Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezinárodně uznávaný oceánograf Steve Zissou (Bill Murray) a jeho posádka vyplouvají za dalším dobrodružstvím. V této možná poslední expedici hodlají vypátrat a chytit záhadného jaguářího žraloka. Nikdo vlastně nevěří, že takové zvíře existuje, ale Steve Zissou se dušuje, že právě tento žralok sežral jeho nejlepšího dlouholetého spolupracovníka při natáčení posledního dokumentu. Cestou se k nim připojí mladý pilot, který by mohl – ale také nemusel – být Steveovým dlouho ztraceným synem (Owen Wilson), krásná novinářka (Cate Blanchettová) pověřená úkolem napsat o Stevovi článek, a také Zissouova odcizená žena a koproducentka Eleanor (Anjelica Hustonová). Nikdo netuší, že je během plavby čeká spousta komplikací včetně pirátů, únosu a bankrotu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (554)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, abych nebyl schopen o filmu říct víc než jen to, že se mi ukrutně líbil. Život pod vodou je výjimečný už jen tím, jak se vymyká škatulkám - kam si ho chcete zařadit? K čemu ho přirovnávat? Tohle je originál. Je to snad otřepaný dobrodružný snímek? Je to parodie na filmy o dobrodružných výpravách? Je to drama o vztahu otec-syn? Nebo se Anderson těmto filmům vysmívá? Režisér vypráví jakoby naprosto vážně, byť tu a tam prosvítají spousty drobných fórků, kterých si ani nemusíte všimnout. Všichni hrají jako o život, ať už dělají nebo říkají sebepodivnější věci. Nikdo na vás nemrká. Tohle je jasný film "ber nebo nechej být". Buď se budete výborně bavit nebo zívat dvě hoďky nudou. Já se bavil skvěle. I když vlastně ani nevím proč... :o) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Před Andersonem nezbývá než smeknout, protože tenhle podivný slepenec pseudo-dokumentu, ifantilního dobrodružného déčka a komorního dramatu dokázal udržet pohromadě vskutku s lehkostí mistra. Velice k tomu napomáhá hudba, zejména postmoderně dráždivé překopávky Davida Bowieho do portugalštiny a komorního písničkářství, které mají díky pravidelný prostřihům na muzicírujícího Seu Jorge zvláštní rytmizující dopad na celkově trochu nevyrovnané tempo filmu. Nepominutelným specifikem „Života pod vodou“ je stylizovaná kamera, zejména pak kompozice obrazů, které často připomínají pečlivým naaranžováním postav před objektivem skupinové fotky z deníku cestovatele (nebo výjevy z dětských her na hrdiny – jak vidno, nemá to k sobě daleko). Hlavním tahounem snímku jsou však bezesporu herecké výkony (musela by mi ruka uhnít, kdybych nezmínil fenomenálního Willema Dafoe a zejména Billa Murrayho, který je na pomyslném vrcholu sil!), díky nimž člověk překoná závrať zmatení v úvodních částech filmu a s trochou štěstí si do bizardního akvária Steva Zissoua cestičku najde... Riziko, že mu v hlubinách dojde kyslík, tu je stále přítomné, ale navzdory tomu stojí tenhle snímek za sázku do divácké loterie. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Ďalší z filmov, ktorý sa len ťažko opisuje slovami - podobné pocity, ako pri jeho sledovaní, som prežíval, keď som bol ešte malé dieťa a s kamarátmi v lese som sa hral na vojakov, či pirátov: strach, napätie, radosť aj smútok. Život pod vodou mi toto bezstarostné obdobie pripomenul, za čo som mu nekonečne vďačný, a odmeňujem ho maximálnym hodnotením. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, ke kterému snad opravdu nejde přiřadit nějaký klíčový žánrový podtext. Po komediální stránce to docela funguje a netypicky ujetý druh humoru místami dokázal pobavit. Po stránce dobrodružné ovšem nic moc, příběh se těžko dostává do tempa a hlavní dějová linie mi přšla ke vší úctě k originální hlavní myšlence poněkud slabá a nezáživná. Co je ale na filmu opravdu brilantní, jsou herecké výkony. Především pak trio Murray, Anjelica Huston a Williem Dafoe nemá chybu. Celkově mírný nadprůměr a propříště bych si přál, aby Wes Anderson ještě trochu přitlačil na pilu co se týče humoru a emocí. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Od Wese Andersona jsem předtím nic neviděl, tak nemůžu nikterak srovnávat, ale myslím, že to nevadí. ŽpV není „běžný“ film, pluje si mimo běžné žánry a zavedená schémata, to mě docela těšilo. Největší radost mi dělal tamní humor, na mořský film poměrně suchý, absurdní a bizarní. Druhým potěšením byly herecké výkony všech představitelů, které sympaticky rezonovaly s vyzněním filmu. A třetím potěšením byla hudba: předělávky písní Davida Bowieho do portugalštiny(?) v solo-kytarovém provedení, a samozřejmě Sigur Rós v jedné z vrcholných scén filmu. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Seymour Cassel se krátce objevuje jako Esteban, kamarád Steva Zissoua, kterého sní žralok. Cassel si prý přál, aby byl jednou v nějakém ze svých filmů sněden žralokem. (D3VIL)
  • Steve Zissou (Bill Murray) nosí ruské mechanické, ručne naťahované hodinky Amphibian značky Vostok. Niekedy sa zvykne tento typ ciferníka s kormidlom a kotvou nazývať aj ako "Zissou Model". (NG)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Houdini, Mr. Fox a Superman

Houdini, Mr. Fox a Superman

27.10.2006

Některé dny jsou na zajímavé novinky slabé, někdy se jich objeví tuny. A neboť dnešek je toho zářným příkladem, posvítime si rovnou na tři chystané filmové projekty. Prvním z nich bude námětem… (více)

Reklama

Reklama