Reklama

Reklama

Melinda a Melinda

  • USA Melinda and Melinda (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zápletka ve filmu MELINDA A MELINDA se objeví v úvodní filmové scéně, ve které si jednoho deštivého večera čtyři sofistikovaní Newyorčané dopřávají večeři v restauraci. Anekdota vyprovokuje diskusi mezi spisovateli Maxem (Larry Pine) a Sy (Wallace Shawn) o dvojí povaze lidského dramatu, symbolizovaného komedií/tragédií. Nakonec se rozvinou dva příběhy - komický a dramatický - oba soustředěné kolem trochu záhadné ženy jménem Melinda. Ve filmu defilují všechna obvyklá Allenova témata - křehkost lásky, manželská nevěra, sofistikovaná romance, neschopnost komunikace. Jak ve filmu říká jedna z postav: "Je malomyslný, zoufalý, má sebevražedné sklony. Všechny komické prvky jsou přítomny."

"Je to něco, co se mi v mých filmech stává často. Často mohou být vyprávěny komicky nebo dramaticky, a já se většinou přikloním ke komickému pojetí," říká Woody Allen. "Ale někdy můžete příběh vyprávět a přitom ho pojmout oběma způsoby."

Podle vlastních slov má scénárista/režisér Woody Allen mnohem víc filmových nápadů než může vůbec natočit. Koncept na MELINDU A MELINDU byl jen jedním z mnoha, o kterých v posledních letech průběžně přemýšlel, ale byl jeden z nejzajímavějších. V tomto filmu jeden z nejslavnějších režisérů posledních třiceti let zkoumá svůj nejoblíbenější terén - osobní boje s morálkou, identitou, intimitou, žárlivostí a rozmary romantické lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

CinemaView.sk (Lucia Hrnčiarová)

"Netvrdím, že film má byť vždy na štýl Ezopovej bájky, že má človeka obrodiť, primäť ho k nejakému dobrému skutku alebo sa na život pozerať z lepšej stránky. Veď Melinda a Melinda je toho dôkazom, nenesie v sebe žiaden odkaz, ani väčšiu pointu. Ale nie je očarenie len z polovice filmu, kostýmov a…" více

Filmkabi.net (Jan Hlubek)

"Snímek Melinda a Melinda může být dalším filmem o lásce, chcete-li dalším filmem Woodyho Allena o lásce, ale především je filmem Woodyho Allena o filmech o lásce. Allen si hraje, ale daří se mu mnohem víc. Pod nánosem gagů a scenáristických fint totiž nenápadně vysvětluje, o čem všechny tyhle filmy…"

Filmpub.cz (Radomír Kokeš)

"Allenův nejnovější film má skutečně šmrnc a svižné tempo, komediální scény srší humorem a technické rozdělení obou linií za pomocí trochu jiných barev, kompozice záběrů a výběru hudby sice už bylo v jednom nejmenovaném šestnáct let starém snímku, ale účel plní stále stejně spolehlivě. Možná je…"

Filmweb.cz (Petr Siska)

"Film Melinda a Melinda pro vás může být jeden z Allenových lepších počinů posledních let. Ale stejně tak další rozmělnění něčeho, co už je dávno rozmělněné (rozuměj: břitkého Allena). Záleží to na tom, kolik jste toho od Woodyho viděli, na vašem naturelu, momentálním rozpoložení a ochotě vidět…" více

Kinema.sk (Peter Konečný)

"Melinda a Melinda stojí aj napriek uvedeným nedostatkom za pozornosť a to hlavne v prípade, ak máte Allenovky radi. Určite tak totiž pachtíte po bravúrne napísaných dialógoch a vtipných pointách (aj keď tých je tentoraz pomerne málo). Čaká vás aj skúmanie režisérovho najobľúbenejšieho terénu -…" více

Tiscali.cz (Michaela Klečková)

"Snímek je po Allenovsku zahalen do zlatavých barev podzimního New Yorku a opět se tu setkáme s řadou symbolů, které prostupují oběma dějovými liniemi. Dalo by se namítnout, že komický příběh Melindy není zas až tak k popukání a tragický příběh neoplývá dramatičností. Že tradiční Allenova…"

Související novinky

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama