Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Boris Karloff coby velekněz Imhotep, vystupující pod pseudonymem Ardeth Bay, více než půl století před tím, než se skutečným Ardethem Bayem stal Oded Fehr. Tato vůbec první hororová "Mumie" mě nedokázala vylekat, ani vyděsit snad ničím, ani jsem neměla pocit, že vlastně sleduji horor. Spíše dobrodružná výprava. Maska Borise Karloffa je úžasná, to jak byl v úvodu filmu v sarkofágu zafačovaný, bylo perfektní, až jsem si říkala, jestli je to opravdu on, nebo jen nějaká figurína. Zita Johann mi přišla hodně vykulená, i když zvláštním půvabem také oplývala:) Zato David Manners byl klasický fešák. Tato Mumie už dnes nevyděsí, ale kouzlo dávných časů, začínající hororové éry, se všemi těmi monstry, vlkodlaky, upíry a krásnými a také chytrými dívkami, gentlemany a výborným scénářem, přetrvalo dodnes. Za sebe však dávám přednost velkolepému pojetí Mumie v režii Stephena Sommerse. Ten film prostě miluju. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Tá Múmia naša dosiaľ tvrdo spála. Ale staré slová vzbudzujú ju znova, aby sa prebrála. Už Múmia vstáva, putá si strháva!". Parafrázou časti textu slovenskej hymnickej piesne "Nad Tatrou sa blýska" som si dovolil uviesť recenziu kultového filmu; a zároveň si ho uctiť. Nezahltí síce diváka desivou hrôzou, no príbehom vernej lásky, trvajúcej tisícročia, schopnej preniesť ducha mŕtvej milej cez iné telo a takmer pretrvať v mystickom žití-nežití. Neoslní prepracovanými hereckými výkonmi, no vystačí si dokonale s rovnako dokonale stvárneným Imhotepom, pri ktorom divák doslova cíti, ako sa mu zo spráchnivenej kože odšupujú tisícročné vlákenká obväzov. A rovnako treba vyzdvihnúť jeho zhypnotizovanú obeť. Na oltár mumifikovaného medzivojnového hororu priniesli obaja predstavitelia skvelú obeť. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Ak si myslíte, že príde Múmia Imhotepa v podaní Borisa Karloffa, tak to sa pripravte na to, že určite NIE, ak aj áno, tak v úvode, a to len na pár sekúnd- Iná káva je Arnold Wosloo v REMAKU STEPHENA SOMMERSA z roku 1999, ktorý som mimochodom videl i v kine, a to už je nejaká doba a stále si spomeniem na jeho veľkolepé podanie, na geniálny výkon, spektakulárna vec, ktorá vypálila Karloffovi rybník!!!!!! Originál ako stará KLASIKA UNIVERSALU je taká nudná strata času, že si poviete, že to trvá hodinu a 13 minút, i cez to je to neuveriteľné zabíjanie času, kde sa len dookola kecá a kecá, bez akejkoľvek akcie, nechápem ako som sa na to mohol ukecať, pritom MILUJEM KLASIKU JIMA WHALEA Neviditeľný Muž, tak dámy a páni, to je jeden skutočný SKVOST medzi staručkými horormi Universalu!!!! PS: Niektoré staré klasické filmy sú dnes na smiech, neviem, ale vyzerajú tak smiešne, že presne Múmia je ten prípad! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film disponuje príjemným mysterióznym duchom, ktorého strojcom je predovšetkým Boris Karloff s jeho tvárou, mejkapom a hypnoticky pomalou gestikuláciou. I námet, strihnutý výrazným milostným motívom v duchu Stokerovho "Draculu", je viac než fajn. Ale scenár je predsa len trochu jednoduchý a chudobný na zvraty a dramatické momenty. Hoci pri znalosti preplácaných a slaboduchých digitálnych popkorňákov Stephena Sommersa ide doslova o príbehovú očistu... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „Mumie“ v roce 1932 naznačil, že mumie by mohla být další skvělým monstrem Universalu, ale další díly ukázaly, že to tak prostě nebude, že ta postava nefunguje, hlavně protože se neustále recyklovalo jedno téma. Ale původní film je i po dlouhé době skvělý, funguje a nelze mu mnoho vyčítat. Boris Karloff zde naplno ukazuje svoje herecké schopnosti. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Namaskovat Borise Karloffa do vysušené podoby, v které se objevuje na začátku filmu v sarkofágu, trvalo osm hodin. (DaViD´82)
  • Dlouhá a komplikovaná scéna, kde dochází k reinkarnaci, se do filmu nakonec nedostala. To naštvalo mnoho lidí, včetně představitelky hlavní ženské role Zity Johann, která v reinkarnaci věřila. (Dreadd)
  • K vytvoření vrásčitého obličeje Imhotepa coby mumie bylo na obličej Borise Karloffa přilepeno tolik vrstev bavlny, že nebyl schopen hýbat obličejovými svaly, ani mluvit. (liquido26)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama