foto

Gary Oldman

  • nar. 21.3.1958 (58 let)
    New Cross, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gary Oldman se do širšího diváckého povědomí zapsal především jako ikona záporných postav, vrahů, psychotiků či jinak pokřivených charakterů. Postupem času se však ze své škatulky snažil úspěšně vymanit, aby jej diváci začali vnímat spíše jako charakterního, respektovaného herce, který se dokáže vtělit do jakékoli figury a obohatit kterýkoli žánr. Jeho cesta z londýnského předměstí k filmovému průmyslu však byla velice rozmanitá.

Narodit se v jedné ze špinavých čtvrtí Londýna, v rodině, kterou otec opustil, a dostat se k britské herecké špičce se dá považovat za nadlidský výkon. Oldmanovi se to ale podařilo, a stejně jako spousta jeho kolegů započal kariéru na divadelních prknech, kde se potýkal s úspěchem diváků i kritiky. Filmové role na sebe nenechaly dlouho čekat a on se do povědomí diváků dostával jako výrazná persona všech filmů, ve kterých se objevil. Zahrál si například holohlavého chuligána Coxyho v dramatu MEANTIME, legendárního punkového zpěváka Sida Viciouse v hudebním SID A NANCY nebo homosexuálního dramatika Joe Ortona, který se ocitl v síti složitého vztahu se svým přítelem (Alfred Molina) ve snímku Stephena Frearse NASTRAŽTE UŠI.

Talent na pokřivené charaktery a přizpůsobivost hlasového projevu jej brzy přenesli na americkou půdu, a on zazářil například vedle Seana Penna v kriminálním příběhu STAV MILOSTI jako jeho gangsterský kamarád Jackie, který i přes svoji zločineckou povahu získává divákovi sympatie.

Celá devadesátá léta se potom filmovému publiku představoval převážně v záporných rolích, z nichž nelze opomenout nenáviděnou postavu americké historie Lee Harvey Oswalda ve Stoneově JFK, pasáka Drexla v PRAVDIVÉ ROMANCI Tonyho Scotta, sadistického dozorce ve VRAŽDĚ PRVNÍHO STUPNĚ či teroristu Korshunova v typicky akční podívané AIR FORCE ONE Wolfganga Petersena. Francis Ford Coppola jej dokonce obsadil do jedné z jeho doposud nejvýraznějších rolí – samotného hraběte DRÁKULY ve stejnojmenném filmu. A Luc Besson mu poskytl nezapomenutelné postavy hned dvě. Lstivý padouch Zorg v PÁTÉM ELEMENTU byl svým řáděním hlavně zábavný, ale zkorumpovaný policajt Stansfield, který při své práci nešetří násilím ani drogami v kultovním LEONOVI, se dral divákům pod kůži skutečně výrazně. Oldman tak získal status ultimátního záporáka, a že si zahrál legendárního skladatele Ludwiga van Beethovena v romantické NEHYNOUCÍ LÁSCE nebo dokonce reverenda Dimmesdalla v ŠARLATOVÉM PÍSMENU, zůstalo spíše opomenuto.

Na přelomu nového tisíciletí se sice objevil v několika méně známých, často i méně kvalitních filmech (HŘÍCH, DVA MUŽI A BATOLE, DEAD FISH...), ale naštěstí se mezi nimi objevovaly i snímky zajímavější (KANDIDÁTI, HANNIBAL, INTERSTATE 60) a v roce 2004 se šťastně zařadil k obsazení velice úspěšné série HARRY POTTER a zahrál si v jeho třech dílech postavu Siriuse Blacka, Harryho kmotra.  Nečekaně kladnou úlohu mu přidělil i režisér Christopher Nolan, když jej obsadil do hitu BATMAN ZAČÍNÁ, aby se zhostil role poručíka Jima Gordona, kterého si zopakoval i ve dvou pokračováních TEMNÝ RYTÍŘ a TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL. A i když se nevzdal jeho typických zloduchů (například Carnegie v KNIZE PŘEŽITÍ nebo slizký milionář Wyatt v thrilleru PARANOIA), podařilo se mu vyvážit jeho herecký rejstřík  a triumfoval i rolí tichého špiona britské tajné služby George Smileyho z filmu JEDEN MUSÍ Z KOLA VEN, za kterou byl poprvé nominován na Oscara. Od té doby se objevuje ve filmech více či méně komerčních (ÚSVIT PLANETY OPIC, ROBOCOP, CHILD 44), hlídá si svoji hereckou reputaci a občas se vrací k režii, ve které byl tak úspěšný se svým debutem NIL BY MOUTH. Teď nezbývá než doufat, že mu tohle silné období vydrží a my se budeme moct těšit na další lahůdkové postavy, ať už záporné či kladné, hlavně aby je Gary Oldman obohatil svým nezpochybnitelným talentem.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2017 The Hitman's Bodyguard
2016 Criminal
Flying Horse
State of the Union
The Space Between Us
2015 Dítě číslo 44
Man Down
2014 Robocop
Úsvit planety opic
2013 Špionáž
2012 Guns, Girls and Gambling
Movie: The Movie
Temný rytíř povstal
Země bez zákona
2011 Červená Karkulka
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Jeden musí z kola ven
Kung Fu Panda 2
Touch of Evil
2010 Kniha přežití
2009 Nenarození
Planeta 51
Rain Fall
Vánoční koleda
2008 Temný rytíř
2007 Harry Potter a Fénixův řád
2006 V temném lese
2005 Batman začíná
Harry Potter a Ohnivý pohár
Stůj, ten mobil není tvůj
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2003 Ďáblíci
Hřích
2002 Interstate 60
The Hire: Beat the Devil
2001 Dva muži a batole
Hannibal
2000 Kandidáti
1999 Biblické příběhy: Ježíš (TV film)
1998 Kouzelný meč - Cesta na Camelot
Ztraceni ve vesmíru
1997 Air Force One
Pátý element
1996 Basquiat
1995 Šarlatové písmeno
Vražda prvního stupně
1994 Leon
Nehynoucí láska
Přátelé (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Pravdivá romance
Romeo krvácí
1992 Drákula
1991 Heading Home (TV film)
JFK
1990 Henry a June
Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi
Stav milosti
1989 Chattahoochee
1988 Gang (TV film)
Track 29
Trestní zákon
Velmi si vás vážíme
1987 Nastražte uši
1986 Honest, Decent & True (TV film)
Sid a Nancy
1985 Screen Two (TV seriál)
1984 Morgan's Boy (TV seriál)
Právě teď (TV film)
1982 Remembrance

Dokumentární

2015 Film o filmu Dítě číslo 44
2014 I Am Steve McQueen
Lennon or McCartney - a.z.
2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
2012 Jack White - American Express UNSTAGED Show (koncert)
2011 Big Picture, The (TV seriál)
2010 Jedna noc v Turíně
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2007 Film o filmu: V temném lese (TV film)
Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
2006 Secret World of Superfans, The
2005 Batman - Tumbler
Kápě a kukla
2004 Head to Shrunken Head
Ze vzpomínek: Slon
2003 100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Great Books: Poe's Tales of Terror (TV film)
Making of a Political Thriller, The
2000 Alan Clarke: Svým pánem (TV film)
1992 Who Was Lee Harvey Oswald? (TV seriál)

TV pořady

2016 The BRIT Awards 2016 (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Next Day, The (hudební videoklip)
1986 Joe Strummer - Love Kills (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 598)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace