Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

ambron 

všechny recenze uživatele

Kamenný výraz, hypnotické oči, strnulý postoj.... a láska pretrvávajúca stáročia. Freund zvečnil tento klasický hrôzostrašný príbeh o večnej láske dôstojne a aj keď v tejto dobe dokáže vystrašiť len málokoho, filmu nemožno uprieť znepokojivú atmosféru vyšperkovanú desivo presným výkonom Karloffa. Hororová klasika, ktorá pretrvá stáročia ako láska Imhotepa. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jedinou nevýhodou tohoto filmu je krátká stopáž, 70 minut uteklo jako voda a už jsem litoval, že je konec. Příběh je poměrně nekomplikovaný a jednoduchý, ale o to jsou tyhle nádherné universalovské perly lepší. Vytáhlá a hubená postava Borise Karloffa s hypnotickým pohledem a pomalou gestikulací je působivá i do dnešních dnů, popravdě na mě jeho mumie působila víc než Frankenstein. Za zmínku rovněž stojí Edward Van Sloan, který si zpočátku třicátých let vystřihl hned několik "lovců příšer", jeho vanhelsingovský doktor Muller je ve stejné poloze jako v Draculovi, Frankensteinovi atd. Totéž se bohužel týká i Davida Mannerse, jehož Jonathan Harker (zde tedy Frank Whemple, ale de facto jde o tutéž roli) je opět na pěst. A zapomenout nejde ani na krásku v nesnázích Zitu Johannovou, jež je v kostýmu egyptské princezny velice sexy. Suma sumárum, tento "Dracula z Egypta" mě okouzlil i svou orientální mystikou a atmosférou a po právu se stal jedním z nejlepších hororů černobílého období. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo! To si ale člověk uvědomí zejména tehdy, když může srovnat s pozdějšími filmy a o současných nemluvě. Tvůrci si uvědomili, že by nebylo šťastné zafáčovat Karloffa na celý film, aby divák přišel o jeho ostře řezanou tvář a démonické oči. Ani flashback do minulosti by nestačil, a tak s oživením mumie Imhotepa se vrací i jeho tvář. Šerosvitná kamera snímá napínavý příběh, který by mohl každým okamžikem skončit pro hlavní postavy nešťastně. Skvělá maskérská práce nezestárla a hypnotizující oči, které se v jednom okamžiku rozzáří, by dokázaly vyděsit i dnes. Klasicky vystavěný příběh využívá egyptské exteriéry i ateliérové prostory a disponuje příjemně tajuplnou atmosférou. Především příznivce starých hororů jistě neomrzí... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film disponuje príjemným mysterióznym duchom, ktorého strojcom je predovšetkým Boris Karloff s jeho tvárou, mejkapom a hypnoticky pomalou gestikuláciou. I námet, strihnutý výrazným milostným motívom v duchu Stokerovho "Draculu", je viac než fajn. Ale scenár je predsa len trochu jednoduchý a chudobný na zvraty a dramatické momenty. Hoci pri znalosti preplácaných a slaboduchých digitálnych popkorňákov Stephena Sommersa ide doslova o príbehovú očistu... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Příběh je téměř totožný jako v Draculovi, jen přesazený do jiných exotických kulis. "Monstrum" ve skutečnosti opět není monstrózní, protože v zafačované podobě se Boris Karloff ukáže jen na začátku (který zůstane nejlepší sekvencí filmu). Staří Egypťané museli být velmi předvídaví. Poté, co ji oživí magická formule, mumie nezažije žádný kulturní šok ze skoku v čase o 3700 let, ničemu ve svém okolí se nediví, okamžitě se zorientuje, osvojí si společenské návyky oxfordského gentlemana a překvapivě dobrou angličtinu. Asi největší botou ze všech ale je, že film se jmenuje Mumie, ačkoli mumifikace podle bláhových představ tvůrců spočívala v pouhém omotání oběti gázou a pohřbení zaživa. ;-) Kdyby to tak bylo, po 3700 letech by archeologové otevřeli sarkofág a s trochou štěstí v něm našli nanejvýš pár zrnek prachu. Nemůžu se rozhodnout, který tvůrčí handicap je zodpovědnější za tak slabý výsledek. Chabý scénář s jalovými postavami a nulovými vztahy mezi nimi, nebo spíš impotentní režie, která hlavně dbá na to, aby bylo všechno dobře nasvícené, bezproblémově romantické a zbavené veškeré tajemnosti? 30% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Namaskovat Borise Karloffa do vysušené podoby, v které se objevuje na začátku filmu v sarkofágu, trvalo osm hodin. (DaViD´82)
  • Štúdio Universal bolo na začiatku 30. rokov 20. storočia druhoradým hollywoodskym štúdiom. Po uvedení a úspechu tohto filmu (a predtým hitov ako Dracula či Frankenstein) sa definitívne vymanilo z tieňa a stalo sa z neho jedno z najvýznamnejších filmových štúdií na svete. (Biopler)
  • Plakát filmu byl v roce 1997 při aukci Sotheby´s (Londýn, Velká Británie) vydražen za 453 000 amerických dolarů. V roce 2017 by tak stál bezmála 11 234 000 Kč. (Marsik)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama