Reklama

Reklama

Kókaku kidótai: Stand Alone Complex

(seriál)
  • Japonsko 攻殻機動隊 STAND ALONE COMPLEX (více)
Japonsko, (2002–2005), 21 h 40 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Masamune Širó (komiks)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Jóko Kanno

Hrají:

Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Kóiči Jamadera, Ken Narita, Šin'ičiró Miki, Robert Axelrod, Tóru Šinagawa, Daran Norris, Murphy Dunne, Kazuja Ičidžó, Akiko Jadžima (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

Kôkaku kidôtai: Stand Alone Complex je Japonský cyberpunkový anime seriál. Původní tvůrce manga předlohy Masanori Ota, známý pod svým pseudonymem Masamune Shirow, zasadil děj svého díla do Japonska ne až tak vzdálené budoucnosti. Hlavní postavou je mladá majorka ze speciální jednotky SEKCE 9 Motoko Kusanagi. SEKCE 9 slouží jako policejní jednotka, mající na starosti problémy spojené s hackery a zločiny, které páchají, což rozhodně nejsou pouhé úniky dat a převody peněz z konta na konto, ale například ovládání cybermozků ochranky prezidenta policie za účelem jeho atentátu a podobné. To vše je zabaleno do slušivého sci-fi kabátku. (Mr.Crowley)

(více)

Recenze (74)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Animovanému seriálu se musí nechat, že má koule podobně jako první film, který byl podle mangy natočen. Nejde jen o to, že seriál je cool a místy docela sexy, jde o to, že je to akční, ale sem tam poměrně zásadně vyvěrají na povrch i trochu drsnější, temnější a závažnější témata. Anime má pořád co říct a tenhle tým funguje. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Pro část mojí technokratické duše je to čistá rozkoš. Všechno, co jsem napsal o filmu Mamoru Oshiiho Kôkaku kidôtai, platí bezezbytku i o tomhle kyberpunkovém arcidíle. Nemám k němu výhrady a pokud jsem při jeho sledování na nějaké ty nedostatky nebo drobné nesrovnalosti narazil, okamžitě jsem na ně zase zapomněl. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurečne najlepšie animé aké som mal možnosť vidieť a to som videl rôzne skvosty - dokonca aj ultra akčného cowboya Bebopa. Lenže Ghost in the Shell je obrovským mixom francúzkych detektívnych filmov, futuristickej noirovitosti, japonského animé a americkej akčnosti. Stará banda zo sekcie 9 Batou, Major, Ishikawa, Boss, Togusa a ďalší riešia prípady kyber terorizmu a k tomu riešia základné existenčné otázky. Postava Vysmiateho muža patrí k najlepším záporákom ak to tak môžme nazvať v histórií animé. Okrem trocha otravných Tachikom je seriál priam dokonalý a ja som ho zhltol ako malinu. Je síce pravda, že ku koncu ma Tachikomy neskutočne prekvapili a práve o to viac si cením toto animé. Keď k tomu prirátam absolútne geniálnu hudbu a krasnú vypointovanosť deja, nemám inú možnosť len dať plný počet a dúfať, že je to dostačujúce. takéto niečo sa naozaj len tak nevidí. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kvalitný seriál, ktorý však má na môj európsky vkus príliš krátke epizódy. Prvé diely vychádzajú z rôznych (často jednoduchých) nápadov týkajúcich sa "duše" robotov. K záveru sa to však fantasticky zahustí. Akcia aj filozofia je fajn a prístupná aj komerčnejšiemu publiku (na rozdiel od filmov). Ako celok - priehrštie nápadov, ktoré zo začiatku vytvárajú prílišnú rozkúskovanosť. Ale vzhľadom na to, že Japonci frčia na inom princípe a množstve anime seriálov ako "my", moja výčitka je čisto subjektívna... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (10)

  • Závěrečnou píseň „Lithium Flower“ složil zpěvák a písničkář Scott Matthew. (CarnTheNunya)
  • Jméno jedné postavy pochází z povídky J. D. Salingera „Smějící se muž“. V seriálu je také odcitovaná pasáž ze Salingerova románu "Kdo chytá v žitě" ve znění: "Napadlo mě, že bych mohl předstírat, že sem jakože hluchoněmej. Tak bych se nemusel s nikým pouštět do žádnejch zatraceně blbejch a zbytečnejch rozhovorů. Když by se mnou chtěl někdo mluvit, tak by to musel napsat na kus papíru a ukázat mi to. Za chvíli by je to začlo pořádně nudit a pak bych z toho byl venku, měl bych s rozhovorama pokoj na celej zbytek života." (KlonyIlony)
  • V 18. epizodě je ve scéně, kdy Batou pozoruje ze sochy anděla Berlín, možné najít podobnost se scénou z filmu Nebe nad Berlínem (1987), ve které neviditelní andělé pozorují město a jeho obyvatele. (Jigvell)

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Reklama

Reklama