bohužel mě to moc nezaujalo. Důvodem je příšerná zdlouhavost. Kdyby to mělo tak hodinku a půl bylo by to ideální. Možná mi to tak přišlo, protože jsem věděl jak to skončí (díky anotaci na obalu knihy). Poslední půlhodinka má ale pořádné grady. 65% ()

Reklama

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý som si pozrel namiesto povinného čítania rovnomennej knižky Remarqua do školy. No nepozerajte tak na mňa! Nemal som proste čas :) No, ale späť k filmu. Herci hrali skvelo, zákopy a zničené dediny vyzerali veľmi realisticky. Z postáv ma najviac zaujal Kat alebo taktiež aj Himmelstoss, ktorý vyzeral ako Steve Martin s poirotovskými fúzikmi. Inak vedeli ste, že sa točilo v Česku? Keď som sa to dozvedel, takmer vôbec ma to neprekvapilo pretože už počas filmu som si všimol tie také "typické" české železničné staničky, ktoré vyzerajú rovnako už po desaťročia. Celkové hodnotenie: 84% a musím povedať, že som sa ani chvíľku nenudil. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Su vojnove filmy, ktore sa snazia zaujmut hlavne megalomanskou reziou a viac ako na samotnu podstatu vojny sa zameriavaju na osudy jednotlivych hrdinov. Nieje to chyba, no su to filmy viac urcene na zabavu. All Quiet on the Western Front ma nenapadnu reziu, nie prilis slavne tvare, no vojnu vam predstavi vcelej jej , az grotesknej, absurdnosti. Osudy hrdinov su velmi silne a putave, no dopredu sa po celu dobu tlaci ony zmysel/nezmysel vojny. Tak trpky pocit, ktory som mal po skonceni filmu som pri pozerani hadam este nezazil. Nenechajte sa odradit tym, ze v zatvorke za nazvom je napisane "TV film". Vyprava je prekvapivo bohata a realitu vojny film zobrazuje naozaj posobivo. Jednoznacne jeden z najlepsich vojnovych filmov ake som videl. (ps.: predlohu som necital) (10/10) ()

Andree8 

všechny recenze uživatele

Kdybych nejdříve nečetl knihu, byl bych s filmu asi tolik nepochopil. Netvrdím, že není nadprůměrný, oproti knize se mi však zdá v některých momentech strašně uspěchaný a roztržitý a záhy zase moc statický...nevím, jak to popsat. Ovšem hlavního hrdinu Pavla Baumera a hlavně Katchzu jsem si představoval při čtení knihy přesně tak jak jsou ztvárněni ve filmu. Nevím, možná je to tím, že moc knih jsem za život nečetl a těch co se pak dočkaly filmového zpracování ještě méně, ale i když se mi film líbil, čekal jsem možná více ve všech směrech a tak vzhledem k tomu nemohu dát 5, ani 4 hvězdy. Ale kdyby se dalo dát 3,5, dám a takto i hodnotím. :-) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Komunisty bourané historické centrum města Most posloužilo filmařům jako skvělé kulisy. Nejde tedy o žádné atrapy, ale o trosky významných památek zničených za účelem těžby uhlí. (Rover)
  • Filmaři vybudovali tři kilometry zákopů a dovezli do nich živé krysy. (jenik71)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)

Reklama

Reklama