Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John Wayne se vrací domů a společně s bratry nachází rodný ranč v cizích rukou. Johna Eldera, který v Clearwateru právě pohřbil svou matku, zastaví šerif a radí mu, aby toto místo rychle zase opustil. Kromě toho mu sdělí, kde se může sejít se svými třemi bratry. Když mu pak řekne, že se Elderův ranč zatím stal vlastnictvím Morgana Hastingse a že jeho otec krátce předtím zemřel za podivných okolností, vydají se po shledání všichni čtyři bratři za Hastingsem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mezi westerny jde o zcela průměrný počin, který nějak neoslnil ani samotnou zápletkou – ale spíše celkovým zpracováním. Hudební doprovod nebyl špatný, herecké obsazení slušné, ale některé situace působily spíše směšně. Dojde na pár přestřelek, pěstních soubojů i zradu, ale v rámci žánru znám mnohem lepší a kvalitnější filmy. John Wayne taky nebyl zrovna v nejlepší formě (o čemž svědčilo i jeho nedávné zranění před natáčením a v některých scénách působil dost nemotorně). Potěší menší role Dennise Hoppera (leč neměl moc prostoru) a záporák George Kennedy nebyl moc využitý. Obyčejný průměr, nic extra. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazené, ale to u tohohle žánru vždy nerozhoduje. Klasický souboj zla ( bohatý vlivný občan města ) s dobrem ( bratři a slušný šerif ) v tomhle filmu funguje jako vždy, ale není to ta klasika. Nedokážu přesně říct, proč se z tohohle snímku nestalo Rio Bravo nebo El Dorado. Všechny předpoklady jsou, ale někdy to tak nedopadne :) ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborný, spíše zábavný nežli napínavý, nenudící western se skvělou hudbou a dobrým obsazením. Western s naprosto zbytečnou ženskou postavou a pistolníkem záporákem, který se vůbec nevytáhl, a je tedy taky zbytečnej. Velká škoda za sérii přehmatů a nelogičností (v chování postav), které se začaly v závěru objevovat. Celkový dojem, ať byl do té doby jakkoli vydařený, tím klesl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Časem vás prostě přestane bavit dívat se na příliš čestné hrdiny. Lidé chtějí někoho, kdo je méně korektní, méně jednoznačný. I proto se tolik uchytili snímky Sergia Leoneho "Pro hrst dolarů", "Pro pár dolarů navíc", "Hodný, zlý a ošklivý" a hlavně "Tenkrát na západě". Byl to svěží vítr do plachet westernu. Vzhledem k tomu, že Sergio Leone natočil "Pro pár dolarů navíc" ve stejném roce jako Hathaway snímek "Synové Katie Elderové", je kontrast o to patrnější. Američané se pořád drželi standardu, ale už to nemělo potřebné grády, divák chtěl něco jiného, chtěl něco víc. Divák je náročný, chce něco nového, chce trendy, které tu ještě nebyly, nebo které zapomněl. Za jak dlouho se nám asi omrzí komiksové adaptace? Western se držel docela dlouho, ale "Synové Katie Elderové" jsou jen potvrzením toho, že v 60. letech mu už zvonil umíráček. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jak čtveřice nezdárných synů po pohřbu matky k sobě nachází cestu a zároveň poznává, že poměry v jejich rodném městečku se změnily a nevyšetřená smrt otce bude mít dohru i pro ně, to mě hodně bavilo. Bohužel pouze sourozeneckým rodinným dramatem nemůže být klasický americký western živ, tudíž v závěrečném dějství přebírají otěže zinscenované obvinění a předlouhé přestřelkové vyústění, statické a teatrální jak zákon a John Wayne káže. Ale slabé 4 * dám už za tu Bernsteinovu výbornou hudbu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Film se začal natáčet v záři v roce 1964, byl však přerušen, když byl Johnu Wayneovi diagnostikována rakovina plic. Znovu se začalo natáčet v lednu 1965. (Mol)
  • Tento film je označován jako návrat Johna Wayna, který čtyři měsíce před tímto filmem prodělal operaci, při které mu byly odstraněny dvě žebra a levá polovina plíce, protože mu v roce 1964 byla diagnostikována rakovina plic. Chtěl dělat všechny kaskadérské kousky, aby všem ukázal, že ho operace nijak nezpomalila. (Mol)
  • Když je John Elder (John Wayne) stažen do řeky, je možné slyšet hlas dítěte, které volá "dad", v překladu "tati". Byl to tříletý syn Johna Wayna Ethan Wayne, který se díval mimo záběr kamery a věděl, jak moc jeho tatínek byl nemocen. (Mol)

Reklama

Reklama