Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řekne-li se Jean Paul Belmondo, vybaví se většině filmových diváků postava sympatického dareby. Jeden z nejslavnějších francouzských herců jich vytvořil desítky a ať už stály na straně zákona nebo na té druhé, vždycky byl tím, komu se u televizní obrazovky držely palce. Komisař Jordan, hlavní hrdina kriminálního snímku Dobrodruh, také patří mezi ně. Mezi svými kolegy i mezi zločinci je znám svými obratnými a značně svéráznými metodami. Tentokrát je vyslán do Marseille, aby vyřídil velký případ s narkotiky. Přestože se stane obětí pečlivě nastražené léčky a je odvolán, rozhodne se zůstat a pokračovat v pátrání na vlastní pěst. Profesionálně natočenému snímku nechybí napínavý děj ani nenucený humor. Jordan je klasickou belmondovskou postavou a stejně jako třeba jeho Borowitz z filmu Policajt nebo rošťák, oslňuje elegantní nenuceností, šarmem a neortodoxními metodami, s nimiž likviduje zločinecké gangy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Určitě už jsem někde psala, že tyhle kriminálky s Jean Paulem, který dá tentokrát postupně na budku celé marseillské mafii, prostě hodně můžu. :) Belmondo tyhle role výborně uměl, užíval si je a své obdivovatele (jako jsem já :)) prostě nezklame. K filmu dodal další ze svých skvělých melodií mistr Morricone. Vždycky když ten úderný motiv poslouchám ve sluchátkách, tak si připadám hodně drsně :) :) pozn. Henry Silva snad nikdy kladnou postavu nehrál ne? :) https://www.youtube.com/watch?v=f9U0yorcTNA ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve Francii ve velkém bují drogy a Jean Paul Belmondo přichází, aby svoji zemi vyčistil od tohoto neřádu. Jeho drsný divizní komisař Jordan nejde pro ránu pěstí daleko, má nekonvenční a amorální praktiky, přičemž je svým policejním sborem vnímán jako Dobrodruh. Na jeho svízelné cestě zločineckým podsvětím ho provází hudba proslulého Ennia Morriconeho, který se ale tentokrát nikterak skladatelsky nevytáhl a jeho jeden rutinérský hudební motiv je omílán urputně donekonečna, dále nechybí americkými produkcemi ošlehaný Tchéky Karyo a aby na své cestě za spravedlností bylo podpořeno i hrdinovo libido, je dán prostor i pro dámskou společnost, v tomto případě ji zajistila brazilská krasavice Carlos Sotto Mayor. Belmondo předvádí svoji osvědčenou buldočí zatvrzelost, což mu jde náramně dokonale. A je i přes decentně pokročilý věk také v dobré fyzické kondici, načež se jedná o film s výraznějším akčním nábojem. To znamená, že nebude nouze o přesně mířené údery pěstí, načasované přestřelky a zasviští i kola aut v automobilové honičce. Z dnešního pohledu už sice tyto akční kejkle působí poněkud ordinérně, ovšem divák stavěný na tyto obstarožní kriminálky si v nich svůj půvab stále najde. Do éry samotářských strážců zákona Belmonda vklínil v jistou dobu jeho herecké kariéry režisér Jacques Deray, kterému se francouzská legenda odměnila tím, že si podobný typ role zopakovala ještě jednou ve snímku Samotář, který zavítal svého času i do českých kin. Toto dynamické zúčtování se zločineckou cháskou má švih a spád, kvalitní režijní vedení a Belmonda ve formě. 8/10 ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zbytnělé Belmondovo mužství v hlavní roli vyšetřuje zapeklitý případ, v němž jsou zločiny hlavního záporáka všem již dávno známé, avšak důkaz, důkaz chybí. Jean Paul křísí zapomenuté kriminalitstické metody práva útrpného. Když potřebuje něco vědět, pár háků a kopanců pozotvírá huby proradných hejsků, teploušů, feťáků, informátorů, zkorumpovaných kolegů, gangsterů i jinak specializovaných zločinců a pobudů. Mužnost však sídlí i ve skocích z a na jedoucí, letící či plovoucí dopravní prostředky, navštěvuje doširoka dobrovolně otevřené klíny žen a vychází z hlavně pistole. Taková pistolka i penis také od nepaměti umožňují získat člověku nejednu cennou informaci. A když už nevíme coby, stačí vytáhnout z minulosti vědoucího kohosi, jenž komisáři moooc dluží. Takhle to dopadá s filmy, které chtějí žít jen z toho, že pan hlavní role nepotřebuje dublujícího kaskadéra. Inu, na některé druhy machrování nemá ani Belmondo. Slabé **. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

V Belmondovo filmografii nicim vyjimecna kriminalka, coz ale porad znamena, ze se jedna o slusnej nadprumer. Misty je film sice lehce stereotypni a scenar taky nepatri k nejpropracovanejsim, ale Belmondo celej film utahne, sice by moh mit vic hlasek, ale par jich pronese a kdyz dojde na akci, tak to je spravnej drsnak. Navic tu je prijemna hudba, takze dobry 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Belmondo v úlohe policajta, ktorého metódy sa nepáčia jeho šéfovi. Drogy, prostitúcia, nedosiahnuteľný zločinec, na ktorého si trúfne jedine Belmondo. A jedna solídne natočená automobilová naháňačka. Chcelo by sa povedať, že viac vedieť nepotrebujete. Lenže ono je to tentokrát trochu slabšie, akoby už Jeana tieto úlohy nebavili a ani nevedel, že ku ktorému filmu sa to učil posledný večer repliky scenára naspamäť. Podobný pocit má aj divák pred televízorom, jednotlivé filmy starej francúzskej školy mu časom začnú splývať. Mierne sklamanie ale prisudzujem atmosfére 80. rokov, ktorá tomuto svojskému žánru príliš nesvedčí. Stará francúzska krimi škola, to sú hold roky sedemdesiate. 50%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o třetí nejvýdělečnější film ve Francii roku 1983. V otevíracím víkendu se prodalo celkem 468 000 vstupenek. (tequilla)
  • Scéna seskoku z helikoptéry na unikající člun se natáčela na pět pokusů. I když se Belmondo před natáčením podrobil kondičnímu tréninku, přiznal, že byl tak unavený, že víc záběrů už nezvládl. [Zdroj: kniha Mých tisíc životů – Jean-Paul Belmondo] (Locksley)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž a Marseille. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama