Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick ani v Legendě o vášni nezklamal. Jen nechápu, jak je možný, že jsem o tom filmu v životě neslyšel. Přitom je to velkofilm jako Brno, který Nova musela a měla protáčet na své televizi půlrok co půlrok. Každopádně se tak nestalo a možná je to lepší. Legenda o vášni je totiž výborný film po všech stránkách. Příběh, herci, hudba, kulisa....jen ta klasická Zwickova amerikanizace, patriotismus a to všecko kolem. A dost možná ještě hrozně zničená postava Brada Pitta, že horší to snad ani být nemohlo. I tak to ale stálo za to. Nedokázal jsem od toho odtrhnout oči, bavilo mě to, mělo to spád, jako velkofilm má mít a jak to Edward Zwick umí. Jeho filmy miluju. Není jedinej, který by mě dokázal zklamat. Ať už je to Poslední samuraj, Odpor nebo Krvavý Diamant (to je taky jeden z nejlepších filmů co jsem kdy vůbec mohl vidět). Určitě mu za to přispívají také herci. Na svojí dobu se výborně sešli. Právě třeba Brad Pitt jako mladík, který se rozjíždí, nebo oskarový Anthony Hopkins, který nikdy nezklame. Nebýt toho, že je tenhle film vlastně o vášni, citech, a lásce, dal bych možná za pět, ale to bych musel hodnotit jiný film. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Zachycení kruté doby počátku 20. stol někde uprostřed USA. Dnešní člověk je rád, že v takové době nežije... Zajímavé bylo i ono prolnutí indiánské kultury s novou americkou kulturou. Film podobného námětu jsem dosud neviděla. V jádru je to ale příběh o bolestných osudech v lásce i v rodinných vztazích. Musela jsem obdivovat některé herecké výkony, obzvlášť Brada Pitta, Julii Ormond a Anthonyho Hopkinse. Je radost na jejich výkony koukat. A samozřejmě je zcela jasné, že tohle je jeden z filmů, kterým si Brad Pitt v 90. letech získal srdce mnoha fanynek. ~(4,2)~ ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak trochu guilty pleasure. Všechno vypadá strašně nádherně, Hornerovi se náramně vydařil srdceryvně romantický soundtrack a herci dávají dění realisticky emocionální pozlátku, která musí obzvlášť ženám značně rozproudit slzní kanálky (občas možná i ty slinné). Audiovizuální forma je opravdu bezchybná a zcela zastiňuje těžce patriotický příběh, který je podřízen povrchovému efektu na úkor hlubší efektivity a nepřináší nám, na rozdíl od takového Tance s vlky, žádný výraznější intelektuální přesah ani stoprocentně přesvědčivý životopis jednotlivce. Velikášství Zwick ustál v jednotlivostech, ale celkový příběh o velkém časovém rozpětí klopýtá do cíle občas moc kouskovaně a nenabídne dostatek prostoru k plynulé návaznosti jeho jednotlivých, odlišně náladových etap. Přesto to tomu Edwardovi žeru, už kvůli opojnému magickému nádechu, krásné přírodě a trochu i kvůli Anthony Hopkinsovi, což je zkrátka a dobře herecký titán... 80% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zwickovy filmy jsou pro mě synonymem kvalitních blockbusterů. Neboli kvalitních výpravných spektáklů, které dokážou oslovit jak náročnějšího, tak i běžného diváka. To celkem splňuje i Legenda o vášni, jenže narozdíl od Zwickovo pozdějších Samurajů a Diamantů je plná patosu, který ale není ukočírovaný v mezích, které u podobných snímků čekám, což následně podlamuje zážitek, který by třeba jen i samotné herecké obsazení mělo jistojistě nabídnout. 6/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som túto pomerne zložitú rodinnú ságu plne docenila až po treťom zhliadnutí a hĺbala nad všetkými filmovými zložkami, ktorými disponuje od klasického príbehu podtrhnutého vášňou, túžbou a žiarlivosťou cez krásnu kameru, úchvatné prírodné prostredie Montany, nadčasovú hudbu Jamesa Hornera až po znamenité herecké výkony, z ktorých mi najviac imponoval nenápadný Aidan Quinn. Nedá sa povedať, že ide o bežný romantický film napriek pomerne známej dejovej línii. Vďaka širokému obsahovému spektru, vzájomne prepleteným ľudským osudom, pohotovému strihu či neustálym záberom na pokoj vyžarujúce scenérie divej prírody, ide o neuveriteľne emocionálny film, nie patetický. Verím tomu, že keď si dám štvrtú, piatu projekciu, tak sa dopracujem už aj k slzám. Nenápadný filmový drahokam, ktorý v mojich myšlienkach naberá na stále väčšej dôležitosti a spolu s Posledným samurajom patria od Zwicka k mojim malým pokladom, ktoré by som si dokázala púšťať na potešenie zmyslov i vnútra od rána do večera. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Natáčanie scén z bojiska prvej svetovej vojny trvalo dva týždne a boli natočené neďaleko Morley v Alberte, pričom ako komparzisti boli naverbovaní stovky miestnych obyvateľov a niekoľko vojakov kanadských síl. (Arsenal83)
  • Calgary bylo vybráno pro filmování hlavně kvůli suchému podnebí. Jakmile se začalo filmovat, tak štáb zažíval rekordní srážky. (PußyMagnet)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)

Reklama

Reklama